Pre jeseň sú, okrem množstva farebných listov, gaštanov či upršaných dní, charakteristické aj tekvice. Niektorí ich použijú iba ako vkusnú dekoráciu, iní sa tešia na vyrezávanie vtipných tvárí do tekvíc a pár ľudí nedá dopustiť na tekvicový prívarok či iné chutné recepty. A čo vy?
Či už vám zvýšili odrezky z vyrezanej tekvice alebo sa rovno chystáte z celej pripraviť lahodnú pochúťku, čítajte ďalej. Poradíme vám, čo všetko môžete pripraviť nielen z tekvice, ale aj zo sladkých batátov. Všetky recepty sú zaručene chutné a navyše aj mimoriadne zdravé, čo je ideálna kombinácia na nepríjemné chrípkové obdobie.
Pohladia dušu aj imunitu
Je celkom zaujímavé, že práve v období, keď sú na každom rohu chrípky a iné virózy, rastie tento oranžový poklad. Ak hľadáte liek, ktorý vás bezpečne prenesie cez chrípkové obdobie, tak hľadáte tekvicu! Tá totiž obsahuje celé spektrum vitamínov. Okrem toho obsahuje veľké množstvo vody a betakaroténu, ďalej draslík, selén, mangán, železo, magnézium a vlákninu. Vďaka týmto látkam budete nielen zdraví, ale nepriberiete ani kilo navyše.
Batáty alebo sladké zemiaky sú obdobou tekvice, aspoň čo sa týka obsahu blahodarných látok. Možno sa pýtate – prečo ich jesť? Dôvodov je hneď niekoľko. Znižujú krvný tlak, vďaka vysokému obsahu draslíka, sú prevenciou zápchy a žalúdočných vredov, sú bohatým zdrojom energie, pozitívne ovplyvňujú zrak a samozrejme posilňujú imunitu. Malým bonusom je, že batáty sú vhodné aj pre diabetikov.
Odpadneš: TOP jesenné potraviny, ktoré musíš zaradiť do svojho jedálnička!
Hokaido s mangom
Budete potrebovať:
-
1 tekvicu Hokaido
-
1 mango
-
1 polievkovú lyžicu oleja
Postup:
-
Tekvicu rozpoľte, odstráňte semienka, rovnako ošúpte mango.
-
Pokrájanú tekvicu naparte a po vychladnutí kúsky zbavte šupky.
-
Čas naparovania odhadujeme na cca 15 minút.
-
Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a popučte. Pridajte olej, ak je treba.
Batát s cukinou
Budete potrebovať:
-
4 hlavičky z brokolice
-
1 veľký batát
-
polku cukiny
-
lyžicu oleja alebo tuku
Postup:
-
Všetky suroviny ošúpte a nakrájajte.
-
Približne 15 minút naparujte, do zmäknutia.
-
Všetko spolu popučte alebo zmixujte do hladka.
Tekvica s quinou
Budete potrebovať:
-
1 šálku quinoi
-
1 kus maslovej tekvice
-
vodu
Postup:
-
Tekvicu buď upečte alebo naparte. Ak ju budete piecť, spolu s ňou dajte do pekáča aj vodu.
-
Medzitým uvarte quinou (na jednu šálku quinoi sa odporúčajú dve šálky vody – prečítajte si návod na danom vrecúšku).
-
Obe ingrediencie dajte do mixéra a spoločne zmixujte.
Batáty s kokosovým mliekom
Budete potrebovať:
- 3 stredné batáty
- pol až jednu celú plechovku kokosového mlieka
- pol lyžičky koriandu
Postup:
- Rozohrejte trúbu, na plech dajte rozkrojené batáty, ktoré popichajte vidličkou. Pečte do zmäknutia.
- Nechajte vychladnúť a batáty potom šúpte.
- Pokrájajte a vložte do mixéra. Pridajte mlieko a koriander. Mlieka použite najskôr menej, ak by bolo potrebné, pridajte.
Batáty s fazuľou
Budeme potrebovať:
-
dva väčšie batáty
-
fazuľky – použiť môžete zavárané alebo čerstvo uvarené
-
škoricu
Postup:
-
Rozohrejte rúru, umyté a očistené zemiaky dajte na približne hodinu piecť.
-
Do vody dajte fazuľky a kúsok škorice a nechajte variť na malom plameni.
-
Ak sa začnú fazuľky variť, nechajte ich tam 5 minút.
-
Vyberte škoricu a vypnite oheň.
-
Fazuľky zlejte, ale vodu z nich nevylievajte, nechajte ich v separátnej miske.
-
Fazuľky a zemiaky dajte do mixéra a zmixujte do hladka.
-
Pridajte vodu z fazuliek, ak je to treba.
Musíš vidieť: Jesenné recepty: Americký tekvicový koláč