Návod: Vlastnoručne vyrobené cestoviny

 

Príprava domácich cestovín nemusí byť vôbec taká zložitá, ako si väčšina ľudí predstavuje. Stačí mať pár základných ingrediencií, trochu voľného času a z vašej kuchyne sa stane pravý taliansky raj.

 

Ak neviete ako na to, inšpirujte sa návodmi a tipmi na výrobu domácich cestovín, ktoré si jednoducho zamilujete.  

 

 Recept na cesto

 

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička soli
  • voda

Príprava:

 

Múku na doske preosejeme tak, aby bola v strede priehlbina, do ktorej dáme vajíčka. Pridáme soľ, trošku vody a miesime, pokiaľ bude cesto jednotné. Potom ho vyvaľkáme na tenký plát a môžeme pripravovať rôzne druhy cestovín. 

 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Návod: Vlastnoručne vyrobené cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Tipy ako na to:

1. Cestoviny pri vkladaní vo hrnca s vriacou vodou nelámeme. Po ponorení zmäknú a lámanie by v tomto prípade len zničilo ich skutočný tvar a dĺžku.

 

2. Pri varení cestovín môžeme pre lepšiu chuť pridať trochu soli do vody.

 

3. Pri nedostatočnom množstve vody sa môžu cestoviny pri varení zlepiť. Preto je ideálne na použiť na približne 100 g cestovín jeden liter vody. 

 

 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Návod: Vlastnoručne vyrobené cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

4. Domáce cestoviny pripravujte vždy z hladkej múky. S polohrubou alebo hrubou múkou by cestoviny neboli tak jemné a chutné.

 

5. Na prípravu pravých talianskych cestovín sa používa semolina – múka z tvrdej pšenice. Má výraznejšiu farbu a obsahuje väčšie množstvu lepku ako naša klasická múka, takže cestoviny sa tak ľahko nerozvaria.

 

6. Cestoviny po dovarení nepremývame, ale rovno ich premiešavame s omáčkou.

 

 

Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje: Ktorý si vybrať a kedy ich radšej nepiť?

 

 

Návody na to, ako pripraviť rôzne druhy cestovín:

 

Odporúčame prečítať: Chutné recepty na domáce sirupy

 

Zdroj foto:

www.shutterstock.com  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 13:00

super nápad :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

31.08.2016 16:25

Naše mami si vyrábali cestoviny doma a ich chuť si pamätám dodnes.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

31.08.2016 21:47

vyzerajú skvelo, a určite tak aj chutia

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

31.08.2016 21:48

ja si stále robím slíže doma hlavne k fazulovej polievke, ale aj vajičkové, grankové kto ma na aké chut

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

01.09.2016 21:26

vyskúšame, dobré nápadíky

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

02.09.2016 19:59

Roky ich robievam domace

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

10.12.2016 18:42

už sa pustím nabudúce do toho

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 16:43

Moja babička robievala domáce cestoviny, najlepšie :)

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:42

domáce najlepšie

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:43

dobré návody

Vaše meno:

Ján

Ján

28.12.2016 01:43

chutia lepšie

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

10.10.2018 14:06

niektoré cestoviny si robím sama/slížiky a slíže,ale aj lekvárové perky a plnené pirohy/,ale neviem či by sa mi chcelo robiť tie ďalšie,ktoré vyzerajú/a určite aj dobre chutia/,bezvadne,ale veď aj kupované sú dobré.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.