Záhadná histamínová intolerancia: Ako proti nej bojovať?

Histamín je dôležitá chemická látka, ktorú vytvára telo každého človeka. Patrí do skupiny biogénnych amínov, ktoré si ľudské telo vytvára samo, ale časť z nich prijíma i z potravy. Histamín má rôzne funkcie v našom organizme. Napríklad v mozgu má funkciu bdelosti a v organizme je to predovšetkým zabezpečenie prirodzenej obranyschopnosti.

Zvýšené množstvo histamínu sa uvoľňuje pri alergickej reakcii. Jeho zvýšenú produkciu vyvolávajú aj určité druhy liekov či potravín. Každé ľudské telo má v sebe enzýmy, ktoré odbúravajú histamín tvoriaci sa v tele samovoľne. Ľudia s histamínovou intoleranciou trpia nedostatkom tohto enzýmu.

Metabolická porucha - histamínová intolerancia - pri ktorej v tele stúpa hladina histamínu, je veľmi nebezpečná. Množstvo pacientov vidí za svojimi ťažkosťami „paranoju“, veď predsa nie je možné, aby po väčšine jedla stále cítili bolesť hlavy, tŕpnutie či svrbenie celého tela. No oni za to nemôžu, môže za to HIT-ka!

Odporúčame:Čakanka obyčajná: Objavte liečivú silu modrých kvietkov!

alergia na jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré potraviny sú zdrojmi histamínu?

  • prirodzene produkovaný histamín v bunkách, najmä v mastocytoch
     
  • ananás, banány, citrusy, jahody, kiwi, orechy, koreniny, kakao, paradajky, baklažán, špenát, alkohol
     
  • farbivá, konzervačné látky, príchute, zvýrazňovače chutí
     
  • ryby, kôrovce, bravčové mäso, vajcový bielok
     
  • zrejúce syry, údeniny, kvasená kapusta, kyslomliečne výrobky

 

Bude vás zaujímať: 6 tipov na božské domáce kúpele

metabolická porucha

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky vysokej hladiny histamínu v tele

Čím viac bodov vás charakterizuje, tým väčšia je pravdepodobnosť histamínovej intolerancie.

  • produkcia nadmerného hlienu
     
  • sezónne alergie
     
  • ľahko vyvolateľná nevoľnosť
     
  • rýchly metabolizmus s vysokou telesnou teplotou
     
  • poruchy spánku, silná únava
     
  • svrbenie pokožky, vyrážky, začervenanie kože
     
  • bolesti hlavy, migrény
     
  • zažívacie problémy, zápcha, pálenie záhy
     
  • kŕče
     
  • zmeny tlaku
     
  • búšenie srdca až záchvat
     
  • opuch pier, jazyka, hlasiviek​​
zdroje histamínu

Zdroj: Shutterstock®

Ako bojovať?

V prvom rade je nevyhnutná celková zmena životného štýlu a úprava jedálnička na nízkohistamínovú diétu. Je veľmi veľa zoznamov zakázaných potravín, ktoré umocňujú histamínovú intoleranciu, no univerzálny zoznam pre každého neexistuje. Najlepšie je preto vyskúšať sami na sebe, čo nášmu telu škodí alebo naopak, prospieva. Základom je tiež konzumácia čo najčerstvejších jedál, pretože histamín sa postupne hromadí aj v skladovaných potravinách. 

obranyschopnosť

Zdroj: Shutterstock®

Recepty pre histaminikov

Rizoto z hnedej ryže


Potrebujeme:

  • 100-200 g hnedej ryže
  • 2-4 karotky
  • 2-4 póry
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 1-2 červené cibule
  • 3-6 cm čerstvého zázvoru
  • ​75-150 g mrazeného hrášku
  • 30-60 ml sezamového oleja
  • 50-100 g slnečnicových alebo sezamových semiačok

Postup:


Necháme zovrieť vodu a uvaríme ryžu podľa návodu. Kým sa varí ryža, pripravíme si zeleninu. Karotku ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Pór a cibuľu nakrájame tiež. Cesnak a zázvor nakrájame na jemné kocky a ešte podrvíme nožom. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita, potom na minútu za stáleho miešania pridáme cesnak a zázvor. Pridáme zvyšnú zeleninu, semiačka, hrášok a miešame. Keď je ryža hotová, pridáme ju k zelenine a premiešame. Môžeme posypať čerstvými bylinkami a podávať.

 

Odporúčame: Vytláčanie čiernych bodiek je hitom. Tieto videá videli milióny!

alergická reakcia

Zdroj: Shutterstock®

Ovocno-zeleninové šťavy


Sú nielen chutné, ale aj zdravé a pri HIT veľmi vhodné. Odšťavovať môžete akúkoľvek kombináciu ovocia a zeleniny, s výnimkou banánov. Vyskúšajte napríklad tieto kombinácie:

  • hrsť zelených listov, napríklad žeruchy
  • 1 malá brokolica
  • 5 cm uhorky
  • 2 stonky zeleru (voliteľný)
  • 1 jablko (lepšie ho najprv ošúpať)
  • 3 mrkvy (ošúpať alebo dôkladne očistiť)
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

10.08.2017 07:41

viem o čom píšete..... moja mamička má histamínovú intoleranciu..... rozhodne jesť iba čerstvé jedlo.... a dodržiavať prísne tzv. zakázané potraviny..... je to choroba ktorá je novodobá.... kedysi sme o nej vôbec ani nepočuli... stále viac a viac mojich známych trpí touto chorobou..

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

10.08.2017 09:00

Musí to byť veľmi obmedzujúce ochorenie,dúfam že sa nám veľkým oblúkom vyhne..

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.08.2017 11:12

Toto všetko dôverne poznám,mám ju a je to niekedy veľmi ťažké..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.08.2017 19:20

neviem, či trpím intoleranciou, ale mám skúsenosť, keď som niekoľkokrát jedla plody mora - kôrovce a hoci boli čerstvé, mala som také kŕče,... už by som to nechcela zažiť, odvtedy sa radšej tomu vyhýbam

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

12.08.2017 11:26

neni to prijemne, v rodine s tym mame skusenosti

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:25

tých potravín s vysokým obsahom histamínu je naozaj dosť... :-(

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

23.09.2017 22:08

Histamínová intolerancia je žiaľ jednou z novodobých chorôb, za ktorú si ako za všetky ostatné môžu ľudia sami. Stále viac sa v potravinách povoľujú väčšie množstvá rôznych chemických látok, ktoré generácie pred nami vôbec nepoznali. Postupne sa dostávajú do ľudských génov a z generácie na generáciu postupne slabneme a to úplne vo všetkom. Len so závisťou môžeme obdivovať ľudí aj s deväťdesiatkou na krku v porovnaní s nami sa ešte mnohí tešia celkom dobrému zdraviu a prti tom často naše deti sú chorľavejšie ako my. Najhoršie, že sa to už pri terajšom spôsobe nášho života nedá zmeniť.

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

25.11.2017 18:37

Môj syn si tým prešiel..začínali sme intoleranciou laktózy, keď sa mu upravia, potom sa pridružila aj histamínová intolerancia...znova intolerancia laktózy sa vrátila. Ale dostali sme sa z oboch. Boli potraviny, ktoré aj keď obsahovali histamín, mu nevadili...je to individuálne. Skúšala som mu dávať mladý jačmeň, užíval ho dlhší čas, tak isto aj koloidnú meď a našťastie hladina histamínu mu stúpla a prestal mať zdravotné problémy.

Viem, že hlavný problém je psychosomatika...on odmieta veľa ľudí(spolužiaci, brat), nevie stráviť ich prejavy a preto má takéto problémy, no uvedomiť si to musí sám, že bojuje len proti sebe...ja sa mu to snažím aspoň vštepovať a ukazovať mu inú cestu.

Každé ochorenie je na zamyslenie..kde samých seba odmietame. Tam začína už proces liečenia, ak si to uvedomíme a začneme s tým niečo robiť.

Vaše meno:

Ivana Badejová

Ivana Badejová

28.12.2017 15:48

Dobrý deň. Moja dcéra ma tiež histaminku ale aj laktózovú inteloranciu.Čo môže u jednej jesť to nemôže u druhej a opačne. Má nízke hodnoty ale aj slabú činnosť. Doktorka nám kázala kúpiť lieky a dávať 2x denne a dodržiavať diétu. Pol roka brala lieky a čakala som že sa jej to polepší ale nie. Ešte aj začala puberta a mám pocit že už neviem kedy je jej zle z histaminu alebo z návalov hormónov.Mohla by mi na môj mail napísať p. Varhaníková ak by bola ochotná nejaké rady podať.ivankabadejova@gmail.com. Ďakujem.

Michaela Mičková

Michaela Mičková

24.01.2018 09:54

nedávno mi diagnostikovali intoleranciu, rovnako musím zmeniť stravovanie, nakoľko aj doteraz som sa snažila jesť zdravo, no aj zdravé potraviny musím vylúčiť

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.