Chystá sa k vám nečakaná návšteva a na prípravu pohostenia vám nezostáva mnoho času? Alebo len máte chuť na niečo jednoduché, malé a navyše i zdravé? Ponúkame vám chutné riešenie v podobe zdravých jednohubiek, ktorých príprava vám zaberie minimum času. Pri ich príprave mnohokrát stačí to, čo nájdete vo svojej domácnosti. I jednoduchá zelenina dokáže v podobe jednohubiek očariť a zachutiť.
Či už ide o plnené paradajky, uhorkové kolieska s tvarohovým dipom alebo mozzarellové špízy, tieto malé pochúťky nielen potešia oko, ale aj zasýtia. Ktoré z chutných receptov vyskúšate? Ktorý zdravý recept sa stane vo vašej kuchyni stálicou?
Objavte radosť z jednoduchého varenia a prekvapte svojich hostí sviežimi a zdravými jednohubkami. Tieto recepty sú nielen rýchle na prípravu, ale aj plné vitamínov a chutí, ktoré oslovia každého. Stačí sa nechať inšpirovať a v krátkom čase máte na stole výnimočné pohostenie, ktoré spríjemní každé stretnutie. Ako pripraviť zdravé jednohubky? Zdravé jednohubky naozaj urobíte raz-dva!
TOP recepty na zdravé chuťovky:
1. Recept na zdravé jednohubky zo zeleru
- ½ buľvy zeleru
- 2-3 lyžice bieleho jogurtu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- korenie, soľ na dochutenie
Postup: Zeler si nastrúhame najemno a pridáme citrónovú šťavu. Premiešame, vmiesime biely jogurt a dochutíme podľa potreby soľou a korením. Celozrnný chlieb alebo bagetu nakrájame a zmes na pečivo natrieme.
Odporúčame tiež: Ako naozaj vplýva cvičenie na vaše duševné zdravie?
2. Plnené cherry paradajky
- 20 cherry paradajok (nie úplne malé, ale väčšie cherry paradajky)
- 100 g tvarohu alebo ricotty
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky (alebo petržlenovej vňate)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja
Postup, ako pripraviť zdravé jednohubky: Cherry paradajky umyte a zrežte vrchnú časť (kde je stopka). Malou lyžičkou alebo nožom opatrne vydlabte vnútro paradajok. V miske zmiešajte tvaroh alebo ricottu s prelisovaným cesnakom, nasekanou bazalkou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Paradajky naplňte pripravenou zmesou pomocou lyžičky alebo cukrárskeho vrecka. Paradajky podávajte ako chutné a svieže jednohubky.
3. Reďkovka, mrva, cesnak – chutná zeleninová trojica
- 2 menšie mrkvy
- strúčiky cesnaku (podľa potreby)
- 4-5 reďkoviek
- olivový olej, soľ, čerstvá bazalka
Postup: Cesnak a reďkovku nakrájame na jemné kolieska. Mrkvu si medzitým najemno nastrúhame. Celozrnný chlieb alebo bagetu nakrájame a pridáme zopár kvapiek olivového oleja. Na pečivo postupne naukladáme reďkovku, cesnak, mrkvu a na vrch uložíme list čerstvej bazalky.
Odporúčame tiež: Pozor na veľké chyby, ktoré robíme pri cvičení
4. Guacamole krekry
- 2 zrelé avokáda
- 1 menšia červená cibuľa, jemne nasekaná
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 1 stredne veľké paradajka, nakrájaná na malé kocky (bez semienok)
- 1 limetka (šťava)
- 1 lyžica čerstvého koriandra, nasekaného (voliteľné)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 balenie celozrnných krekrov alebo kukuričných chipsov (nachos)
Postup, ako pripraviť zdravé jednohubky: Avokáda rozrežte na polovicu, odstráňte kôstku a pomocou lyžice vydlabte dužinu do misky. Avokádo roztlačte vidličkou, až kým nezískate krémovú konzistenciu. Pridajte jemne nasekanú červenú cibuľu, prelisovaný cesnak, paradajky, limetkovú šťavu a nasekaný koriander (ak používate). Všetko dobre premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti. Guacamole, čo je vlastne zdravá avokádová pomazánka, rozotrite na celozrnné krekry alebo kukuričné chipsy a ihneď podávajte.
5. Reďkovkové sólo
- 1 balenie odtučneného tvarohu
- 1 zväzok reďkoviek
- 2 menšie červené cibuľky
- Soľ na dochutenie
Postup: Reďkovku najemno nastrúhame a vmiešame do tvarohu. Cibuľky nakrájame na drobné kocky a vmiešame. Dochutíme soľou. Celozrnný chlieb alebo bagetu nakrájame a zmes na pečivo natrieme.
6. Mrkva a syr tofu
- 2-3 malé mrkvy
- lahôdkový syr tofu/prípadne zeleninový
- kvalitný olivový olej
Postup na jednoduché jednohubky: Mrkvu a tofu syr nakrájame na kolieska a plátky. Celozrnný chlieb alebo bagetu nakrájame a pokvapkáme olivovým olejom. Na pečivo navrstvíme mrkvu a tofu.
Odporúčame tiež: Čo môžu znamenať vaše tráviace problémy?
6. Mozzarellové špízy
- 200 g mini mozzarellových guľôčok
- 20 cherry paradajok
- Čerstvá bazalka (20 lístkov)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica balzamikového octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Drevené špajdle alebo špáradlá
Postup: Cherry paradajky umyte a osušte. Ak používate väčšie paradajky, môžete ich prekrojiť na polovice. Mozzarellové guľôčky nechajte odkvapkať z nálevu. Na každú špajdlu alebo špáradlo napichnite postupne jednu cherry paradajku, jednu guľôčku mozzarelly a jeden lístok bazalky. V miske zmiešajte olivový olej a balzamikový ocot. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Hotové špízy jemne prelejte pripravenou zálievkou alebo použite na servírovanie ako dip.
7. Pečené syrové hrudky
- 200 g tvrdého syra (napríklad cheddar, ementál, gouda), nastrúhaného
- 100 g masla (mäkkého)
- 150 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti (ak je syr menej slaný)
- Štipka mletej papriky alebo čierneho korenia (voliteľné)
Postup na jednoduché jednohubky: V miske zmiešajte nastrúhaný syr, mäkké maslo a vajce. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ak chcete, môžete pridať aj mletú papriku alebo čierne korenie pre trochu pálivosti. Cesto dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Výsledné cesto by malo byť jemné a ľahko tvarovateľné.
Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie. Z cesta odoberajte malé kúsky a tvarujte guľôčky alebo hrudky veľkosti vlašského orecha. Hrudky položte na plech a mierne ich sploštite. Pečte v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo kým hrudky nebudú zlatisté a chrumkavé. Nechajte ich vychladnúť na plechu a potom podávajte.
Odporúčame tiež: Ako správne konzumovať hurmikaki?
8. Uhorkové kolieska s tvarohovým dipom
- 1 väčšia uhorka
- 200 g tvarohu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru alebo pažítky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
PJednoduchý recept: Uhorku umyte a nakrájajte na tenké kolieska. V miske zmiešajte tvaroh, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, nasekaný kôpor alebo pažítku, soľ a čierne korenie. Na každé uhorkové koliesko naneste lyžičku tvarohového dipu. Ozdobte kôprom alebo pažítkou a podávajte ako osviežujúce občerstvenie.
9. Mini pizza toast
- 1 celozrnný toastový chlieb
- 100 g paradajkovej omáčky
- 100 g nízkotučného syra (mozzarella alebo iný syr podľa výberu)
- 1 menšia paprika (červená alebo zelená)
- 1 menšia cuketa
- niekoľko cherry paradajok
- čerstvá bazalka alebo oregano na dochutenie
- kvalitný olivový olej na pokvapkanie (voliteľné)
Jednoduchý recept: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie. Celozrnný chlieb nakrájajte na menšie štvorce alebo obdĺžniky, vhodné na jednohubky. Každý kúsok chleba jemne opečte na suchej panvici, aby bol chrumkavý, alebo ho môžete dať na pár minút do rúry. Na každý kúsok chleba natrite tenkú vrstvu paradajkovej omáčky.
Navrch pridajte trochu nastrúhaného syra. Na syrovú vrstvu poukladajte kúsky papriky, plátky cukety a polovice cherry paradajok. Posypte čerstvými bylinkami, ako je bazalka alebo oregano, a podľa chuti môžete pokvapkať olivovým olejom. Plech s mini pizza toastami vložte do rúry a pečte približne 10-12 minút, alebo kým sa syr neroztopí a nezačne chytať zlatú farbu. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť a podávajte.
Článok aktualizovaný 20.8.2024
Aktualizovaný článok: 20.08.2024