Ak ste milovníkmi mexickej kuchyne, tento recept vás určite zaujme. V USA je chicken enchilladas pomerne populárne a ľudia ho tam bežne konzumujú dokonca aj na raňajky. Prvýkrát som mala možnosť ochutnať toto jedlo práve tam a vtedy som si povedala, že to určite urobím doma aj svojím blízkym. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že príprava tohto jedla je časovo náročnejšia, nenechajte sa zmiasť, pretože tomu tak v skutočnosti vôbec nie je.
Ak túžite prekvapiť rodinu odlišným jedlom ako obyčajne, určite vyskúšajte tento recept, ktorý zožal u nás doma fakt veľký úspech.
Odporúčame vyskúšať: Táto zelenina pomôže prečistiť váš organizmus
Ingrediencie na 2 porcie (4 tortilly)
Paradajková omáčka:
- 260gr paradajkového pretlaku
- 300ml vody
- 1PL ryžovej múky
- soľ, korenie Mexico/Taco, kajenská paprika, strúčik cesnaku
Plnka:
- 600gr kuracieho mäsa
- 2čl kokosového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 100ml vody
- 1 konzerva čiernych fazuliek (La Sierra Frijoles Negros Enteros 560gr)
- 1/2 konzervy sterilizovanej kukurice
- jalapeňos (ak máte radi štiplavé)
- soľ, korenie Mexico/Taco, granulovaný cesnak, kajenská paprika
4 tortilly (nalepšie kukuričné, ale môžu byť aj klasické popr. domáce)
250gr tvrdého syra (45% Tehla syr)
Odporúčame vyskúšať: Mýty a fakty o formovaní brušných svalov
Postup prípravy:
Najskôr si uvaríte paradajkovú omáčku a to tak, že paradajkový pretlak a vodu si nalejete do hrnca a krátko povaríte. Ochutíte soľou, korením a kajenskou paprikou a následne pridáte 1PL ryžovej múky, čím omáčku krásne zahustíte. Ak nemáte ryžovú múku, pokojne použite klasickú, poprípade ešte lepšia možnosť je ovsená múka. Keď omáčka zhustne, odložíte ju nabok, aby vychladla.
Zapnete si rúru na teplotu 200°C, aby sa vám vyhriala a medzitým sa pustíte do prípravy plnky nasledovne: cibuľu si nakrájate na malé kocky a opražíte do zlatista na kokosovom oleji. Kuracie mäso si umyjete, nakrájate na malé kocky, osolíte, okoreníte a nasypete na panvicu k cibuľke. Prilejete trochu vody, posypete korením, kajenskou paprikou, prikryjete pokrievkou a podusíte. Keď je mäsko mäkké, prilejeme celú konzervu fazuliek (spolu so šťavou) a kukurice na panvicu, poriadne premiešate, asi 5 minút povaríte pod pokrievkou a vypnete.
Pripravíte si zapekaciu misu, na dno ktorej nalejete trošku zo šťavy z panvice a takisto aj trochu z paradajkovej omáčky. Tortilly si najskôr trošku zohrejete v mikrovlnnej rúre a potom môžete plniť kuracou zmesou. Naplnené tortilly jednu po druhej ukladáte do zapekacej misy a keď sú tam už všetky, polejete ich paradajkovou omáčkou a nakoniec posypete nastrúhaným syrom. Vložíte do rúry a pečiete pri teplote 200°C po dobu približne 15-20 minút (ale si to sledujte a pečte pokiaľ syr nebude krásne roztopený so zlatistým nádychom). Servírujte ešte teplé, pokiaľ je syr krásne roztopený.
Ak to nestihnete skonzumovať naraz, vždy si to pred konzumáciou prihrejte aspoň na 2 minúty a bude to ako práve vytiahnuté z rúry. Dobrú chuť!
Odporúčame vyskúšať: Pripravte si nízkokalorické drinky
Viac zdravých receptov od Lucky nájdete na: www.theblogger-girl.blogspot.sk