Na jeseň sa často hovorí o imunite a jej posilňovaní. Posilniť ju môžete rôznymi spôsobmi – stačí si vybrať ten, ktorý vám vyhovuje najviac. Mnohí nedajú dopustiť na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, iní zase na výživové doplnky, no nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí nedajú dopustiť na prírodné lieky, respektíve prírodných posilňovačov imunitného systému.
Pri posilnení imunitného systému sa spoliehame predovšetkým na vitamín C, zázvor, cesnak i cibuľu. A práve cesnak si môžete vychutnať rôznymi spôsobmi. Skvelý je pečený cesnak, ktorý už v priebehu 24 hodín dokáže s telom spraviť hotové zázraky. Účinná je aj cesnaková voda, mlieko s cesnakom a pod. Ak milujete polievky, ktoré príjemne zahrejú celý organizmus, tak odporúčame vyskúšať aj túto tradičnú „cesnačku“.
Odporúčame: Chce to zmenu? Vyskúšaj tento recept na krémovú polievku s pórom!
Na „cesnačku“ budete potrebovať:
- 10 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice masla
- 1 menšiu cibuľu
- 250 ml smotany na varenie
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 väčšie zemiaky
- koreniny na dochutenie – soľ, čierne mleté korenie, rasca
Ako prvé si očistíme zemiaky a nakrájame na menšie kocky. Následne si očistíme cibuľu aj cesnak. Cibuľu si nakrájame nadrobno. Medzitým si dáme do hrnca maslo a necháme ho roztápať. K maslu pridáme cibuľu, pretlačený cesnak, nakrájané zemiaky a koreniny podľa vlastnej chuti. Chvíľu popražíme a zalejeme vývarom. Cesnakovú polievku necháme variť aspoň 20 minút.
Po dovarení polievku rozmixujeme a opäť dáme na sporák. Polievku privedieme k varu a primiešame smotanu na varenie. Krátko povaríme a podávame s krutónikmi. Tie si môžete pripraviť zo staršieho pečiva. Stačí ho nakrájať na menšie kocky, pokvapkať olivovým olejom a opražiť na panvici alebo upiecť v rúre.
Prajeme vám dobrú chuť!
14 komentárov
Darina Božiková
18.01.2023 13:26voľakedy sme robievali cesnakovú polievku keď mama prala a nemala čas na dlhé varenie. to však bolo v čase, keď ešte boli iba obyčajné práčky a aj bez žmýkačiek. to si dnes už málokto pamätá, alebo áno, keď je taký starý ako ja
Andrea Szabová
01.12.2022 08:59Super recept, všetkým doma chutil a zaradila som ho do nášho domáceho jedálneho lístka.
Daniela Balakova
09.12.2021 21:39Dobrý nápad na zajtraší obed.
Anna Kristova
25.10.2020 18:36stará dobrá klasika cesnačka
Marta Kendrová
22.10.2020 08:02Varím bez smotany, tále táto vyzerá zaujímavo
Milka Damašková
22.10.2020 00:52Mňam, teraz ste mi narobili veľké chute. Cesnak milujem, aj jeho vôňu, aj jeho chuť.Surový mi spôsobuje migrény, ale pri varených jedlách ním nešetrím :)
Jana Čipková
21.10.2020 18:12Polievku robím len s cibuľkou a volám ju cibuľková. Vyskúšam pridať aj cesnak. To bude dobrota.
Daniela Bieliková
21.10.2020 07:52Vyzerá veľmi dobre, vyskúšam...
Elena Švachová
21.10.2020 01:18No jasné,cesnačka,tá nesmie chýbať.Varievam,ale bez smotany.Nabudúce skúsim podľa tohto receptu.
Jana Komadová
22.11.2020 07:48Máme radi
Mária Chromíková
20.10.2020 12:25Varím inú cesnačku ,ale aj táto by mi chutila.
Katarína Konečná
20.10.2020 09:01Rýchla a chutná, práve sa chystám, že uvarím takú.
Ľubica Šťastná
20.10.2020 05:15Rýchla, chutná,...rada pripravujem!
Jana Komadová
19.10.2020 22:08Cesnačku máme radi robievam často
Mária Maxianová
19.10.2020 19:02tejto polievke vravíme zdravotná, máme ju radi