Milujem ten pocit džemovania!
Keď mi rukami prejde každý kúsok čerstvého voňavého ovocia, ktoré spracujem do najchutnejšieho džemu na svete.
Tohtoročná džemovacia sezóna sa u nás doma odštartovala jahodami.
Nasledovať budú ríbezle, maliny a marhule.
Vyskúšajte to aj vy. Je to jednoduché…
Budeme potrebovať:
- ľubovoľné množstvo sezónneho ovocia
- hnedý cukor – podľa chuti a typu ovocia
- čisté zavaracie poháre
Odporúčame vyskúšať tiež: Makovo-slivkový posúch
Postup prípravy:
1. Na džem používam hlavne velmi zrelé ovocie, ktoré sa priam núka, že chce ísť do „hrnca“. Ovocie umyjem, vykrojím škaredé časti a nakrájam na menšie kúsky – v prípade marhúľ, sliviek, broskýň a väčších jahôd.
2. Jemne podlejem troškou vody, aby sa v hrnci nepripálili a na miernom ohni varím, kým ovocie nezmäkne. V prípade jahôd a drobného ovocia to trvá kratšie.
3. Potom pridám cukor – vždy podľa chuti. Ak je ovocie kyslé, tak ho použijem viac a opačne. Miešam na miernom ohni až kým džem nezhustne. Tento proces trvá dosť dlho, niekedy aj dve tri hodinky, preto najradšej „džemujem“ celý deň! Je to totiž dosť pracné a určite sa v kuchyni zíde aj ďalšia pomocná ruka.
4. Ak mám pocit, že džem by už mohol byť dostatočne hustý, tak si urobím test: na čistý tanierik nakvapkám lyžičku džemu a nechám ho vychladnúť. Ak bude aj studený dosť tekutý, musím pokračovať s „odparovaním“ ďalej.
5. Ak sa mi zdá, že je džem akurát hustý, ešte horúci ho pomocou lievika a naberačky nalievam do čistých pripravených pohárov.
6. Džemy nesterilizujem ani v mikrovlnke ani v trúbe alebo v hrnci. Babka ma naučila, že ešte horúcemu poháru stačí poriadne utiahnuť vrchnák a otočiť ho dole hlavou a postaviť tak na utierku. Takto nechávam džemy vychladnúť do ďalšieho dňa. A vydržia celý rok.
Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravé recepty: CUKETOVO MRKVOVÉ KOCKY
Ďalšie recepty od SladkaEma nájdete na: www.sladkaema.com