Jesenná nálož receptov: Skús najlepšie recepty z tekvice a batátov!

Pre jeseň sú, okrem množstva farebných listov, gaštanov či upršaných dní, charakteristické aj tekvice. Niektorí ich použijú iba ako vkusnú dekoráciu, iní sa tešia na vyrezávanie vtipných tvárí do tekvíc a pár ľudí nedá dopustiť na tekvicový prívarok či iné chutné recepty. A čo vy?

Či už vám zvýšili odrezky z vyrezanej tekvice alebo sa rovno chystáte z celej pripraviť lahodnú pochúťku, čítajte ďalej. Poradíme vám, čo všetko môžete pripraviť nielen z tekvice, ale aj zo sladkých batátov. Všetky recepty sú zaručene chutné a navyše aj mimoriadne zdravé, čo je ideálna kombinácia na nepríjemné chrípkové obdobie.

Pohladia dušu aj imunitu

Je celkom zaujímavé, že práve v období, keď sú na každom rohu chrípky a iné virózy, rastie tento oranžový poklad. Ak hľadáte liek, ktorý vás bezpečne prenesie cez chrípkové obdobie, tak hľadáte tekvicu! Tá totiž obsahuje celé spektrum vitamínov. Okrem toho obsahuje veľké množstvo vody a betakaroténu, ďalej draslík, selén, mangán, železo, magnézium a vlákninu. Vďaka týmto látkam budete nielen zdraví, ale nepriberiete ani kilo navyše.

Batáty alebo sladké zemiaky sú obdobou tekvice, aspoň čo sa týka obsahu blahodarných látok. Možno sa pýtate – prečo ich jesť? Dôvodov je hneď niekoľko. Znižujú krvný tlak, vďaka vysokému obsahu draslíka, sú prevenciou zápchy a žalúdočných vredov, sú bohatým zdrojom energie, pozitívne ovplyvňujú zrak a samozrejme posilňujú imunitu. Malým bonusom je, že batáty sú vhodné aj pre diabetikov.

Odpadneš: TOP jesenné potraviny, ktoré musíš zaradiť do svojho jedálnička!

hokaidové pyré

Zdroj: Shutterstock®

Hokaido s mangom

Budete potrebovať:

  • 1 tekvicu Hokaido

  • 1 mango

  • 1 polievkovú lyžicu oleja

Postup:

  • Tekvicu rozpoľte, odstráňte semienka, rovnako ošúpte mango.

  • Pokrájanú tekvicu naparte a po vychladnutí kúsky zbavte šupky.

  • Čas naparovania odhadujeme na cca 15 minút.

  • Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a popučte. Pridajte olej, ak je treba.

Batát s cukinou

Budete potrebovať:

  • 4 hlavičky z brokolice

  • 1 veľký batát

  • polku cukiny

  • lyžicu oleja alebo tuku

Postup:

  • Všetky suroviny ošúpte a nakrájajte.

  • Približne 15 minút naparujte, do zmäknutia.

  • Všetko spolu popučte alebo zmixujte do hladka.

quinoa a grilovaná tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Tekvica s quinou

Budete potrebovať:

  • 1 šálku quinoi

  • 1 kus maslovej tekvice

  • vodu

Postup:

  • Tekvicu buď upečte alebo naparte. Ak ju budete piecť, spolu s ňou dajte do pekáča aj vodu.

  • Medzitým uvarte quinou (na jednu šálku quinoi sa odporúčajú dve šálky vody – prečítajte si návod na danom vrecúšku).

  • Obe ingrediencie dajte do mixéra a spoločne zmixujte.

Batáty s kokosovým mliekom

Budete potrebovať:

  • 3 stredné batáty
  • pol až jednu celú plechovku kokosového mlieka
  • pol lyžičky koriandu

Postup:

  • Rozohrejte trúbu, na plech dajte rozkrojené batáty, ktoré popichajte vidličkou. Pečte do zmäknutia.
  • Nechajte vychladnúť a batáty potom šúpte.
  • Pokrájajte a vložte do mixéra. Pridajte mlieko a koriander. Mlieka použite najskôr menej, ak by bolo potrebné, pridajte.
rozmixované batáty a fazuľky

Zdroj: Shutterstock®

Batáty s fazuľou

Budeme potrebovať:

  • dva väčšie batáty

  • fazuľky – použiť môžete zavárané alebo čerstvo uvarené

  • škoricu

Postup:

  • Rozohrejte rúru, umyté a očistené zemiaky dajte na približne hodinu piecť.

  • Do vody dajte fazuľky a kúsok škorice a nechajte variť na malom plameni.

  • Ak sa začnú fazuľky variť, nechajte ich tam 5 minút.

  • Vyberte škoricu a vypnite oheň.

  • Fazuľky zlejte, ale vodu z nich nevylievajte, nechajte ich v separátnej miske.

  • Fazuľky a zemiaky dajte do mixéra a zmixujte do hladka.

  • Pridajte vodu z fazuliek, ak je to treba.

Musíš vidieť: Jesenné recepty: Americký tekvicový koláč

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.10.2018 06:33

Dobré recepty, niektoré mám odskúšané, no napríklad Hokaido s mangom nie - zaujímavá kombinácia.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

17.10.2018 08:18

batáty sa stávajú čoraz populárnejšie, prijala by som aj nejaký recept z topinambur

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

18.10.2018 19:42

batáty mi veľmi nechutia, ale tekvicu tú mám veľmi rada...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

20.10.2018 05:59

zaujímavé, opäť nové recepty do zbierky

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

29.12.2019 21:13

Ďakujem, vyskúšame.

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 15:16

Krásna jeseň, ktorá hrá všetkými farbami nie iba v prírode, ale aj na tanieri :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.