DŽEMUJEME - ako pripraviť skutočne dobrý džem

ako pripraviť skutočne dobrý džem

Milujem ten pocit džemovania! Keď mi rukami prejde každý kúsok čerstvého voňavého ovocia, ktoré spracujem do najchutnejšieho džemu na svete. Tohtoročná džemovacia sezóna sa u nás doma odštartovala jahodami. Nasledovať budú ríbezle, maliny a marhule. Vyskúšajte to aj vy. Je to jednoduché…

Na džem budeme potrebovať: 

  • ľubovoľné množstvo sezónneho ovocia
  • hnedý cukor – podľa chuti a typu ovocia
  • čisté zavaracie poháre

jahodovy-dzem
sladkaema.com

Postup prípravy:

1. Na džem používam hlavne velmi zrelé ovocie, ktoré sa priam núka, že chce ísť do „hrnca“. Ovocie umyjem, vykrojím škaredé časti a nakrájam na menšie kúsky – v prípade marhúľ, sliviek, broskýň a väčších jahôd.

2. Jemne podlejem troškou vody, aby sa v hrnci nepripálili a na miernom ohni varím, kým ovocie nezmäkne. V prípade jahôd a drobného ovocia to trvá kratšie.

3. Potom pridám cukor – vždy podľa chuti. Ak je ovocie kyslé, tak ho použijem viac a opačne. Miešam na miernom ohni až kým džem nezhustne. Tento proces trvá dosť dlho, niekedy aj dve tri hodinky, preto najradšej „džemujem“ celý deň! Je to totiž dosť pracné a určite sa v kuchyni zíde aj ďalšia pomocná ruka.

4. Ak mám pocit, že džem by už mohol byť dostatočne hustý, tak si urobím test: na čistý tanierik nakvapkám lyžičku džemu a nechám ho vychladnúť. Ak bude aj studený dosť tekutý, musím pokračovať s „odparovaním“ ďalej.

5. Ak sa mi zdá, že je džem akurát hustý, ešte horúci ho pomocou lievika a naberačky nalievam do čistých pripravených pohárov.

6. Džemy nesterilizujem ani v mikrovlnke ani v trúbe alebo v hrnci. Babka ma naučila, že ešte horúcemu poháru stačí poriadne utiahnuť vrchnák a otočiť ho dole hlavou a postaviť tak na utierku. Takto nechávam džemy vychladnúť do ďalšieho dňa. A vydržia celý rok


2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

22.09.2015 09:30

mám rada domáce džemy jahodové slivkové marhuľové :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

11.09.2015 19:55

veru niet nad dobrý domáci džemík v palacinkách

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.