Malé nadýchané koláčiky, ktoré dokážeme pripraviť na stovky rôznych spôsobov. Aj tak by sa dali jednou vetou opísať obľúbené mafiny. Základom je nadýchané cesto a papierové košíčky, bez ktorých by tento obľúbený dezert stratil svoj šmrnc.
Keďže prichádza sezóna jabĺk, toto šťavnaté jesenné ovocie je ideálnou surovinou do Jablkových mafín z kuchárskej knihy Cupcaky a koláčiky.
Suroviny (12 mafinov):
- 1 olúpané a ostrúhané jablko
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 115 g jemného trstinového cukru + trochu na posypanie
- 200 g hladkej múky
- 85 g hrubej múky
- 4 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica mletého korenia do múčnikov
- ½ čajovej lyžičky soli
- 60 g nasekaných pekanových orechov
- 250 ml mlieka
- 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja
- 1 vajce
Recenziu na knihu si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Cupcaky a koláčiky (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Príprava:
Rúru predhrejte na 200 °C. Do formy na 12 mafinov vložte košíčky. Do misy vložte postrúhané jablko, prilejte citrónovú šťavu a premiešajte. Pridajte 4 lyžice cukru a na 5 minút odložte.
Medzitým do veľkej misy preosejte hladkú a hrubú múku, pridajte prášok do pečiva, korenie a soľ. Vmiešajte zvyšný cukor a orechy a v strede urobte jamku. Vyšľahajte spolu mlieko, olej, vajce a pridajte jablko. Zmes vlejte do jamky a zľahka zmiešajte, aby vzniklo hrudkovité cesto.
Cesto naložte do košíčkov asi do 3/4. Pečte približne 20 – 25 minút, kým vrch nebude vyklenutý a hnedý. Preložte mafiny na kovovú mriežku a posypte cukrom.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová