Možno si poviete, že škvarky (inak nazývané aj oškvarky) nie sú ničím, čo by ste chceli dať do úst. Aj keď nejde o nejaké najmodernejšie jedlo, v minulosti naši predkovia na tento pokrm rozhodne nedali dopustiť. Za čias, keď sa konali dedinské zabíjačky, sa škvarky robievali bežne.
No zdá sa, že ani v tomto storočí sa na ne nezabúda. Stále máme v obľube škvarky, ktoré sa dajú kúpiť aj v obchode alebo spraviť doma na sporáku. Škvarková nátierka je hitom každej veľkej oslavy, no určite sa vo vašom receptári nestratí ani recept na oškvarkové pagáče – presne ten tradičný, ktorý robievali naše staré mamy.
Tak sa nenechajte odradiť a zaspomínajte si na tie staré časy, ktoré ste trávili u starých rodičov na dedine a vychutnávali si všetky tradičné (sedliacke) jedlá. Príprava oškvarkovej pomazánky je nenáročná a rýchla, tak hor sa do toho. Toto sú TOP recepty na nátierku!
Odporúčame: RECEPT: Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta
Tradičná oškvarková pomazánka s vajíčkami
Ingrediencie na nátierku zo škvariek:
-
300 g oškvarkov
- 1 cibuľu
- 3 vajíčka
- soľ a mleté čierne korenie
- horčicu
Príprava: Nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť túto nátierku, ktorá bude chutiť každému a predovšetkým vašej polovičke. Najskôr si dajte uvariť vajíčka natvrdo a po uvarení ich nechajte vychladnúť. Medzitým si očistíte cibuľu a nakrájajte ju najemno.
Oškvarky pomelieme a pridáme k ním nakrájanú cibuľu a uvarené vajíčka. Vajíčka môžete buď nastrúhať alebo nakrájať na menšie kúsky. Pridáme trochu horčice – obyčajnej alebo kremžskej, poprípade ich kombináciu. Podľa potreby osolíme a dochutíme čiernym mletým korením.
Ak chcete chuť tejto nátierky ešte vylepšiť, tak môžete do nej pridať menšie množstvo šťavy z kyslých uhoriek a rovnako aj najemno nastrúhané kyslé uhorky.
Domáca nátierka z oškvarkov je najlepšia s domácim chlebom. Ak máte radi cibuľovú chuť, tak chlebík môžete pred podávaním posypať nakrájanou jarnou cibuľkou.
Chutná oškvarková nátierka s cibuľou a zeleninou
- 300 g oškvarkov
- 1 balenie sterilizovanej zeleniny (napr. mrkva a hrášok)
- 2 menšie cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajíčko uvarené natvrdo
- 2 lyžičky plnotučnej horčice
- soľ a mleté čierne korenie
Príprava: Oškvarky, zeleninu (bez nálevu), cibuľu a cesnak pomeľte na mlynčeku. Pridajte nastrúhané alebo najemno nakrájané vajíčko a horčicu. Podľa potreby osoľte a okoreňte. Táto škvarková nátierka najlepšie chutí na čerstvom chlebíku a podľa chuti posypte nasekanou pažítkou. A chutné raňajky sú hotové.
Odporúčame: Najvyhľadávanejší recept na Google v roku 2023: Čo je bibimbap a ako si ho pripraviť?
Zdroj: Depositphotos
Vynikajúca oškvarková pomazánka s kápiou
- 400 g oškvarkov
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 2 sterilizované uhorky
- 2 jarné cibuľky
- 4 plátky sterilizovanej kápie
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL plnotučnej horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup: Oškvarky pomelieme a pridáme nadrobno pokrájané alebo nastrúhané vajíčka. Následne pridáme aj nakrájané uhorky, cibuľu, kápiu a pretlačený cesnak. Dobre premiešame a dochutíme horčicou, soľou a korením. Môžeme podávať na bagetkách.
Článok aktualizovaný 17.1.2024