Na jeseň sa často hovorí o imunite a jej posilňovaní. Posilniť ju môžete rôznymi spôsobmi – stačí si vybrať ten, ktorý vám vyhovuje najviac. Mnohí nedajú dopustiť na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, iní zase na výživové doplnky, no nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí nedajú dopustiť na prírodné lieky, respektíve prírodných posilňovačov imunitného systému.
Pri posilnení imunitného systému sa spoliehame predovšetkým na vitamín C, zázvor, cesnak i cibuľu. A práve cesnak si môžete vychutnať rôznymi spôsobmi. Skvelý je pečený cesnak, ktorý už v priebehu 24 hodín dokáže s telom spraviť hotové zázraky. Účinná je aj cesnaková voda, mlieko s cesnakom a pod. Ak milujete polievky, ktoré príjemne zahrejú celý organizmus, tak odporúčame vyskúšať aj túto tradičnú „cesnačku“.
Odporúčame: Chce to zmenu? Vyskúšaj tento recept na krémovú polievku s pórom!
Na „cesnačku“ budete potrebovať:
- 10 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice masla
- 1 menšiu cibuľu
- 250 ml smotany na varenie
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 väčšie zemiaky
- koreniny na dochutenie – soľ, čierne mleté korenie, rasca
Ako prvé si očistíme zemiaky a nakrájame na menšie kocky. Následne si očistíme cibuľu aj cesnak. Cibuľu si nakrájame nadrobno. Medzitým si dáme do hrnca maslo a necháme ho roztápať. K maslu pridáme cibuľu, pretlačený cesnak, nakrájané zemiaky a koreniny podľa vlastnej chuti. Chvíľu popražíme a zalejeme vývarom. Cesnakovú polievku necháme variť aspoň 20 minút.
Po dovarení polievku rozmixujeme a opäť dáme na sporák. Polievku privedieme k varu a primiešame smotanu na varenie. Krátko povaríme a podávame s krutónikmi. Tie si môžete pripraviť zo staršieho pečiva. Stačí ho nakrájať na menšie kocky, pokvapkať olivovým olejom a opražiť na panvici alebo upiecť v rúre.
Prajeme vám dobrú chuť!