Za oknami sa ochladilo a metabolizmus sa spomaľuje. Telo potrebuje viac energie na produkciu telesného tepla, a tak si pýta i viac jedla. Viac jedla spôsobuje zvyšovanie kilogramov a ukladanie zásob na jednotlivé proporcie. Doprajte telu zohrievanie nielen vonkajším oblečením, ale zohrejte ho aj zvnútra. Polievky sú ideálnym základom, ktorý zohreje a zaženie hlad. Tak sa poďme pozrieť, aké sú ich účinky a ako si aj jednu sezónnu ľahko pripraviť.
Pozri aj: TOP 7: Najnebezpečnejšie zvieratá na svete: Zamrazí ťa po celom tele!
Prečo jesť polievky?
Polievka by mala byť základom jedálneho lístka a keď navaríte hustejšiu „dobrotu“, tak nepotrebujete ani druhý chod. Pozor však na nezahustené polievky, po ktorých pomerne rýchlo vyhladnete a o chvíľu sa vám žiada jesť opäť. Najväčšou výhodou polievok je jej príprava. Nezaberá veľa času, postup je jednoduchý, sú finančne nenáročné a konečný výsledok chutný, zdravý a hlavne hrejivý.
Polievka pripraví hladný žalúdok na hlavný chod, ktorý pozostáva obyčajne z tuhej a ťažšie stráviteľnej potravy. Po zmiešaní polievky s druhým chodom trávenie prebieha pokojnejšie a kratšie. Po konzumácií polievky už organizmus nepotrebuje objemný druhý chod. Práve preto je vynikajúcou prevenciou pri udržaní štíhlej línie. Pre udržanie štíhlej línie odporúčam konzumáciu zeleninových polievok a polievok, ktoré zahusťujeme zdravším variantom ako je smotana, a to je jogurt.
Ideálna teplota polievky je zlatý stred – nie príliš teplá, ale ani vychladnutá. Dôležité je dobré a zdravé dochutenie. Nie príliš pikantná, hoci malé množstvo koreninových prísad pomôžu pri trávení ťažkých pokrmov. Uprednostnite klasickú soľ alebo dochucovadlá bez obsahu glutamanu sodného.
Odporúčame: Orechové škrupiny rozhodne nevyhadzuj! Toto dokážu s telom!
Pripravte si sezónnu polievku
V tomto období dozrieva tekvica, kapusta, kel a brokolica. Zelenina plná vitamínov, jednoduchá na prípravu a o vynikajúcej chuti. Tu je recept na polievočku z aktuálnej tekvice:
Potrebujeme:
- maslo
- cibuľa cesnak
- muškátový orech
- maslová tekvica
- zeleninový vývar
Postup prípravy tekvicovej polievky:
Tekvicu musíme očistiť a vydlabať stred. Potom ju nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme nakrájanú tekvicu a restujeme asi 5 minút. Bujón rozpustíme vo vriacej vode a zalejeme ním zeleninu. Keď tekvica zmäkne, ručným mixérom polievku rozmixujeme dohladka a ešte necháme prevrieť. Krémovú polievku dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom, prípadne dosolíme. Dobrú chuť.
Odporúčame: TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!