Lahodné silvestrovské chuťovky

K typickým silvestrovským oslavám jednoznačne patrí aj chutné jedlo, ktoré si doprajeme počas večerného čakania na vytúžený nový rok. Jednohubky, banketky či chuťovky nesmú chýbať na žiadnom stole a ich pestrosť je takmer nutnosťou.

 

Vyskúšajte si pripraviť jednoduché slané maškrty, ktoré zvládnete mať do hodinky na stole a potom si môžete užívať celý večer. 

 

Bezlepkové chlebíčky s nivovou nátierkou

 

Ingrediencie:

  • kalinka suchá saláma Mecom
  • zelené olivy
  • 100 g masla
  • 100 g syra Niva
  • čerstvá pažítka

Bezlepkový chlieb

  • ½ kocky droždia
  • 1,5 dcl vody
  • ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
  • 650 g múky bezlepkovej univerzálnej
  • 2 menšie uvarené zemiaky
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 1,5 polievkovej lyžice octu
  • olej

Príprava:

  • Najskôr pripravíme kvások. Do teplej vody dáme cukor, droždie a necháme kvasiť 15 minút.
  • Medzitým v miske zmiešame múku, nastrúhané zemiaky, soľ a ocot. Potom pridáme kvások a miesime pokiaľ sa nevytvorí jednotné cesto.
  • Formu na chlieb potrieme olejom a vložíme do približne 2/3 výšky formy cesto. Povrch uhladíme mokrými rukami a necháme 15 minút kysnúť.
  • Nakoniec ho vložíme do rúry a pečieme 55 minút pri 220 stupňoch.
  • Po upečení rozkrájame toľko plátkov chleba, koľko budeme potrebovať na chlebíčky a vykrojíme z nich kolieska. Opečieme ich na panvici a ozdobíme nivovou nátierkou, ktorú pripravíme jednoduchým zmiešaním syra Niva a masla. Nakoniec na chlebíček pridáme tenký plátok kalinky salámy, olivu a čerstvú pažítku.  

 

Odporúčame prečítať: Šťavnaté francúzske zemiaky

Lahodné silvestrovské chuťovky

Zdroj: Shutterstock®

Lahodné silvestrovské chuťovky

Zdroj: Shutterstock®

Batáty v slaninke

 

Ingrediencie:

  • 1 balenie slaniny Bacon Mecom premium
  • 2 batáty (sladké zemiaky)
  • 1 čajová lyžička hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička mletej červenej papriky

 

Príprava:

  • Batáty očistíme a nakrájame na hranolky. Potom ich obalíme slaninou a posypeme hnedým cukrom zmiešaným s červenou paprikou.
  • Vložíme do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na 25 – 30 minút. 

 

Odporúčame ochutnať:  Sladko-pikantné kuracie jednohubky obalené v slanine

Lahodné silvestrovské chuťovky

Zdroj: Shutterstock®

Mini „párky v rožku“

 

Ingrediencie:

  • 1 balenie teľacích párkov Mecom premium
  • 160 g hladkej múky
  • 10 g droždia
  • ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
  • 1 dcl mlieka
  • štipka soli
  • žĺtok na potretie

Príprava:

  • Ako prvé pripravíme kvások. Do teplého mlieka pridáme kryštálový cukor, rozdrobíme droždie a necháme 15 minút kvasiť.
  • Medzitým preosejeme hladkú múku a pridáme do nej štipku soli.
  • Keď je kvások hotový, primiešame ho k múke a vymiesime cesto. To necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.
  • Potom cesto rozvaľkáme na tenší plát a vykrajujeme z neho obdĺžniky s rozmermi približne 2 x 10 cm. Nimi obalíme teľacie párky a potrieme ich žĺtkom. Nakoniec dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri 175 stupňoch na 20 minút. 

 

Odporúčame ochutnať: Zapekaná zelenina s párkami

Lahodné silvestrovské chuťovky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk

12 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.12.2015 07:38

urctite nieco z toho vyskusam

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

19.12.2015 14:29

hmm samé dobroty :-)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

19.12.2015 20:40

mini zapekané párky v rožku to vyskušam

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

19.12.2015 20:58

mnaaam robite mi chute :D

Vaše meno:

veronika drabikova

veronika drabikova

19.12.2015 21:02

aspon viem, co budeme papat :)

Vaše meno:

veronika drabikova

veronika drabikova

19.12.2015 21:02

aspon viem, co budeme papat :)

Vaše meno:

Andrea Kyjanicová

Andrea Kyjanicová

20.12.2015 15:50

dobre napady, mnam :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

20.12.2015 18:27

vyskúšam! vyzerá to všetko veľmi chutne a tie fotky sú krásne :)

Vaše meno:

Alexandra Rummerova

Alexandra Rummerova

21.12.2015 20:14

Mnam mnam vyskusame :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

27.12.2015 16:59

to je chutných dobrot

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

28.12.2015 11:16

Super, vyskúšame :).. U nás je tradíciou klasická bryndzová pomazánka :)

Vaše meno:

Marcel Janko

Marcel Janko

28.12.2015 16:15

Dosť náročnē jednohubky, radšej niečo jednoduchšie.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE