Október a november sú charakteristické aj tzv. kačacími hodmi. Môžete na ne zájsť do reštaurácie a ušetriť si čas s ich prípravou. Ak ale rady stojíte občas za sporákom, nechajte sa inšpirovať a pripravte kačacie hody svojim najbližším v tej najpríjemnejšej atmosfére – v útulnom domove.
Pozri aj: Matcha čaj na chudnutie? Je to tak!
Shutterstock®Pečená kačica na ázijský spôsob
Ingrediencie:
- 1 kačica,
- kúsok čerstvého zázvoru,
- 4 feferónky,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 3 lyžice ustricovej omáčky,
- 3 lyžice medu,
- 2 lyžice ryžového vína,
- 2 lyžice tmavej sójovej omáčky,
- 1 lyžica Sichuan korenie ,
- 2 ks drveného badiánu,
- mix ázijského korenia,
- 2 lyžice sezamového oleja,
- 1 lyžica slnečnicového alebo arašidového oleja,
- morská soľ,
- ryža
- čerstvý koriander
Postup:
Všetky ingrediencie okrem soli, ryže a koriandra zmiešajte a vzniknutou marinádou natrite umytú kačku zvonku aj zvnútra. Nechajte marinovať v chlade, ideálne cez celú noc. Predhrejte rúru na 130 °C. Otočte kačacie prsia nahor, posypte morskou soľou a dajte do rúry. Pečte približne 1 hodinu, v polovici pečenia kačku v prípade potreby podlejte trochou vody, ak je treba, dodajte tiež olej. Po hodine kačicu opäť podlejte vodou a pečte ďalších 90 minút. Kačku by ste mali podlievať ideálne každú pol hodinku. Keď je kačica upečená do mäkka, nechajte ju v rúre prikrytú fóliou cca 20 minút. Kačku podávajte s ryžou a čerstvým koriandrom. Môžete tiež pokvapkať trochou ustricovej omáčky či sezamovým olejom.
Shutterstock®Kačacia pečeň na mede
Ingrediencie:
- 500 g kačacej pečene,
- olivový olej (cca 2 – 3 lyžice),
- čerstvý tymián,
- pár bobúľ červeného hrozna,
- 1 cibuľa,
- 2 chilli papričky,
- 1 stonka zeleru,
- 5 lyžíc tekutého medu,
- vývar,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletá sladká paprika,
- 1 lyžica jablčného octu
Postup:
Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme zeler, chilli papričky, hrozno a primiešame po chvíli med. Podlejeme vývarom, ochutíme korením a chvíľku varíme. Na záver vlejeme ocot a premiešame. Umytú a očistenú pečeň orestujeme na oleji a chvíľu opekáme zo všetkých strán. Ku koncu osolíme, podlejeme omáčkou, chvíľu podusíme. Podávame napríklad s pečivom zdobené tymiánom.
Shutterstock®Pikantná kačacia polievka
Ingrediencie:
- 2 veľké kačacie prsia bez kože,
- 2 litre kuracieho vývaru,
- kúsok čerstvého zázvoru,
- slnečnicový olej,
- celozrnné rezance,
- 2 chilli papričky,
- zväzok jarnej cibuľky,
- zelená fazuľka, za hrsť čerstvého koriandru,
- soľ,
- tmavá sójová omáčka,
- čínska koreninová zmes,
- mleté čierne korenie,
- 1 lyžica cukru
Odporúčame: Rýchle a lahodné mrkvovo-jablkové koláčiky pre najmenších
Postup:
Rozdrvené chilli papričky zmiešajte s korením, soľou a cukrom. Do vývaru vložte zázvor. Koreninovou zmesou obaľte kačacie prsia, jedno opečte z každej strany na oleji, druhé vložte do polievky. Varte kým mäso nie je mäkké. Potom do polievky pridajte tiež fazuľku, koriander a zelenú fazuľku. Chvíľu povarte, polievku dochuťte sójovou omáčkou. Podávajte s rezancami a opečeným kačacím mäsom.