3 tipy na ľahkú letnú večeru

V letných horúčavách nemáme chuť na ťažké jedlá, s ktorými sa väčšinou žalúdok dlho trápi. Cez leto je dôležitý najmä pitný režim a ak ho dodržiavame a máme dostatočný príjem tekutín, nepociťujeme tak veľký hlad ako inokedy.

 

Navyše, je sezóna ovocia, ktoré tiež obsahuje veľa vody, a preto sa po ňom cítime plní. Okrem toho obsahuje aj sacharidy, ktoré nám dodajú energiu.

 

 

Melón, nektarinky, broskyne či hrozno sú skvelou voľbou na olovrant.

 

Keďže sa nám nechce v kuchyni tráviť hodiny pripravovaním zložitých jedál, najlepšie jedlá sú rýchle a ľahko stráviteľné. Preto vám prinášame 3 tipy na rýchlu a ľahkú večeru, ktorú môžete využiť najmä v tomto letnom období.

 

Odporúčame prečítať: Artičoka - kráľovská rastlina, o ktorej musíte počuť!

artičoková polievka, artičoky, letné jedlo, ľahká večera

Zdroj: Shutterstock®

Krémová artičoková polievka

 

Budeme potrebovať:

380 g artičokov, 1 šalotku, maslo, zeleninový vývar, smotanu na šľahanie,  hladkú múku, soľ, korenie

 

Postup:

 

Artičoky zbavíme vonkajších listov, odstránime aj stonku a prekrojíme ich na polovice. Na masle opražíme nakrájanú šalotku, pridáme artičoky a chvíľu podusíme.  Artičoky zalejeme približne 800 ml vývaru a varíme asi 20 minút, kým nezmäknú.

 

V menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a niekoľko minút ju smažíme. Zalejeme ju trochou studeného vývaru, ktorý sme si odložili, dobre rozmiešame a vlejeme do horúcej polievky. Necháme ešte prevrieť a potom všetko dobre rozmixujeme. Nakoniec pridáme smotanu na šľahanie podľa vlastného uváženia. Ochutíme soľou a korením.

 

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Lahodné "Chicken enchilladas"

wrap s kuracím mäsom, tortilla, šalát, rukola, ľahká večera, letné jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Wrap s grilovaným kuracím mäsom

 

Budeme potrebovať:

Tortillu, jogurtový dressing, ľadový šalát, rukolu, cherry rajčiny, kuracie prsia, soľ, korenie

 

Postup:

 

Kuracie mäso nakrájame na malé kúsky, osolíme a okoreníme. Mäso bude ľahšie, ak ho ugrilujeme, ale môžeme ho osmažiť aj na panvičke. Tortillu môžeme ohriať na panvici, rozotrieme na ňu jogurtový dressing, prípadne iný podľa vašej chuti.

 

Ľadový šalát a rukolu pokrájame na menšie kúsky a pridáme na tortillu. Cherry rajčiny prekrojíme na polovičky a spolu s mäsom pridáme na pokrájaný šalát. Tortillu zabalíme do wrapu a ak ju nejdeme jesť hneď, môžeme ju ešte zabaliť do alobalu. Do tortilly môžete pridať rôznu zeleninu, prípadne syr, ktorý máte radi.

 

Odporúčame prečítať: Z akých syrov variť taliansku omáčku Quattro Formaggi?

grilovaný losos, špargľa, rukola, cherry rajčiny, ľahká večera, letné jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Grilovaný losos so špargľou

 

Budeme potrebovať:

Lososový filet, špargľu, soľ, citrónovú šťavu, olej, rukolu, cherry rajčiny

 

Postup:

 

Filety z lososa osolíme a pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou. Necháme aspoň hodinu marinovať, aby losos vsiakol šťavu. Filety môžeme grilovať alebo osmažiť na panvici, grilovaný však bude jemnejší a ľahší. Smažíme ho najskôr na tej strane, kde je koža, potom ho obrátime.

 

Špargľu varíme v osolenej vode kým nezmäkne. Grilovaného lososa ešte môžeme pokvapkať citrónovou šťavou a podávame ho s uvarenou špargľou, cherry paradajkami a rukolou. Ak by sme chceli sýtejšie jedlo, môžeme ako prílohu zvoliť varené zemiaky.

 

Odporúčame prečítať:  Potulky po Českej republike - Zámok Buchlovice

Zdroj foto:

Shutterstock.com

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
3 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.07.2016 07:19

grilovane kuracie masko so zeleninou si robievame

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:56

Ja som za toho lososa.. určite vyskúšam aj tento recept :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 11:32

Áno v lete čerstvá zeleninka musí byť a hlavne veeeľa :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE