Príprava domácich cestovín nemusí byť vôbec taká zložitá, ako si väčšina ľudí predstavuje. Stačí mať pár základných ingrediencií, trochu voľného času a z vašej kuchyne sa stane pravý taliansky raj.
Ak neviete ako na to, inšpirujte sa návodmi a tipmi na výrobu domácich cestovín, ktoré si jednoducho zamilujete.
Recept na cesto
Suroviny:
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička soli
- voda
Príprava:
Múku na doske preosejeme tak, aby bola v strede priehlbina, do ktorej dáme vajíčka. Pridáme soľ, trošku vody a miesime, pokiaľ bude cesto jednotné. Potom ho vyvaľkáme na tenký plát a môžeme pripravovať rôzne druhy cestovín.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
Tipy ako na to:
1. Cestoviny pri vkladaní vo hrnca s vriacou vodou nelámeme. Po ponorení zmäknú a lámanie by v tomto prípade len zničilo ich skutočný tvar a dĺžku.
2. Pri varení cestovín môžeme pre lepšiu chuť pridať trochu soli do vody.
3. Pri nedostatočnom množstve vody sa môžu cestoviny pri varení zlepiť. Preto je ideálne na použiť na približne 100 g cestovín jeden liter vody.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
4. Domáce cestoviny pripravujte vždy z hladkej múky. S polohrubou alebo hrubou múkou by cestoviny neboli tak jemné a chutné.
5. Na prípravu pravých talianskych cestovín sa používa semolina – múka z tvrdej pšenice. Má výraznejšiu farbu a obsahuje väčšie množstvu lepku ako naša klasická múka, takže cestoviny sa tak ľahko nerozvaria.
6. Cestoviny po dovarení nepremývame, ale rovno ich premiešavame s omáčkou.
Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje: Ktorý si vybrať a kedy ich radšej nepiť?
Návody na to, ako pripraviť rôzne druhy cestovín:
Odporúčame prečítať: Netradičné slané "muffiny" - rýchle a chutné raňajky
Odporúčame prečítať: Chutné recepty na domáce sirupy
www.shutterstock.com
12 komentárov
Darina Božiková
10.10.2018 14:06niektoré cestoviny si robím sama/slížiky a slíže,ale aj lekvárové perky a plnené pirohy/,ale neviem či by sa mi chcelo robiť tie ďalšie,ktoré vyzerajú/a určite aj dobre chutia/,bezvadne,ale veď aj kupované sú dobré.
Ján
28.12.2016 01:43chutia lepšie
Ján
28.12.2016 01:43dobré návody
Ján
28.12.2016 01:42domáce najlepšie
Mia Lock
21.12.2016 16:43Moja babička robievala domáce cestoviny, najlepšie :)
ľubka Olexyová
10.12.2016 18:42už sa pustím nabudúce do toho
Jana Komadová
02.09.2016 19:59Roky ich robievam domace
Soňa Krátka
01.09.2016 21:26vyskúšame, dobré nápadíky
Iveta Moravčíková
31.08.2016 21:48ja si stále robím slíže doma hlavne k fazulovej polievke, ale aj vajičkové, grankové kto ma na aké chut
Marika Michálková
31.08.2016 21:47vyzerajú skvelo, a určite tak aj chutia
Mária Chromíková
31.08.2016 16:25Naše mami si vyrábali cestoviny doma a ich chuť si pamätám dodnes.
Adriána Jakubová
31.08.2016 13:00super nápad :)