Zvýšte si imunitu černicami

Obľúbené sezónne ovocie, ktoré sa svojím tvarom nápadne podobá sladkým malinám sú černice. Tieto tmavé bobuľky s vysokým obsahom vitamínu C nájdeme v záhradách a na miestnych trhoch len pár týždňov v roku.

 

Práve počas tohto obdobia si z nich môžeme pripraviť chutné nápoje, zdravé dezerty alebo ovocné šaláty, ktoré budú vitamínovou bombou pre náš organizmus. 

 

Pestovanie v záhrade

 

Ostružina černicová je popínavý ker dorastajúci do výšky jedného metra, ktorého plody nazývame černice. V prírode sa najčastejšie vyskytuje na okrajoch lesov a polí, dopestovať si ho však môžete aj jednoducho vo svojej záhrade. Černice obľubujú hlinité a hlinito-piesočnaté pôdy s väčším množstvom humusu. Na klimatické podmienky sú pomerne náročné a potrebujú dostatok svetla a slnka. Ich výsadbu by ste si mali naplánovať na jarné obdobie. 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Zvýšte si imunitu černicami

Zdroj: Shutterstock®

Prírodný antioxidant

 

Černice si vďaka svojej chuti a pozitívnym účinkom na ľudský organizmus zamilovalo už množstvo ľudí. Obsahujú vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, znižuje vysoký krvný tlak a pomáha pri regulovaní hladiny cukru v krvi. Okrem toho obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú, ktorá je potrebná pre látkovú premenu bielkovín a nukleových kyselín.

 

Toto drobné ovocie je vďaka svojmu obsahu vitamínov a minerálov považované za významný antioxidant. Černice sú výborné ako prevencia pred nádorovými a srdcovými ochoreniami a spomaľujú starnutie buniek. 

 

 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Zvýšte si imunitu černicami

Zdroj: Shutterstock®

Černicový džem

 

Suroviny:

  • 1000 g černíc
  • 500 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • šťava z 1 citróna

 

Príprava:

 

Ako prvé černice očistíme a umyjeme vo vode. Dáme do hrnca so 100 ml vody a varíme približne 1 hodinu. Keď sú černice úplne mäkké, prepasírujeme ich cez sitko, pridáme cukor, mletú škoricu a šťavu z citróna. Všetko spolu ďalej varíme pokiaľ nebude mať džem správnu hustotu. Nakoniec ho môžeme naliať do pohárov alebo ním naplniť palacinky.

 

 

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Zvýšte si imunitu černicami

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

14.07.2016 09:16

Černice ja lubim :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

14.07.2016 11:28

černice sú úplne naj ovocie a už sa neviem dočkať kedy budem mať čerstvé dozreté zo záhradky :-)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

14.07.2016 11:32

Dala by som si aj džem by som spravila mnam.

Vaše meno:

Mirka Š.

Mirka Š.

14.07.2016 20:11

keď nám dozrejú, určite urobim aspoň pár pohárikov...

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

14.07.2016 20:27

Ja milujem tie originál lesné :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

15.07.2016 08:30

Černice máme radi,ale je ich bohužiaľ málo.

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

17.07.2016 11:06

Už viem, čo dať do záhradky :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.