Vianoce sa nezadržateľne blížia, čo možno pozorovať aj v obchodoch, kde na nás doslova vyskakujú darčeky, dekorácie aj sviatočné ingrediencie do tradičných koláčov. Práve preto je čas zamyslieť sa nad tým, čo budete vy, vaša rodina a vaši priatelia piť počas Vianoc.
Recepty na vianočný punč, ktoré sme pre vás zhromaždili tu na jednom mieste, vás dostanú svojou nápaditosťou a kreativitou. Skúste jeden alebo všetky tri, to necháme len a len na vás. A pamätajte, že punč nemusíte piť len na Vianoce, ale aj počas novoročných osláv, napríklad keď budete sledovať polnočný ohňostroj.
Netradičné varené vínko
Varené vínko jednoducho k Vianociam patrí. Jeho úžasná vôňa sa nesie celým domom, nehovoriac o tom, že krásne zahreje. Poďme si vínko povýšiť na nezabudnuteľný punč v tomto skvelom recepte.
Pripravte si tieto ingrediencie:
- 2 fľaše suchého červeného vína (ak preferujete sladšie, smelo do toho!)
- 100 gramov trstinového cukru
- 150 ml jablčného cideru
- 2 celé škorice
- 2 pomaranče na kolieska
- 2 citróny na kolieska
- 2 hviezdičky badiánu
- 1 vanilkový struk prekrojený na polovice
- 100 ml brandy
Postup prípravy:
- Vo veľkom hrnci skombinujte všetky ingrediencie a zohrievajte ich na miernom ohni asi hodinu. Dávajte pozor, aby ste zmes nepriviedli k varu.
- Následne koreniny vyberte a na podávanie si nechajte obvarené ovocie – pomaranče a citróny, ktoré umiestnite do každého pohára.
Zaujme ťa: Vieš, prečo si dopriať teplý kúpeľ? Pozor, nejde len o hygienu!
Vianočná sangria
Niekto to rád horúce a niekto zase nie, a to aj práve vtedy, ak je vonku treskúca zima, mráz a sneh. Nuž, každý sme iný a preto vám prinášame španielsku sangriu v sviatočnom šate.
Pripravte si tieto ingrediencie:
- 2 fľaše suchého bieleho vína (najvhodnejšie je Chardonnay)
- 150 ml jablčného cideru
- 50 g trstinového cukru
- 150 g brusníc vcelku
- 50 g brusníc prekrojených na polovice
- 1 kyslé zelené jabĺčko na kúsky
- 3 vetvičky rozmarínu (navyše si môžete nechať aj na ozdobu)
Postup prípravy:
- Všetky ingrediencie spolu zmiešajte vo veľkom džbáne a poriadne rozmiešajte tak, aby sa všetok cukor rozpustil.
- Nápoj nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny, aby sa všetky chute dokonale spojili.
- Podávajte vychladené. Pripravte si ďalšie vetvičky rozmarínu na ozdobu pohárov.
Punč po anglicky
Máte radi niečo silnejšie, čo vás cez sviatky či počas chladu poriadne zahreje? Potom skúste tento anglický punč, ktorý obsahuje víno a rum v pomere 1:1!
Pripravte si tieto ingrediencie:
- 1 fľaša suchého červeného vína
- 1 fľaša hnedého rumu
- 650 ml silného čierneho čaju
- 250 - 350 g hnedého cukru (podľa toho, aké sladké nápoje obľubujete)
- 120 ml citrónovej šťavy
- 120 ml pomarančovej šťavy
- 300 g ovocia podľa vlastnej chuti
Postup prípravy:
- Vo veľkom hrnci skombinujte všetky ingrediencie okrem ovocia a zohrievajte ich na miernom ohni, kým sa nerozpustí všetok cukor. Dávajte pozor, aby ste zmes nepriviedli k varu, no malo by sa z nej krásne pariť.
- Nakoniec odstavte z plameňa, premiestnite do servírovacej misy alebo džbánu a pridajte ovocie. Zamiešajte a podávajte.