Varenie v parnom hrnci so sebou prináša nemalé množstvo výhod. Aké napríklad? V prvom rade ide o úsporu času. Tlak zabezpečuje vyššiu teplotu, vďaka čomu sa skracuje doba tepelnej úpravy prakticky akejkoľvek potraviny. Vo všeobecnosti použitie tlakového hrnca pomáha redukovať čas varenia o tretinu až polovicu v porovnaní s klasickým varením.
So skrátením dĺžky varenia ide následne ruka v ruka aj znižovanie spotreby energie. Vďaka kratšej tepelnej úprave sa dokonca znižuje aj strata viacerých vitamínov, minerálov a živín, a to aj napriek tomu, že jedlo je v tlakovom hrnci vystavené vyšším teplotám.
A mnohé gazdinky, ktoré tohto kuchynského pomocníka používajú, by možno povedali aj to, že jedlo z tlakového hrnca je skrátka chutnejšie – zachová si totiž výraznejšiu chuť a vôňu. Čo vy a tlakový hrniec? Patríte k tým, ktorí naň nedajú dopustiť? Alebo ho síce doma máte, no častejšie naň skôr padá prach? Alebo možno uvažujete o jeho zakúpení, no máte pochybnosti?
Ako variť v tlakovom hrnci?
Používania tlakového hrnca sa mnohí obávajú, a to hlavne kvôli tlaku. Avšak, dnešné moderné tlakové hrnce sú skutočne jednoduché na použitie a hlavne bezpečné. Bezpečnosť je zaistená viacerými opatreniami. V prvom rade ide o poistky, ktoré umožňujú dokonalé priľnutie veka a zabezpečujú, že sa hrniec počas varenia neotvorí. Okrem toho majú moderné tlakové hrnce indikátory tlaku, ktoré užívateľa informujú o tom, kedy je možné hrniec bezpečne otvoriť.
Samozrejme, pre správne a bezpečné používanie je nevyhnutné prečítať si návod na použitie, ktorý je pribalený ku konkrétnemu zariadeniu. Vo všeobecnosti býva postup používania tlakového hrnca nasledovný:
- Hrniec naplníme – vždy len po vyznačenú risku, nikdy nie viac (tekutiny sa odporúča vo všeobecnosti používať o niečo menej ako pri klasickom varení – pri vyššej teplote a tlaku dochádza k menšiemu odparovaniu).
- Nasadíme veko, skontrolujeme či správne zapadlo a dobre drží. Hlavne pri prvých použitiach si postup uzavretia hrnca radšej skontrolujte v pribalenom návode.
- Zahrejeme na plný výkon – kým začne z hrnca unikať para.
- Znížime ohrev na najnižší stupeň (para musí stále trochu unikať) a začneme odpočívať potrebný čas.
- Keď sa pokrm varí požadovaný čas, vypustíme ventil tlakového hrnca.
- Keď cezeň vyjde von všetka prebytočná para, indikátor tlaku nám oznámi, že môžeme hrniec otvoriť.
Odporúčame: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!
Zdroj: Depositphotos
Segedínsky guláš v tlakovom hrnci
Ingrediencie:
-
500 g chudšieho bravčového mäsa
- 500 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 1 PL sladkej papriky
- 2 PL masti (alebo masla)
- 2 až 3 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia
- 4 guličky celého korenia
- soľ a rasca
- 250 ml smotany na varenie
- hladká múka na zahustenie (asi 2 až 3 PL)
Postup: Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a v tlakovom hrnci ju na masti osmažíme. Pridáme mäso, opečieme zo všetkých strán, respektíve necháme zatiahnuť. Posypeme sladkou mletou paprikou a ešte chvíľu restujeme. Mäso podlejeme hrnčekom teplej vody a pridáme guličky korenia a bobkové listy. Osolíme a pridáme rascu a kapustu. Tlakový hrniec uzavrieme a necháme dusiť 30 minút.
Po bezpečnom otvorení tlakového hrnca z gulášu vyberieme guličky korenia a bobkový list a vmiešame doň zátrepku zo smotany a hladkej múky. Necháme chvíľu prevariť a môžeme odstaviť z ohňa. Podávame s knedľou.
Sviečková na smotane z tlakového hrnca
Ingrediencie:
-
600 – 700 g sviečkovej alebo zadného hovädzieho
- 6 PL oleja
- 500 g koreňovej zeleniny (v rovnakom pomere mrkva, zeler, petržlen)
- 1 cibuľa
- soľ a korenie
- bobkový list
- nové korenie
- tymian
- 1 smotana na šľahanie (250 ml)
- hladká múka na zahustenie (cca 2 PL)
Postup: Nasekanú cibuľu opražíme na oleji v tlakovom hrnci. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a pár minút opekáme. Mäso rozrežeme na tri až štyri kusy a dáme do hrnca. Osolíme a necháme zatiahnuť z každej strany (opekáme cca 10 až 15 minút).
Keď má mäso hnedastý povrch, pridáme korenie, podlejeme litrom horúcej vody, premiešame a tlakový hrniec uzavrieme. Dusíme asi 45 minút. Po bezpečnom otvorení hrnca dolejeme ďalší liter horúcej vody a privedieme k varu. Potom odstavíme z ohňa, vyberieme mäso a nakrájame ho na plátky.
