Október a november sú charakteristické aj tzv. kačacími hodmi. Môžete na ne zájsť do reštaurácie a ušetriť si čas s ich prípravou. Ak ale rady stojíte občas za sporákom, nechajte sa inšpirovať a pripravte kačacie hody svojim najbližším v tej najpríjemnejšej atmosfére – v útulnom domove.
Pozri aj: Matcha čaj na chudnutie? Je to tak!
Pečená kačica na ázijský spôsob
Ingrediencie: 1 kačica, kúsok čerstvého zázvoru, 4 feferónky, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice ustricovej omáčky, 3 lyžice medu, 2 lyžice ryžového vína, 2 lyžice tmavej sójovej omáčky, 1 lyžica Sichuan korenie , 2 ks drveného badiánu, mix ázijského korenia, 2 lyžice sezamového oleja, 1 lyžica slnečnicového alebo arašidového oleja, morská soľ, ryža a čerstvý koriander
Postup: Všetky ingrediencie okrem soli, ryže a koriandra zmiešajte a vzniknutou marinádou natrite umytú kačku zvonku aj zvnútra. Nechajte marinovať v chlade, ideálne cez celú noc. Predhrejte rúru na 130 °C. Otočte kačacie prsia nahor, posypte morskou soľou a dajte do rúry. Pečte približne 1 hodinu, v polovici pečenia kačku v prípade potreby podlejte trochou vody, ak je treba, dodajte tiež olej. Po hodine kačicu opäť podlejte vodou a pečte ďalších 90 minút. Kačku by ste mali podlievať ideálne každú pol hodinku. Keď je kačica upečená do mäkka, nechajte ju v rúre prikrytú fóliou cca 20 minút. Kačku podávajte s ryžou a čerstvým koriandrom. Môžete tiež pokvapkať trochou ustricovej omáčky či sezamovým olejom.
Kačacia pečeň na mede
Ingrediencie: 500 g kačacej pečene, olivový olej (cca 2 – 3 lyžice), čerstvý tymián, pár bobúľ červeného hrozna, 1 cibuľa, 2 chilli papričky, 1 stonka zeleru, 5 lyžíc tekutého medu, vývar, soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, 1 lyžica jablčného octu
Postup: Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme zeler, chilli papričky, hrozno a primiešame po chvíli med. Podlejeme vývarom, ochutíme korením a chvíľku varíme. Na záver vlejeme ocot a premiešame. Umytú a očistenú pečeň orestujeme na oleji a chvíľu opekáme zo všetkých strán. Ku koncu osolíme, podlejeme omáčkou, chvíľu podusíme. Podávame napríklad s pečivom zdobené tymiánom.
Pikantná kačacia polievka
Ingrediencie: 2 veľké kačacie prsia bez kože, 2 litre kuracieho vývaru, kúsok čerstvého zázvoru, slnečnicový olej, celozrnné rezance, 2 chilli papričky, zväzok jarnej cibuľky, zelená fazuľka, za hrsť čerstvého koriandru, soľ, tmavá sójová omáčka, čínska koreninová zmes, mleté čierne korenie, 1 lyžica cukru
Postup: Rozdrvené chilli papričky zmiešajte s korením, soľou a cukrom. Do vývaru vložte zázvor. Koreninovou zmesou obaľte kačacie prsia, jedno opečte z každej strany na oleji, druhé vložte do polievky. Varte kým mäso nie je mäkké. Potom do polievky pridajte tiež fazuľku, koriander a zelenú fazuľku. Chvíľu povarte, polievku dochuťte sójovou omáčkou. Podávajte s rezancami a opečeným kačacím mäsom.
Odporúčame: Rýchle a lahodné mrkvovo-jablkové koláčiky pre najmenších