Žerucha – skvelá bylinka do nátierok

 

Zelená rastlinka nabitá vitamínmi, ktorú môžete doma pestovať po celý rok. Tak by sa dala charakterizovať žerucha siata, ktorá sa vynikajúco hodí do domácich nátierok a šalátov.

 

Jej pikantnosť s jemnou horkosťou pripomína reďkovku, ale chuť jej drobných lístkov na čerstvom pečive s maslom nič nenahradí. 

Poznáte žeruchu siatu?

 

Žerucha siata patrí medzi jednoročné rastliny z čeľade kapustovitých. Dorastá do výšky 3 – 5  centimetrov a pri kvitnutí sa objavia drobné biele kvety. Keď je žerucha dostatočne veľká, tak ju zbierame, respektíve zostrihávame už po 2 týždňoch pestovania, takže kvety pravdepodobne neuvidíte. Túto drobnú rastlinu si zamilujete nielen pre jej vynikajúcu chuť, ale aj pre veľké množstvo vitamínov, ktoré v sebe ukrýva.  

 

Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

Žerucha – skvelá bylinka do nátierok

Zdroj: Shutterstock®

Pozitívne účinky na zdravie

 

Žerucha obsahuje veľké množstvo vitamínov (A, B, C, E, K) a minerálov (vápnik, sodík, fosfor, horčík). Odporúča sa konzumovať bez tepelných úprav, pretože nimi stráca vzácne vitamíny a svoju typickú chuť. Podporuje produkciu tráviacich štiav, čím uľahčuje trávenie a odporúča sa pridávať ako príloha k mastnejším a tučnejším jedlám. 

 

Je vhodná ako súčasť detoxikačných zmesí, pretože pomáha organizmu zbavovať sa toxických látok. Okrem toho posilňuje imunitný systém, urýchľuje liečenie infekcií a pri pravidelnej konzumácií pomôže aj pri akné a mastnej pleti.

 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Žerucha – skvelá bylinka do nátierok

Zdroj: Shutterstock®

Nenáročná bylinka na pestovanie

 

Vypestovať si žeruchu siatu môžete kedykoľvek. Semienka tejto rastliny kúpite v obchodoch so záhradkárskymi potrebami a vďaka jej nenáročnosti, si na nej môžete pochutnávať po celý rok. Stačí vám kúsok vaty, semienka a trochu vody. Do misky vložte vlhkú vatu, nasypte semienka a o pár dní uvidíte prvé klíčky. Po 2 až 3 týždňoch, keď bude žerucha dostatočne veľká ju môžete použiť do nátierky alebo šalátu.

 

Recept: Nátierka zo žeruchy

 

V miske zmiešame 250 g mäkkého tvarohu, 1 cibuľu, polievkovú lyžicu horčice, polievkovú lyžicu masla a hrsť vypestovanej žeruchy. Dáme do chladničky na jednu hodinu a môžeme podávať na chrumkavej bagete. 

 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Žerucha – skvelá bylinka do nátierok

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com, www.wikipedia.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

25.02.2016 19:19

minuly rok som mala zeruchu na okne v kvetinaci,davali sme si ju na chlebik

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

26.02.2016 14:49

mňam, takéto domáce nátierky mám veľmi rada

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.02.2016 15:33

žeruchu si takto na jar zvyknem kúpiť alebo si ju sama dopestujem a méme ju radi iba tak na maslový chlieb

Vaše meno:

František Jackuliak

František Jackuliak

26.02.2016 19:58

Vidno, ze sa blizia sviatky velkej noci, lebo u nas doma na okne uz "rozvoniava" manzelkyna zerucha vo vate...

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

27.02.2016 09:15

včera som si akurát posadila :)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

01.03.2016 14:45

Žeruchu som ešte nejedla, aspoň o tom neviem.. Ale rada vyskúšam pri nejakej príležitosti :)

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

02.12.2018 11:22

zeruchu som si pamatala ako kedysi velmi chutnu tak som sa rozhodla si ju na vate vypestovat... ale ta chut neviem nebola najlepsia a kym som z nej umyla tie zbytky po supkach semienok slak ma triafal, neviem preco nechutila tak ako som si pamatala bola taka umela... az by som povedala ze zla...

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 08:27

Som jedna z mála tých, ktorá ešte nemala možnosť vyskúšať žeruchu, ale skúsim si ju vypestovať a ochutnám :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.