Vývar so zeleninou scedíme cez hrubšie sito a zeleninu cez sito pretlačíme späť do vývaru. V otvorenom hrnci privedieme omáčku k varu a za stáleho miešania pridáme zátrepku zo smotany a hladkej múky. Povaríme ešte asi minútu a odstavíme. Podávame s knedľou alebo cestovinami.
Odporúčame: Kysnuté pizza slimáky s kukuricou a papričkami Jalapeños
Zdroj: Depositphotos
Kurací paprikáš v tlakovom hrnci
Ingrediencie:
-
1 kg kuracích pŕs a vykostených stehien
- 200 g kuracích pečienok
- 1 cibuľa
- 2 ČL mletej červenej papriky
- 1 bobkový list
- 1 steblo čerstvého tymianu
- 250 ml kyslej smotany
- soľ a čierne korenie
- olej
- zemiakový škrob na zahustenie (asi 1 PL)
Postup: Cibuľu nakrájame a na oleji v tlakovom hrnci osmažíme dozlatista. Pridáme nakrájané mäso s pečienkami a opražíme zo všetkých strán. Pridáme mletú červenú papriku a podlejeme vodou tak, aby zaliala celé mäso (cca 250 až 300 ml). Osolíme a pridáme korenie, bobkový list a tymian. Tlakový hrniec uzavrieme a dusíme asi 10 minút.
Po bezpečnom otvorení hrnca pridáme zátrepku z kyslej smotany a zemiakového škrobu rozmiešaného v troške vody. V otvorenom hrnci povaríme ešte 1 až 2 minúty a odstavíme. Podávame s prílohovými haluškami alebo cestovinami, napríklad špirálkami alebo kolienkami.
Bravčové na hubách v tlakovom hrnci
Ingrediencie:
-
600 g bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa
- 50 g sušených húb
- 300 g čerstvých húb
- 1 PL mletej červenej papriky
- soľ a mleté čierne korenie
- olej
Postup: Krkovičku nakrájame na tenšie plátky, trochu vyklepeme a krátko opečieme z oboch strán na panvici na oleji, aby sa mäso zatiahlo. V tlakovom hrnci si na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. Následne pridáme mäso, mletú papriku, soľ, korenie a huby. Podlejeme vodou, aby bolo mäso aj huby zaliate a parný hrniec uzavrieme.
Dusíme 15 minút. Bezpečne otvoríme a ak je v hrnci ešte dosť šťavy, chvíľu povaríme ešte otvorené, nech sa voda zredukuje. Ochutnáme a podľa potreby pridáme ešte soľ a korenie. Krátko povaríme a môžeme odstaviť. Podávať môžeme napríklad s máganými alebo pečenými zemiakmi, tiež zemiakovou kašou.
Odporúčame: Frittata so špargľou a paradajkami: Ideálna raňajková pochúťka
Zdroj: Depositphotos
Kurací vývar v tlakovom hrnci
Ingrediencie:
-
skelet a odrezky z 1 kurčaťa
- 2 l studenej vody
- 2 mrkvy
- kúsok zeleru
- malý kaleráb
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 5 ks celého čierneho korenia
- 3 bobkové listy
- 2 ČL soli
- tymian a rozmarín
Postup: Mrkvu, zeler, kaleráb a petržlen očistíme, ošúpeme a nakrájame. Do tlakového hrnca dáme mäso, očistenú cibuľu a zalejeme vodou. Pridáme koreniny. Uzavrieme a varíme 25 minút. Po bezpečnom otvorení do vývaru vložíme zeleninu, uzavrieme a varíme ďalších aspoň 5 minút.
Po otvorení vyberieme mäso, oberieme ho a vložíme do vývaru. Podávame s vyvarenými rezancami. Pred podávaním môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať.
Sedliacka fazuľovica z tlakového hrnca
Ingrediencie:
-
500 g strakatej fazule
-
1 cesnak so šupkou
- 4 bobkové listy
- soľ
- 2 dcl paradajkového pretlaku
- 1 PL mletej červenej papriky
- 300 g klobásy
- 300 g údenej krkovičky
- 2 plátky údenej slaniny
- 4 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 kaleráb
- 4 ks nového celého korenia
- 1 PL mletej rasce
- 1 paprika
- 3 zemiaky
Postup: V tlakovom hrnci zalejeme fazuľu vodou, pridáme bobkový list, cesnak, cibuľu. Uzavrieme a varíme 45 minút. Medzitým si ošúpeme zeleninu a nakrájame ju (paprike odrežeme len vrch), podobne ako aj klobásu a slaninu. Po bezpečnom otvorení hrnca pridáme k fazuli údeniny, zeleninu a taktiež mletú papriku, rascu, soľ, korenie a paradajkový pretlak.
Zavreté varíme ďalších 10 minút. Po odokrytí vyberieme krkovičku, nakrájame ju a vrátime do polievky. Povaríme ešte 10 minút a odstavíme z ohňa. Podávame s chlebíkom.