Možno sa vám pod slovom quiche nič nevybavuje, ale ak by sme povedali slaný koláč, už určite viete, čo si dnes upečieme. Quiche je slané pečivo, najčastejšie v koláčovej alebo tortovej forme, naplnené rôznymi surovinami a zahustené vajíčkami. Jeden kúsok vám stačí na ranné zasýtenie, preto ho odporúčame pripraviť na raňajky. Prípadne, ak ráno nemáte toľko času, upečte si ho večer a ráno si už len odkrojíte.
Najčastejšie sa používa krehké cesto, ale môžete použiť napríklad aj lístkové. Koláč naplňte podľa vašich predstáv. Vyskúšajte syry, zeleninu, mäso alebo aj ryby. Experimentujte s bylinkami alebo korením. Tento koláč môžete pripraviť aj návšteve namiesto klasických chlebíčkov. Určite takúto zmenu ocenia a vám z neho možno ani nezostane. My vám prinášame 3 tipy, ako by ste mohli quiche pripraviť. Určite nejaký z nich vyskúšajte!
Odporúčame prečítať: Recept na domáce cesnakovo-syrové slimáky
Quiche s medvedím cesnakom a camembertom
Budeme potrebovať:
CESTO:
- 200 g hladkej múky
- 80 g masla
- soľ
- 50 ml studenej vody
PLNKA:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 3 vajíčka
- 100 g syru typu camembert
- Hrsť listov medvedieho cesnaku
- ½ ČL muškátové oriešku (nemusí byť)
- ½ ČL sladkej papriky
- soľ a korenie
Postup:
1. Začneme prípravou jednoduchého krehkého cesta. Premiešame múku so soľou a zmäknutým maslom. Potom pridáme studenú vodu a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinúť v chladničke aspoň hodinu.
2. Zatiaľ čo cesto odpočíva, pripravíme plnku. V mise vyšľaháme vajíčka a pridáme smotanu. Syr pokrájame na menšie kúsky, lístky medvedieho cesnaku posekáme nadrobno a všetko vmiešame k vajíčkovej zmesi. Nakoniec ešte osolíme a okoreníme, pridáme aj muškátový oriešok a sladkú papriku.
3. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme asi na pol centimetra. Cesto prenesieme do formy a vytvoríme aj okraje. Vylejeme doň plnku a dáme do rúry vyhriatej na 180° C. Pečieme asi 30 minút, necháme vychladnúť a podávame napríklad so šalátom.
Odporúčame prečítať: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom
Lososový quiche s kôprom
Budeme potrebovať:
- krehké cesto
- 1 cibuľu
- 2 vajíčka
- 200 g mäkkého tvarohu
- 25 g kozieho syra
- 300 ml smotany na šľahanie
- 125 g údeného lososa
- 1 lyžička kôpru
- olivový olej
- čierne korenie
Postup:
1. Môžete použiť kúpené krehké cesto alebo si ho pripravte podľa receptu vyššie. Cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej alebo koláčovej formy s priemerom 24 cm, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie. Prikryjeme ho a dáme oddýchnuť do chladničky asi na 30 minút. Zatiaľ vyhrejeme rúru na 200°C.
2. Cesto vyberieme, popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinou. Pečieme asi 10-15 minút, potom vyberieme strukovinu aj s papierom na pečenie a dopekáme ešte 5 minút. Potom ho vyberieme z rúry a začneme pripravovať náplň.
3. Na panvicu nalejeme trochu oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme ju, dokým nebude mäkká. Tvaroh vymiešame spolu s kozím syrom do hladkej hmoty. Vyšľaháme smotanu a k syrovej zmesi pridáme aj vajíčka, pokrájaný kôpor a korenie. Na cesto dáme najprv podusenú cibuľku, potom kúsky lososa a zalejeme to vyšľahanou syrovo-vajíčkovou zmesou.
4. Slaný koláč pečieme 40-45 minút pri teplote 170° C, dokým nezačne tuhnúť. Potom ho necháme trochu vychladnúť a môžeme ešte dozdobiť kúskami lososa a kôpru.
Odporúčame prečítať: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou
Slaný koláč s brokolicou a modrým syrom
Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 3 vajíčka
- 200 ml mlieka
- 1 brokolica
- 200 g syra s modrou plesňou
- soľ a korenie
Postup:
1. Tento koláč je naozaj rýchlovka, najmä ak použijete kúpené lístkové cesto. Začnite prípravou brokolice. Rozoberte ju na malé ružičky a krátko sparte horúcou vodou.
2. Na tento quiche vám bude určite stačiť aj nízka koláčová forma, lebo nebude veľmi vysoký. Cesto rozprestrite na formu tak, aby malo aj okraje a popichajte ho vidličkou. Poukladajte naň kúsky brokolice a syra.
3. Vajíčka vyšľahajte, osoľte a okoreňte a touto zmesou zalejte koláč. Pečte ho asi 25-30 minút pri teplote 180° C. Nechajte chvíľu vychladnúť a potom sa už môžete doňho pustiť. Naozaj ideálne víkendové raňajky.