Jeden deň s tekvicou - 5 výborných receptov

Obdobie všakovakých tekvíc je v plnom prúde a ak sa vám prívarok už omrzel, no tekvicových zásob máte požehnane, prinášame vám pár inšpirácií, ako tekvicu využiť na svojom jedálničku po celý deň. Najprv ale pár dôvodov, prečo by sme sa vôbec na tekvicu čas od času mali sústrediť.

 

Tekvica je plná živín a vitamínov a to vo všetkých jej podobách. Vychutnať si môžete listy, plody, semienka, aj olej. Nájdete v nich totiž takmer všetky dôležité stopové prvky, vitamíny skupiny B, C, A, zinok, vápnik, fosfor, horčík, železo aj draslík. Nemusíte sa báť ani priberania, keďže tekvica obsahuje samé zdravé tuky. Vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín vám pomáhajú znížiť cholesterol v krvi, pomáhajú tiež predísť mŕtvici, znižujú vysoký krvný tlak a pôsobia pozitívne aj na kardiovaskulárny systém.

 

Tekvica má tiež schopnosť absorbovať toxíny, ktoré sa nachádzajú v našom organizme. Tekvicové semienka majú tiež regeneračné schopnosti, podporujú trávenie, činnosť močových ciest, pomáhajú odvodňovať organizmus a bojujú aj so zápchou. A ako bonus vás iste poteší, že tekvicu si vieme pripraviť na X spôsobov. 

 

Odporúčame prečítať: Vyčarujte si doma jesenné dekorácie

Jeden deň s tekvicou - tekvicové menu

Zdroj: Shutterstock®

Tekvica na raňajky: Pripravte si hrianky s tekvicovou pomazánkou

Ingrediencie: tekvica, cibuľa, chilli paprička, tvrdý syr, kyslá smotana, petržlenová vňať

 

Jej príprava je jednoduchá, rýchla a chutná. Očistenú tekvicu nahrubo nastrúhajte, osoľte a nechajte chvíľu postáť. Zlejte šťavu, ktorú tekvica pustila a na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nasekanú chilli papričku a tekvicu. Všetko spolu chvíľu popražte a tak nechajte podusiť cca 5 minút. V miske zmiešajte vychladenú tekvicu so strúhaným syrom, kyslou smotanou, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s hriankami. 

 

Odporúčame prečítať: Kedy zaradiť do stravy lieskové orechy?

Jeden deň s tekvicou - tekvicové menu

Zdroj: Shutterstock®

Tekvica na obed: Plnená pečená tekvica

 

Ingrediencie: tekvica na pečenie, mleté mäso, parmezán, paradajkový pretlak, vajíčko, cibuľa, cesnak

 

Mleté mäso zmiešajte s prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľou, vajíčkom, aj paradajkovým pretlakom, osoľte, okoreňte a zmesou naplňte vydlabanú tekvicu. Tú uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a zapečte pri teplote 180°C, cca 40 minút. Pred vypnutím, ešte tekvicu posypte strúhaným parmezánom a nechajte v rúre dôjsť. 

 

Odporúčame prečítať: Čo zaradiť do jedálnička pre krásne vlasy, pleť a nechty

Jeden deň s tekvicou - tekvicové menu

Zdroj: Shutterstock®

Tekvica na večeru: Tekvicová panvica

 

Ingrediencie: kuracie mäso (prípadne hovädzie, divina), tekvica hokaido, červená cibuľa, rozmarín, olivový olej

 

Na oleji opečte cibuľu, pridajte na menšie kúsky nakrájané mäso a vetvičku rozmarínu, opečte, ochuťte soľou a korením a podávajte s čerstvou zeleninou. 

 

Odporúčame prečítať: Zdravé potraviny pre lepšie sústredenie

Jeden deň s tekvicou - tekvicové menu

Zdroj: Shutterstock®

Tekvica ako dezert: Tekvicové lievance

 

Ingrediencie: uvarená tekvica, prášok do pečiva, škoricový cukor, mlieko, maslo, vajíčko, perníkové korenie, cukor, múka, olej

 

Z uvarenej tekvice získame tekvicové pyré, do ktorého pridáme prášok do pečiva, cca jeden a pol hrnčeka múky, štipku soli, škoricový cukor aj dve lyžičky perníkové korenia. Podľa potreby cesto ešte osladíme, tak pridáme hrnček mlieka, jedno vajíčko a dve lyžice roztopeného masla. Olejom vymastíme panvicu a lievance pečieme na slabom ohni. 

 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte sladké dezerty zo pšena

Jeden deň s tekvicou - tekvicové menu

Zdroj: Shutterstock®

Tekvica ako nápoj: Tekvicový džús

 

Ingrediencie: hrnček tekvicového pyré (uvarená, alebo upečená a zmixovaná maslová tekvica), jablkový a ananásový džús, tekutý med, mletá škorica, voda

 

Tekvicové pyré zmixujte s jablkovým aj ananásový džúsom v rovnakom pomere, pridajte vodu, ochuťte medom, štipkou škorice a podávajte.

 

Odporúčame prečítať: Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

15.10.2016 09:11

dnes sa chystám uvariť polievku z upečenej tekvice a potom budem piecť tekvicové semiačka :-)

Vaše meno:

Mária F.

Mária F.

18.10.2016 09:30

zbožnujem tekvicové jedlá...pravidelne robievam z tekvice polievku, rizoto,koláče...mňam...ďakujem za inšpiráciu

Vaše meno:

Gabriella Horváthová

Gabriella Horváthová

18.10.2016 17:11

mnam ;)

Vaše meno:

Ivana Šurániová

Ivana Šurániová

19.10.2016 21:08

Tekvicu milujem hlavne polievku a potom aj pecenu tekvicu...

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

20.10.2016 13:40

Výborný článok, úžasné recepty - už som aj skúšala - chutia výborne, za mňa jednička s hviezdičkou :-)

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

03.11.2016 14:46

ďakujem za skvelé tipy - určite vyskúšam

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

16.11.2016 16:14

tekvicu mám veľmi rada na rôzne spôsoby

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 13:04

Niečo pre moju maminu :)

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:42

S tekvicou sa dá kúzliť

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:43

to sa daá aj tisíc recpetov s tekvicou

Vaše meno:

Ján

Ján

23.12.2016 00:43

dobré tipy

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

26.12.2016 14:28

tekvica,to je výborná pochúťka

Vaše meno:

simona v.

simona v.

24.01.2017 23:35

pecenu robievam, natierka moze byt zaujimava a chutna :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 20:53

Ďakujem za inšpiráciu, tekvicu veľmi nepripravujem maximálne tak polievku z nej :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.