Zelená rastlinka nabitá vitamínmi, ktorú môžete doma pestovať po celý rok. Tak by sa dala charakterizovať žerucha siata, ktorá sa vynikajúco hodí do domácich nátierok a šalátov.
Jej pikantnosť s jemnou horkosťou pripomína reďkovku, ale chuť jej drobných lístkov na čerstvom pečive s maslom nič nenahradí.
Poznáte žeruchu siatu?
Žerucha siata patrí medzi jednoročné rastliny z čeľade kapustovitých. Dorastá do výšky 3 – 5 centimetrov a pri kvitnutí sa objavia drobné biele kvety. Keď je žerucha dostatočne veľká, tak ju zbierame, respektíve zostrihávame už po 2 týždňoch pestovania, takže kvety pravdepodobne neuvidíte. Túto drobnú rastlinu si zamilujete nielen pre jej vynikajúcu chuť, ale aj pre veľké množstvo vitamínov, ktoré v sebe ukrýva.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Pozitívne účinky na zdravie
Žerucha obsahuje veľké množstvo vitamínov (A, B, C, E, K) a minerálov (vápnik, sodík, fosfor, horčík). Odporúča sa konzumovať bez tepelných úprav, pretože nimi stráca vzácne vitamíny a svoju typickú chuť. Podporuje produkciu tráviacich štiav, čím uľahčuje trávenie a odporúča sa pridávať ako príloha k mastnejším a tučnejším jedlám.
Je vhodná ako súčasť detoxikačných zmesí, pretože pomáha organizmu zbavovať sa toxických látok. Okrem toho posilňuje imunitný systém, urýchľuje liečenie infekcií a pri pravidelnej konzumácií pomôže aj pri akné a mastnej pleti.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Nenáročná bylinka na pestovanie
Vypestovať si žeruchu siatu môžete kedykoľvek. Semienka tejto rastliny kúpite v obchodoch so záhradkárskymi potrebami a vďaka jej nenáročnosti, si na nej môžete pochutnávať po celý rok. Stačí vám kúsok vaty, semienka a trochu vody. Do misky vložte vlhkú vatu, nasypte semienka a o pár dní uvidíte prvé klíčky. Po 2 až 3 týždňoch, keď bude žerucha dostatočne veľká ju môžete použiť do nátierky alebo šalátu.
Recept: Nátierka zo žeruchy
V miske zmiešame 250 g mäkkého tvarohu, 1 cibuľu, polievkovú lyžicu horčice, polievkovú lyžicu masla a hrsť vypestovanej žeruchy. Dáme do chladničky na jednu hodinu a môžeme podávať na chrumkavej bagete.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
www.thinkstockphotos.com, www.wikipedia.com