Obdobie všakovakých tekvíc je v plnom prúde a ak sa vám prívarok už omrzel, no tekvicových zásob máte požehnane, prinášame vám pár inšpirácií, ako tekvicu využiť na svojom jedálničku po celý deň. Najprv ale pár dôvodov, prečo by sme sa vôbec na tekvicu čas od času mali sústrediť.
Tekvica je plná živín a vitamínov a to vo všetkých jej podobách. Vychutnať si môžete listy, plody, semienka, aj olej. Nájdete v nich totiž takmer všetky dôležité stopové prvky, vitamíny skupiny B, C, A, zinok, vápnik, fosfor, horčík, železo aj draslík. Nemusíte sa báť ani priberania, keďže tekvica obsahuje samé zdravé tuky. Vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín vám pomáhajú znížiť cholesterol v krvi, pomáhajú tiež predísť mŕtvici, znižujú vysoký krvný tlak a pôsobia pozitívne aj na kardiovaskulárny systém.
Tekvica má tiež schopnosť absorbovať toxíny, ktoré sa nachádzajú v našom organizme. Tekvicové semienka majú tiež regeneračné schopnosti, podporujú trávenie, činnosť močových ciest, pomáhajú odvodňovať organizmus a bojujú aj so zápchou. A ako bonus vás iste poteší, že tekvicu si vieme pripraviť na X spôsobov.
Odporúčame prečítať: Vyčarujte si doma jesenné dekorácie
Tekvica na raňajky: Pripravte si hrianky s tekvicovou pomazánkou
Ingrediencie: tekvica, cibuľa, chilli paprička, tvrdý syr, kyslá smotana, petržlenová vňať
Jej príprava je jednoduchá, rýchla a chutná. Očistenú tekvicu nahrubo nastrúhajte, osoľte a nechajte chvíľu postáť. Zlejte šťavu, ktorú tekvica pustila a na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nasekanú chilli papričku a tekvicu. Všetko spolu chvíľu popražte a tak nechajte podusiť cca 5 minút. V miske zmiešajte vychladenú tekvicu so strúhaným syrom, kyslou smotanou, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s hriankami.
Odporúčame prečítať: Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?
Tekvica na obed: Plnená pečená tekvica
Ingrediencie: tekvica na pečenie, mleté mäso, parmezán, paradajkový pretlak, vajíčko, cibuľa, cesnak
Mleté mäso zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľou, vajíčkom, aj paradajkovým pretlakom, osoľte, okoreňte a zmesou naplňte vydlabanú tekvicu. Tú uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a zapečte pri teplote 180°C, cca 40 minút. Pred vypnutím, ešte tekvicu posypte strúhaným parmezánom a nechajte v rúre dôjsť.
Odporúčame prečítať: Čo zaradiť do jedálnička pre krásne vlasy, pleť a nechty
Tekvica na večeru: Tekvicová panvica
Ingrediencie: kuracie mäso (prípadne hovädzie, divina), tekvica hokaido, červená cibuľa, rozmarín, olivový olej
Na oleji opečte cibuľu, pridajte na menšie kúsky nakrájané mäso a vetvičku rozmarínu, opečte, ochuťte soľou a korením a podávajte s čerstvou zeleninou.
Odporúčame prečítať: Zdravé potraviny pre lepšie sústredenie
Tekvica ako dezert: Tekvicové lievance
Ingrediencie: uvarená tekvica, prášok do pečiva, škoricový cukor, mlieko, maslo, vajíčko, perníkové korenie, cukor, múka, olej
Z uvarenej tekvice získame tekvicové pyré, do ktorého pridáme prášok do pečiva, cca jeden a pol hrnčeka múky, štipku soli, škoricový cukor aj dve lyžičky perníkové korenia. Podľa potreby cesto ešte osladíme, tak pridáme hrnček mlieka, jedno vajíčko a dve lyžice roztopeného masla. Olejom vymastíme panvicu a lievance pečieme na slabom ohni.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena
Tekvica ako nápoj: Tekvicový džús
Ingrediencie: hrnček tekvicového pyré (uvarená, alebo upečená a zmixovaná maslová tekvica), jablkový a ananásový džús, tekutý med, mletá škorica, voda
Tekvicové pyré zmixujte s jablkovým aj ananásový džúsom v rovnakom pomere, pridajte vodu, ochuťte medom, štipkou škorice a podávajte.
Odporúčame prečítať: Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody