Hoci sa o dodržiavaní pitného režimu hovorí počas leta viac ako dosť, stále sú medzi nami ľudia, ktorí tento fakt ignorujú. Následkom toho sa môžu dostaviť bolesti hlavy, závraty, kŕče brucha a v ťažkých prípadoch až poruchy videnia.
Pre zabránenie dehydratácie a osvieženie organizmu v horúcich dňoch je ideálna voda. Ak však dostanete počas dňa chuť aj na niečo iné, vyhnite sa presladeným nápojom, po ktorých sa smäd dostaví už o niekoľko minút. Vyskúšajte si pripraviť domácu limonádu alebo ľadovú kávu a osviežte sa bez zbytočných kalórií.
Domáca citronáda
Suroviny:
- 1 liter minerálnej vody
- 1 citrón
- ½ pomaranča
- čerstvá mäta
- kocky ľadu
Príprava:
Citrón umyjeme a rozkrojíme na polovicu. Z jednej časti vytlačíme šťavu do minerálky a druhú polovicu nakrájame na menšie kúsky. Potom pridáme šťavu z pomaranča, lístky z čerstvej mäty a všetko dobre premiešame. Na záver pre osvieženie vložíme pár kociek ľadu.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
Ovocný ľadový čaj
Suroviny:
- 1 polievková lyžica sypaného ovocného čaju
- 1 polievková lyžica medu
- šťava z citróna
- čerstvá mäta
- 0,5 l vody
- kocky ľadu
Príprava:
Sypaný čaj zalejeme vriacou vodou a necháme 5 minút lúhovať. Medzitým odšťavíme jeden citrón a otrháme lístky čerstvej mäty. Čaj precedíme, pridáme do neho med a necháme vychladnúť. Potom prilejeme šťavu z citróna, pridáme lístky mäty a kocky ľadu.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Ľadová káva s javorovým sirupom
Suroviny:
- 100 ml espressa
- 100 ml mandľového mlieka
- 1 čajová lyžička javorového sirupu
- kocky ľadu
- štipka škorice
Príprava:
Ako prvé pripravíme klasické espresso. Keď vychladne pridáme do neho javorový sirup. Potom vložíme do vyššieho pohára niekoľko kociek ľadu, zalejeme kávou a vlejeme našľahané mandľové mlieko. Dozdobíme mletou škoricou.
Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje: Ktorý si vybrať a kedy ich radšej nepiť?
www.shutterstock.com