Ani vy nikdy neobídete, na jarmokoch alebo trhoch, stánok s rozvoniavajúcou teplou medovinou? Úplne chápeme, veď počas sychravej jesene nič nezahreje organizmus lepšie. Odteraz sa však nemusíte zahrievať len na trhoch. Prinášame vám totiž jeden výborný a predovšetkým úplne jednoduchý návod (hoci možno málinko zdĺhavejší) na jesenno-zimnú „MEDicínu“, pretože áno, dokonca aj alkohol, prijímaný s rozumom a v malom množstve, môže byť liekom. :-) Recept na domácu medovinu, ktorý sme objavili, určite vyskúšajte!
Zaujme ťa: Recept na domáci sirup pre fajčiarov: Vyčisti si ním svoje pľúca!
Na prípravu medoviny budete potrebovať:
Pokojne si pripravte medovinu na začiatok len z polovičnej dávky a ak sa vám osvedčí, zopakujte postup z celej uvedenej dávky.
- 3 kg medu*
- 8 l vody
- 4 citróny
- 4 jablká
- koreniny a bylinky (môžu byť, ale nemusia)
- kvasinky**
*ak použijete menej medu, medovina bude menej sladká a menej intenzívna, naopak, pre zvýšenie chuti a intenzity použite pokojne aj viac, ako 3 kg medu, ideálne 4 kg
**zoženiete ich buď na internete alebo vo včelárskych obchodoch
Postup prípravy:
Ideálne bude, ak použijete med od poctivého včelára, ale ak nemáte, postačí vám aj ten z bežného obchodu. Vo väčšom hrnci si na miernom ohni zohrievajte med a vodu, za stáleho miešania – neunáhlite sa, radšej menší oheň a dlhšie miešanie, než naopak. Ak vám na povrch vypláva pena, odoberte ju. Keď je med úplne rozpustený, pridajte do hrnca šťavu z citrónov, nadrobno pokrájané jablká a kvasinky. Premiešajte a nechajte zmes vychladnúť. Následne ju prelejte do demižóna alebo veľkej fľaše a pokojne pridajte trochu nastrúhaného zázvoru, kúsok celej škorice, zopár klinčekov, badiánov alebo trocha anízu či koriandru.
Demižón či fľašu uložte na teplé miesto (minimálne 23 °C, ideálne viac) a nechajte odpočívať aspoň sedem týždňov. Po tomto čase medovinu prefiltrujte a znova nechajte odpočívať rovnakú dobu, teda približne sedem týždňov, avšak už pri nižšej teplote (do 20 °C). Táto doba, ako aj teplota miesta, kde je medovina uložená, je dôležitá kvôli správnemu procesu kvasenia. Po uplynutí tejto doby prelejte medovinu do fliaš, samozrejme cez husté sito. Teplá medovina vám výborne poslúži napríklad pri nachladnutí alebo na zahriatie tela po jesennej prechádzke. Ako prevencia vám zase poslúži ubrániť sa nástrahám chrípky či zápalov rôzneho druhu.
Zdroj - úvodná foto: pexels.com
Bude sa ti páčiť: Chce to zmenu? Vyskúšaj tento recept na krémovú polievku s pórom!