Citrónová vianočka so sušenou papájou, ananásom a brusnicami

Vianočky sa u nás stali veľmi obľúbeným sladkým pečivom. V posledných mesiacoch ich pečieme aj 2-krát do týždňa. Jedávame ju hlavne na raňajky, ale po upečení jedna vianočka zmizne ako mávnutím čarovného prútika. Jednoducho neodoláme. Stačí ju natrieť maslom a vychutnať si sladkú chuť tohto pečiva. Obľúbená je kvásková, na ktorú potrebujem viac času. Preto ju robím cez víkend. Keďže rada experimentujem, skúsila som rýchlejšiu verziu z droždia. Namiesto klasických hrozienok som ju dochutila sušenou papájou, ananásom a brusnicami. Do cesta som pridala aj citrónovú kôru, ktorá jej dodala krásnu vôňu. Vianočka bola po upečení naozaj výborná. Na zapletanie treba trochu praxe, ale dá sa to zvládnuť aj na prvýkrát. Kto by chcel ochutnať túto super chutnú vianočku? Neváhajte a pustime sa do pečenia spolu.

recept na citrónovú vianočku

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na citrónovú vianočku budete potrebovať:

Množstvo: 2 vianočky

Čas prípravy: 140 minút

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ KL soli
  • 270 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 KL kryštálového cukru (do kvásku)
  • 70 g roztopeného masla
  • 1 celé vajíčko
  • sušené ovocie – papája, ananás a brusnice
  • kôra z 1 citróna

Na potretie:

  • 1 celé vajíčko
fantastická citrónová vianočka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

V menšej miske si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a lyžičky cukru. Necháme postáť asi 15 minút.

Maslo rozpustíme a necháme ho vychladnúť. Vo veľkej miske zmiešame všetky sypké suroviny a pridáme vykysnutý kvások, roztopené maslo, vajíčko a kôru z citróna. Vymiesime hladké cesto.

Sušené ovocie si nakrájame na menšie kúsky (množstvo podľa chuti) a zapracujeme do cesta. Prikryjeme ho utierkou a necháme odpočívať 60 až 90 minút, pokým nezdvojnásobí svoj objem. Po vykysnutí cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 2 časti. Pripravíme si 2 vianočky. Každú časť rozdelíme na 6 rovnakých kúskov, z ktorých vyšúľame prúty dlhé približne 30 až 40 cm. Vrchné časti prútov si spojíme a položíme na spoj nejakú záťaž. Ja som použila med v sklenenej nádobe. Potom jednotlivé prúty medzi sebou prepletáme podľa videa nižšie. Upletieme aj druhú vianočku a obe necháme odpočívať ešte 20 – 30 minút na pekáči vystlanom papierom na pečenie. Natrieme ich rozšľahaným vajíčkom.

Rúru si zohrejeme na 180 °C a vianočky pečieme približne 25 – 30 minút. Môžete ich piecť odkryté alebo aj v uzavretej nádobe. V uzavretom pekáči povrch tmavne pomalšie. Na konci pečenia ich odkryjem a povrch sa pekne sfarbí do zlatohneda. Po upečení pečivo necháme vychladnúť na mriežke. Najchutnejšie sú natreté maslom.

Prajem dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.03.2021 19:17

už som za tie roky všeličo napiekla, ale priznávam, že pred vianočkou mám rešpekt

Vaše meno:

Leona Sovjaková

Leona Sovjaková

20.03.2021 20:43

Nebojte sa, určite to zvládnete.

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

21.03.2021 12:26

vianočka je súčasťou našich víkendových raňajok, s papájou a ananásom sme ju ešte neskúšali

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

23.03.2021 15:35

Mňam hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.