Cukina a mrkva sú dve bežne dostupné ingrediencie.
A to nielen v lete, keď majú sezónu.
Sú zdravé, chutné a výborne sa hodia na pečenie.
Cukina dodáva koláču šťavnatosť a mrkva sladkú chuť. Kvalitné koreniny ho nádherne prevoňajú.
Tieto kocky si zamilujete.
Ingrediencie na obdĺžnikový plech veľkosti 24 x 30 cm:
- 350 g jemno nastrúhanej cukety aj so šupkou
- 350 g jemno nastrúhanej mrkvi
- 300 g hladkej celozrnnej ovsenej alebo špaldovej múky
- 50 g mletých mandlí (ak nemáte, tak nahradte 50g múky navyše)
- 200 g hnedého trstinového cukru alebo iného sladidla podľa vašej chute
- 150 ml rastlinného oleja
- hrsť ľanových semiačok
- hrsť ovsených vločiek
- 3 hrste nahrubo polámaných vlašských orechov
- 3 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička mletej škorice
- 3 lyžičky perníkového korenia
- šťipka soli
- 3 polievkové lyžice kakaa
- kôra z nastrúhaného citróna
Odporúčame vyskúšať aj: Skvelý recept na Čokoládovú roládu
Postup prípravy:
1. Vo veľkej mise zmiešam nastrúhanú cuketu s mrkvou, cukrom a vajíčkami. Pridám olej, citrónovú kôru, ľanové semiačka a vločky a poriadne premiešam mixérom.
2. Potom prisypem mleté mandle, orechy, koreniny, sódu bikarbónu, soľ, kakao, prášok do pečiva a múku a opäť zamiešam, tak aby sa všetky ingrediencie prepojili.
3. Cesto vylejem na plech vyložený papierom na pečenie a dám piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov na 35 až 40 minút. Koláč nepečiem príliš dlho, aby nevyschol a zostal šťavnatý.
Vyskúšajte špáratkom či sa v strede cesto ešte nelepí, pokiaľ áno, tak ho dajte ešte na pár minút do rúry. Krájam a podávam až keď úplne vychladne.
Odporúčame vyskúšať aj: Celozrnný špaldový chlieb s kváskom
Ďalšie recepty od SladkaEma nájdete na: www.sladkaema.com