DŽEMUJEME - ako pripraviť skutočne dobrý džem

Milujem ten pocit džemovania!

 

Keď mi rukami prejde každý kúsok čerstvého voňavého ovocia, ktoré spracujem do najchutnejšieho džemu na svete.

 

Tohtoročná džemovacia sezóna sa u nás doma odštartovala jahodami.

 

Nasledovať budú ríbezle, maliny a marhule.

 

Vyskúšajte to aj vy. Je to jednoduché…

 

Budeme potrebovať: 

 

  • ľubovoľné množstvo sezónneho ovocia
  • hnedý cukor – podľa chuti a typu ovocia
  • čisté zavaracie poháre

 

Odporúčame vyskúšať tiež: Makovo-slivkový posúch

jahodovy-dzem

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

 

1. Na džem používam hlavne velmi zrelé ovocie, ktoré sa priam núka, že chce ísť do „hrnca“. Ovocie umyjem, vykrojím škaredé časti a nakrájam na menšie kúsky – v prípade marhúľ, sliviek, broskýň a väčších jahôd.

 

2. Jemne podlejem troškou vody, aby sa v hrnci nepripálili a na miernom ohni varím, kým ovocie nezmäkne. V prípade jahôd a drobného ovocia to trvá kratšie.

 

3. Potom pridám cukor – vždy podľa chuti. Ak je ovocie kyslé, tak ho použijem viac a opačne. Miešam na miernom ohni až kým džem nezhustne. Tento proces trvá dosť dlho, niekedy aj dve tri hodinky, preto najradšej „džemujem“ celý deň! Je to totiž dosť pracné a určite sa v kuchyni zíde aj ďalšia pomocná ruka.

 

4. Ak mám pocit, že džem by už mohol byť dostatočne hustý, tak si urobím test: na čistý tanierik nakvapkám lyžičku džemu a nechám ho vychladnúť. Ak bude aj studený dosť tekutý, musím pokračovať s „odparovaním“ ďalej.

 

5. Ak sa mi zdá, že je džem akurát hustý, ešte horúci ho pomocou lievika a naberačky nalievam do čistých pripravených pohárov.

 

6. Džemy nesterilizujem ani v mikrovlnke ani v trúbe alebo v hrnci. Babka ma naučila, že ešte horúcemu poháru stačí poriadne utiahnuť vrchnák a otočiť ho dole hlavou a postaviť tak na utierku. Takto nechávam džemy vychladnúť do ďalšieho dňa. A vydržia celý rok.

 

Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravé recepty: CUKETOVO MRKVOVÉ KOCKY

 

Ďalšie recepty od SladkaEma nájdete na:  www.sladkaema.com

2 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.09.2015 19:55

veru niet nad dobrý domáci džemík v palacinkách

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

22.09.2015 09:30

mám rada domáce džemy jahodové slivkové marhuľové :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE