Želé a želatína, aký je rozdiel?

Príprava chutných koláčov zo želé alebo želatíny si vyžaduje istú zručnosť.

 

Nie je však až taká zložitá, ako by sa mohlo zdať. Stačí, ak dodržíte niekoľko zásad a proces bude veľmi jednoduchý. Upečte si dezerty, ktoré vám v lete dodajú to správne osvieženie.

 

 

Želé a želatína, aký je rozdiel?

 

Hlavným rozdielom týchto dvoch pomocníkov v kuchyni je ich zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný tvar po stuhnutí.

 

Ďalší rozdiel spočíva v ich príprave. Aby sme získali požadovaný výsledok, želé musí prejsť varom. Naopak, želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva. Slúži skôr ako zahusťovadlo do rôznych krémov, sladkých náplní či aspikov.

 

Odporúčame tiež: Prichádza leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu

 

Nie je želé, ako želé

Pri želé rozlišujeme jeden zásadný fakt. A to, či ide o cukrárenské alebo želé tortové. 

 

  • Cukrárenské želé - na báze rastlinnej suroviny agar sa používa pri príprave „vysokých“ rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.
  • Tortové želé - si naopak dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred oschnutím a zanechá ho krásne lesklé. Okrem číreho a červeného máte k dispozícii aj nové Tortové želé žlté od Dr.Oetker. Ideálne ním zvýraznite žlté ovocie ako marhuľa a ananás, no pohrať sa môžete aj s kontrastujúcimi jahodami či kivi.

 

Odporúčame tiež:  Lahodné tiramisu zo 4 ingrediencií

Želé a želatína, aký je rozdiel?

Zdroj: Shutterstock®

Ako správne pripraviť želé?

 

Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu odpočinúť. Nalievajte ho na plnku vlažné, ináč sa náplň môže vplyvom vysokej teploty rozpustiť. Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz. Pokiaľ želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.

 

Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu rozohriate želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.

 

Ak pripravujete tortu s kúskami mrazeného ovocia, obaľte ho v troche Želatínového stužovača od Dr.Oetker. Uchováte tým šťavu vo vnútri plodov a tá sa nevsiakne do korpusu, ani nezmieša s teplým želé. Ovocie si tak zachová prirodzenú a čerstvú chuť. 

 

Odporúčame tiež:  Kuchárska kniha Pečieme s láskou - Sladké pohostenie (recenzia)

Želé produkty Dr.Oetker

Zdroj: Shutterstock®

Želé produkty Dr.Oetker

 

Tortové želé:

  • na tenký tortový korpus
  • udrží ovocie na torte čerstvé a lesklé
  • rastlinného pôvodu, vyrobené na báze karagenanu
  • K dispozícii v čírej, červenej a novej žltej farbe
  • Stačí zmiešať s 250 ml vody alebo ovocnej šťavy
  • 1 minútu povariť a naliať na ovocie na torte alebo dezerte
Cukrárenské želé Dr oetker

Zdroj: Shutterstock®

Cukrárenské želé

  • na vysokú a pevnú vrstvu želé na torty a zákusky
  • profesionálny výsledok ako z cukrárne
  • rastlinného pôvodu, vyrobené na báze agaru
  • K dispozícii v žltej a červenej farbe
  • Stačí zmiešať s 0,5 l vody alebo ovocnej šťavy
  • 1 minútu povariť a naliať na dezert
želatina dr oetker

Zdroj: Shutterstock®

Želatínové produkty

(Želatína v plátkoch, Želatínový stužovač, Želatína na stuženie krémov, Želatína na vaječnú tlačenku a aspiky)

  • pripravuje sa za studena alebo zohrievaním
  • nesmie prejsť varom
  • na prípravu krémov, náplní alebo aspikov
  • k dispozícii v plátkoch alebo sypkej konzistencii
3 komentárov
Lucia Valková

Lucia Valková

16.07.2016 09:13

Zaujímavé.Už v tom mám konečne jasno.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.07.2016 11:30

zaujímavé ,aj keď nemám rada želatinu na zákuskoch .

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

16.07.2016 15:06

Ja si zo želatíny robím takúto masku na póry.
Priložím aj recept:)

1PL lyžica želatíny (nie želé!)
1PL lyžica mlieka
Zmiešať na kašu a dať na 10 sekúnd do mikrovlnky. Následne naniesť na tvár (pozor môže byť horúca). Po stvrdnutí zlúpnuť (zdola nahor najlepšie- ZARUČENE FUNGUJE.
(POZOR VEĽMI TO SMDÍ, NEODPORÚČAM NATIERAŤ POD NOS! :D )

Video-

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE