Neobľubujete tvrdé pálenky, ale uprednostňujete skôr „ženské pitie“? Do tejto škály nepochybne zaraďujeme všetky likéry, ktoré majú okolo 15 % alkoholu. Sú však také dobré, že ak nedávame pozor, vypijeme viac pohárikov, než sme pôvodne plánovali.
Jedným z najobľúbenejších likérov je Irish cream, najznámejší pod značkou Baileys. Jeho základným kameňom je írska whiskey, podľa ktorej dostal svoj názov. Druhov likéru Baileys je viac, no originálnemu írskemu krému sa nevyrovná žiaden. Ak ale radi skúšate nové chute, v ponuke je čokoládová, kávová a aj lieskovo-oriešková príchuť.
Domáci baileys? Žiadny problém!
Likér Baileys nepatrí medzi najlacnejšie, preto existuje množstvo variant, ako ho pripraviť doma. Ak máme whiskey, môžeme použiť tú, no s cenovo dostupnejším rumom tiež nič nepokazíme. Dôležité je nepoužívať žiadne pálenky, lebo tie prebijú chuť likéru svojou výraznou arómou a silou.
Môj Baileys! Prečo nie?
Baileys je sladký a krémový likér pochádzajúci z Írska. Je to kombinácia írskej whisky, čerstvej smotany, cukru, kávy a prírodných aróm. Vyrába sa od roku 1974 a jeho receptúra je tajná.
- Baileys je známy svojou hladkou a bohatou chuťou s tónmi kakaa, kávy a vanilky.
- Má krémovú konzistenciu a výraznú arómu.
- Je to populárny likér, ktorý sa často konzumuje samostatne s ľadom alebo sa používa ako zložka v rôznych kokteiloch a dezertoch.
Domáci Baileys pripravíte kombináciou whiskey, krémovej smotany, sladených kondenzovaných mliek a prírodných prísad ako kakao alebo vanilka. Existuje mnoho receptov a variácií, ktoré umožňujú prispôsobiť likér vašim individuálnym preferenciám. V každom prípade je však domáci baileys dokonalý!
POZOR - ori konzumácii Baileys likéru je dôležité upozorniť na jeho obsah alkoholu, pretože patrí medzi tvrdé nápoje. Odporúča sa, aby sa konzumoval s mierou a zodpovednosťou.
Baileys je ikonickým lídrom v kategórii krémových likérov a je obľúbený po celom svete. Jeho sladký a jemný charakter ho robí vhodným nielen na samotné pitie, ale aj ako darčeková voľba pre milovníkov likérov.
Neprehliadnite: Recept na pečené fašiangové fánky
Domáci baileys recept - ingrediencie na domáci baileys
- 2 konzervy sladeného kondenzovaného mlieka (môže byť aj karamelové)
- 250 ml smotany na šľahanie
- 4 – 5 dcl rumu (alebo whisky) – podľa toho, ako ho chceme silný
- 50 ml silnej kávy
- 4 lyžice čokoládového sirupu
- 2 lyžičky vanilkovej esencie (prípadne vanilkový cukor alebo trstinový cukor)
- 2 lyžičky mandlovej esencie
Recept na domáci BAILEYS
Konzervy kondenzovaného mlieka prevaríme približne po dobu 2,5 hodiny, kým nám v nich nevznikne karamel. Necháme vychladnúť, neotvárame ich teplé (ak sme kúpili už karamelové, nevaríme, ale rovno ich použijeme).
Otvoríme plechovky a vychladnutý karamel rozmixujeme spolu so smotanou na šľahanie. Pridáme všetky ostatné prísady okrem alkoholu a poriadne mixujeme. Nakoniec pridáme aj rum (alebo whiskey) a mixujeme (ja som túto dávku mixovala na dvakrát, lebo by sa do mixéru nezmestila).
Likér nalejeme do fliaš, uzatvoríme a necháme pár dní uležať. Obsah by mal vyjsť presne do dvoch plných 7 dcl fliaš a zostane nám nejaký ten pohárik na ochutnávku.
Odporúčame prečítať: Rýchle a lahodné mini croissanty
Vyskúšajte túto delikatesu, určite nebudete ľutovať! Nie je to vôbec náročné a ešte aj ušetríte.
Na zdravie!
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Barbora Vizváryová
Aktualizované na 10.02.2024