Zelený štvrtok má pre katolíkov veľký význam a spája sa a ním množstvo tradícií. Jednou z nich je, že by sa v tento deň mali jesť len jedlá zelenej farby. Je to preto, aby sa ľudia po celý nasledujúci rok tešili dobrému zdraviu. A dobrému zdraviu sa budete tešiť aj v prípade, že si v tento deň pripravíte žihľavovú polievku.
Žihľava je takým miláčikom prírody, pretože patrí k liečivým bylinkám, ktoré sa oplatí nazbierať si a vysušiť. Robievajú sa z nej čaje, výluhy, používa sa na podporu rastu vlasov a pod. Žihľava sama osebe obsahuje vysokú dávku vitamínu C, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík či antioxidačné flavonoidy. Oplatí sa teda zájsť na zdravotnú prechádzku na čisté pasienky, ďaleko od ciest a mimo civilizáciu a nazbierať si túto bylinku. Ak sa tak rozhodnete, tak si určite pripravte nasledujúcu polievku. Ktovie, možno si recept na žihľavovú polievku obľúbite natoľko, že si ju budete robievať aj počas roka.
Odporúčame: Máš chuť maškrtiť? Zachráni ťa recept na domáce donuty z kefíru!
Na žihľavovú polievku budete potrebovať:
- 1l vody alebo vývaru
- 150 g čerstvej mladej žihľavy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 dcl smotany na varenie
- 2 lyžice hladkej múky
- mleté čierne korenie
- soľ
- olej
Najskôr si umyjeme čerstvo nazbieranú žihľavu a nasekáme ju. V hrnci si rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Následne pridáme nasekanú žihľavu, pretlačený cesnak a soľ. Necháme „pražiť“ asi 10 minút a následne prilejeme vodu (alebo vývar). Takto pripravenú zmes rozmixujeme pomocou ponorného mixéra.
Polievku privedieme do varu. Medzitým si rozmiešame smotanu s múkou a následne prilejeme do polievky. Necháme chvíľku povariť, podľa potreby dochutíme korením a podávame. Podávať môžete s čerstvým pečivom alebo hriankou. Ak chcete jej chuť vylepšiť, tak si môžete do nej pridať vajíčko uvarené na tvrdo alebo volské oko. Poprípade, skvelo chutí aj s opečenou slaninkou alebo krutónmi.
Vyskúšaj tiež: Recept na chlebové placky: Skvelá náhrada za chlieb a bez droždia!