K typickým silvestrovským oslavám jednoznačne patrí aj chutné jedlo, ktoré si doprajeme počas večerného čakania na vytúžený nový rok. Jednohubky, banketky či chuťovky nesmú chýbať na žiadnom stole a ich pestrosť je takmer nutnosťou.
Vyskúšajte si pripraviť jednoduché slané maškrty, ktoré zvládnete mať do hodinky na stole a potom si môžete užívať celý večer.
Bezlepkové chlebíčky s nivovou nátierkou
Ingrediencie:
- kalinka suchá saláma Mecom
- zelené olivy
- 100 g masla
- 100 g syra Niva
- čerstvá pažítka
Bezlepkový chlieb
- ½ kocky droždia
- 1,5 dcl vody
- ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
- 650 g múky bezlepkovej univerzálnej
- 2 menšie uvarené zemiaky
- 1,5 čajovej lyžičky soli
- 1,5 polievkovej lyžice octu
- olej
Príprava:
- Najskôr pripravíme kvások. Do teplej vody dáme cukor, droždie a necháme kvasiť 15 minút.
- Medzitým v miske zmiešame múku, nastrúhané zemiaky, soľ a ocot. Potom pridáme kvások a miesime pokiaľ sa nevytvorí jednotné cesto.
- Formu na chlieb potrieme olejom a vložíme do približne 2/3 výšky formy cesto. Povrch uhladíme mokrými rukami a necháme 15 minút kysnúť.
- Nakoniec ho vložíme do rúry a pečieme 55 minút pri 220 stupňoch.
- Po upečení rozkrájame toľko plátkov chleba, koľko budeme potrebovať na chlebíčky a vykrojíme z nich kolieska. Opečieme ich na panvici a ozdobíme nivovou nátierkou, ktorú pripravíme jednoduchým zmiešaním syra Niva a masla. Nakoniec na chlebíček pridáme tenký plátok kalinky salámy, olivu a čerstvú pažítku.
Odporúčame prečítať: Šťavnaté francúzske zemiaky
Batáty v slaninke
Ingrediencie:
- 1 balenie slaniny Bacon Mecom premium
- 2 batáty (sladké zemiaky)
- 1 čajová lyžička hnedého cukru
- 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
Príprava:
- Batáty očistíme a nakrájame na hranolky. Potom ich obalíme slaninou a posypeme hnedým cukrom zmiešaným s červenou paprikou.
- Vložíme do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na 25 – 30 minút.
Odporúčame ochutnať: Sladko-pikantné kuracie jednohubky obalené v slanine
Mini „párky v rožku“
Ingrediencie:
- 1 balenie teľacích párkov Mecom premium
- 160 g hladkej múky
- 10 g droždia
- ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
- 1 dcl mlieka
- štipka soli
- žĺtok na potretie
Príprava:
- Ako prvé pripravíme kvások. Do teplého mlieka pridáme kryštálový cukor, rozdrobíme droždie a necháme 15 minút kvasiť.
- Medzitým preosejeme hladkú múku a pridáme do nej štipku soli.
- Keď je kvások hotový, primiešame ho k múke a vymiesime cesto. To necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.
- Potom cesto rozvaľkáme na tenší plát a vykrajujeme z neho obdĺžniky s rozmermi približne 2 x 10 cm. Nimi obalíme teľacie párky a potrieme ich žĺtkom. Nakoniec dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri 175 stupňoch na 20 minút.
Odporúčame ochutnať: Zapekaná zelenina s párkami
Zdroj foto: www.luci.sk