Zdravý recept: Domáca tvarohová roláda s ovocím (bez múky)

Dnes by som sa s vami rada podelila o ďalší recept na niečo sladké, najmä ak uprednostňujete sladkosti s menším obsahom sacharidov a vyšším obsahom bielkovín. Je opäť veľmi jednoduchý. Roláda je vhodná aj pre tých, ktorí nemôžu používať múku.

 

Originálny recept síce nie je môj, ja som si ho prispôsobila mojim chutiam a doplnila niektoré ingrediencie. Najmä som pridala viac tvarohu, aby bola roláda šťavnatejšia. Namiesto pôvodnej stévie som ako sladidlo použila kokosový cukor. Kalorické hodnoty rolády som síce tentoraz neprepočítavala, ale sú určite vyhovujúce, keďže zloženie rolády tvorí tvaroh, tvaroh a opäť tvaroh, z malej časti ovocie a kokosový cukor. 

 

Odporúčame tiež:  10 krokov, ako schudnúť s jogou

Tvaroh

Zdroj: Shutterstock®

 Ingrediencie na cesto:

  • 250 g Tvaroh (ja som použila plnotučný  hrudkový)
  • 2 p.l. Holandské kakao s vysokým obsahom kakaového masla
  • 2 p.l.  Kokosový cukor (nerafinovaný cukor, stévia podľa chuti, med, xylitol)
  • 3 vajíčka
  • 1 č.l. Škorica ceylonská, mletá

 

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Čokoládový koláč z mandľovej múky

Lesné ovocie

Zdroj: Shutterstock®

  Ingrediencie na plnku:

 

  • 500 g  Tvaroh (ja som použila plnotučný hrudkový)
  • 200 g  Mrazené ovocie (ideálne bobuľové, ja som použila zmes jahody, černice, čučoriedky, maliny)
  • 2 p.l.   Kokosový cukor (nerafinovaný cukor, stévia podľa chuti)
  • 60 g    Vlašské orechy
  • ½ č.l.  Vanilka bourbon, mletá

 

Odporúčame prečítať: Podporte svoje trávenie týmito nápojmi

Cesto pred prečením a po prečení

Zdroj: Shutterstock®

 Príprava cesta

 

Zahrejeme si rúru na 190 °C. Zatiaľ si pripravíme cesto na roládu. Zmiešame tvaroh, kakao, cukor, žĺtka a škoricu. Z bielok vyšľaháme sneh, ktorý vmiešame do zmesy. Na plech dáme papier na pečenie a vylejeme naň zmes na cesto. Rovnomerne rozotrieme po celom plechu.

 

Pečieme približne 12-15 minút. Necháme vychladnúť a oddelíme od papiera na pečenie. Tento krok sa zdá síce logický, ale píšem to pre istotu, aby ste to neurobili náhodou až vtedy, keď bude už plnka na cestewink

 

Odporúčame prečítať: Recept na: Jahodový cheesecake (bez múky)

Plnka na tvarohovú roládu

Zdroj: Shutterstock®

 Príprava plnky

 

Počas toho, ako sa nám pečie cesto, si vypracujeme plnku. Zmiešame tvaroh, ovocie, cukor a vanilku. Ja som chcela mať plnku jemnejšiu, tak som to celé mierne rozmixovala ručným mixérom. Na koniec som vmiešala na jemno nasekané orechy. Plnku rovnomerne rozotrieme na cesto a zrolujeme do rolády.

 

Jeden z mojich troch pokusov nevyšiel bez menších trhliniek, ale tvar si to uchovalo. Roládu dáme na asi pol hodinu do chladničky a môžeme podávať. Chutí výborne aj s dobrou, domácou troškou šľahačky.

 

Na obrázku je roláda s polovičnou dávkou tvarohu a aj s výdatnejšou porciou tvarohu, ako uvádzam v ingredienciách na tento recept.

 

Odporúčame prečítať: Ako si správne vybrať hodinu ashtanga jogy?

Tvarohová roláda s ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Informácie o mojich cvičeniach jogy v Ivanke pri Dunaji, v Bernolákove, v Senci a v Bratislave nájdete tu: www.yoga-maya.sk alebo na Facebooku.

Yoga Maya

Zdroj: Shutterstock®

7 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.05.2016 10:42

mnamky

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

13.05.2016 08:08

musím vyskúšať.... zaujal ma recept

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.05.2016 17:25

asi vyskúšam

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

22.05.2016 21:18

Vyzerá super,musím vyskúšať.

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

22.05.2016 21:18

Vyzerá super,musím vyskúšať.

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 10:08

To cesto ma veľmi zaujalo :)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 08:56

Určite môže byť veľmi dobrá, taká svieža :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE