Recept: Panenka v slaninovom kabáte s hríbovou omáčkou

Nemáte už žiadne nápady na varenie? Aj na prvý pohľad jednoduché jedlo môže vyzerať zaujímavo a chutiť výborne. Stačí sa len vzdať stereotypu, pridať niekoľko nových ingrediencií a originálne menu je na svete!

Vyskúšajte pripraviť nedeľný obed podľa nášho receptu. Panenka v slaninovom kabáte s hríbovou omáčkou spolu s pečenými provensálskymi zemiakmi sú výbornou kombináciou.

Toto jedlo je zaujímavé aj vizuálne, no dôležitá je najmä jeho chuť – a tá je skvelá. 

Na panenku v slanine s hubovou omáčkou budeme potrebovať:

  • 1 kus bravčovej panenky
  • 8-10 plátkov slaniny (neúdená alebo údená slanina)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 10 zemiakov
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL provensálskeho korenia
  • 1 ČL korenia na americké zemiaky
  • 40 g sušených hríbov (prípadne hríbový bujón)
  • 1 cibuľu
  • 250 ml smotany na šľahanie

Ako pripraviť panenku v slaninovom kabátiku:

1. Panenku odblaníme a pokrájame na kolieska hrubé asi 3 cm. Kúsky osolíme, okoreníme a necháme asi hodinku odležať v chladničke. Potom každý kúsok obalíme v slanine a prepichneme špajľou.

Odporúčame prečítať: Recept: Plnené morčacie prsia

Panenka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

2. Obalenú panenku najskôr z oboch strán prudko osmažíme na panvici, potom kúsky preložíme na plech a zakrytú alobalom pečieme asi 15 minút.

Odporúčame prečítať: Kuracia roláda so šunkou a medvedím cesnakom

Panenka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

3. Zemiaky dobre umyjeme, ale nešúpeme. Narežeme ich, ale nedokrojíme úplne, lebo chceme, aby držali pokope. V malej miske zmiešame provensálske korenie, korenie na americké zemiaky, soľ a čierne korenie. Pridáme olej a dobre premiešame.

Touto zmesou zo všetkých strán (aj zospodu) potrieme zemiaky, dáme ich na vymastený plech. Pečieme asi 40-45 minút.

Odporúčame prečítať: Recept: Grilované kuracie špízy so zázvorom

Provensálske zemiaky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

4. Na hríbovú omáčku najprv namočíme sušené hríby asi na 30 minút. Potom očistíme a pokrájame cibuľu. Do menšieho hrnca dáme kúsok masla, keď sa roztopí, pridáme cibuľu a chvíľu restujeme.

Neskôr pridáme aj scedené hríby a krátko osmažíme. Zalejeme vodou, v ktorej sme mali namočené hríby, pridáme smotanu na šľahanie, osolíme a okoreníme.

Odporúčame prečítať: Recept: Klobásy na grile so zeleninou

Hríbová omáčka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

5. Pokiaľ máte málo hríbov alebo sú nevýrazné, pridajte kúsok hríbového bujónu. Omáčku zahustíme škrobom rozmiešaným v troške mlieka. Necháme prevrieť a odstavíme.

Odporúčame prečítať: Recept: Pečené klobásy na čiernom pive

Panenka v slaninovom kabáte

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

Podávanie panenky v slaninovom obale s hubovou omáčkou

Pred podávaním z panenky odstránime špajle. Kúsky mäsa prelejeme hríbovou omáčku, pridáme upečené zemiaky a prípadne nejakú zeleninu. Prajem vám dobrú chuť!

Tipy na ďalšie naše recepty vhodné na obed alebo večeru:

Článok aktualizovaný 27.2.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

19 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

14.08.2017 07:14

často pripravujem pokrmy z bravčovej panenky....omáčka so sušených hríbov je u nás na stole veľmi často..... tento recept poznám.... ak nemám slaninku tak to robievam bez nej.... zemiačiky vyzerajú tiež skvele...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

14.08.2017 07:29

Vyzerá to fantasticky.Ešte keby nám to niekto prišiel pripra iť...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.08.2017 08:32

vyzerá to úžasne, hlavne by si pochutil môj manžel...

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

14.08.2017 08:51

ja takto robievam ja kuracinu

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

14.08.2017 08:55

minule sme robili ale so slivkovou omáčkou :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

14.08.2017 08:57

Dobrý recept ,určite by som si pochutila.Omáčka by bola lepšia z čerstvých dubákov.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

14.08.2017 09:37

To už aké dobré recepty nám sem dávate:) slintám :)))) dobrá inšpirácia pre tento týždeň

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

14.08.2017 14:59

vyzerá to veľmi chutne určite vyskúšam

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

15.08.2017 17:54

Juuuj , idem robiť toto fajné mäsko cez víkend.. Všetko som už nakúpila.. Joooj ,ako sa teším na takýto fantastický obedík .. !! Mňaaaam..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.08.2017 18:18

s hríbami je toho roku bieda, aspoň zatiaľ

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

16.08.2017 21:15

Milujem panenku na veškerý spôsob!!! :)

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

20.08.2017 17:54

Taaaakže , včera som spravila tento chutnučký obedík .. Taký je fantastický , aj dnes sme to mali na obed.. Aspoň som nemusela variť dnes.. cha.. Fakt odporúčam tento recept , je úžasný a mäsko mňaaaaaam.. !!

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:27

náš častý obľúbený nedeľný obedík

Vaše meno:

Michaela Mičková

Michaela Mičková

08.09.2017 07:42

Panenku ako mäsko máme naozaj radi, určite receptík vyskúšame

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

23.09.2017 11:08

vyskúšam!!!

Vaše meno:

janko komada

janko komada

03.10.2017 18:15

už sa mi zbiehaju slinky určite vyskúšam

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

12.12.2017 20:19

vyzkouším

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

15.03.2024 20:25

Môžem len odporučiť robievam je to mnamkýýý

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

16.03.2024 08:06

Super nápad na zajtrajší obed

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.