Cuketu je možné pripraviť na XY rôznych spôsobov. Ako prvé každému napadnú cuketové placky, ktoré nemajú žiadnu konkurenciu (no dobre, možno im konkurujú tie zemiakové) alebo zapekaná cuketa, ktorá je tiež istou obmenou pizze.
Pri veľkej úrode cukiet však hľadáme vždy nové a nové recepty, do ktorých by sme ju mohli zakomponovať. Ak ste ešte neskúšali cuketovú polievku, tak smelo do toho. Aj také cuketové brownies dokáže potešiť chuťové poháriky všetkých maškrtníkov. Pre tých, ktorí nemajú radi sladké je ideálny slaný cuketový koláč, no odporúčame aj cuketovú pomazánku.
A čo by ste povedali na cuketovú pizzu? Aj tú si môžete pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Cuketu môžete nastrúhať a vytvoriť z nej pizza cesto, respektíve pizza základ. My vám však prinášame možno jednoduchšiu verziu, a to cuketové mini pizze.
Odporúčame aj: Cuketa v kuchyni na 5 spôsobov
Na mini pizze z cukety budete potrebovať:
- menšie cukety (v závislosti od počtu hladošov)
- syr na strúhanie
- 2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne mleté korenie, pizza korenie (alebo iné ľubovoľné korenie)
- cherry paradajky, mini klobásky, šunku, salámu – na čo máte chuť
Ako prvé si menšie cukety umyjeme (použijeme ich aj so šupkou), odrežeme z nich oba konce a nakrájame na kolieska hrubé cca 1 cm. Nakrájané kolieska cukety jemne osolíme a necháme chvíľu postáť, aby pustili šťavu. Následne z nich prebytočnú vodu odsajeme papierovou utierkou. Kolieska cukety poukladáme na plech vystlaný papierom.
V miske si zmiešame olivový olej, očistený a pretlačený cesnak i korenie podľa vlastného výberu. Hotovou zmesou potrieme cuketové kolieska, a to z oboch strán. Cuketu dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a necháme ju približne 5 minút piecť.
Cuketu po 5 minútach vytiahneme z rúry, posypeme ju nastrúhaným syrom, poukladáme na ňu na plátky nakrájané cherry paradajky, mini klobásku, nadrobno nakrájanú šunku alebo čokoľvek, na čo máte chuť alebo čo potrebujete minúť. Cuketové mini pizze dáme dopiecť. Pečieme ich približne ešte 10 minút alebo podľa potreby do zlatista (v závislosti od rúry). Prajeme dobrú chuť!