Tento rok sa na našom knižnom trhu objavilo viacero gastronomických noviniek medzi ktorými ste mohli nájsť aj kuchársku knihu La veganista od Nicol Justovej.
Ako názov knihy napovedá, jedná sa o recepty z vegánskej kuchyne. Práve nimi chcela autorka ukázať, že aj vegáni majú radi pestrú stravu a dobré jedlo.
Vášnivá kuchárka, vegánka a zároveň autorka knihy Nicole Justová objavila vegánstvo pred šiestimi rokmi. Odvtedy sa pre ňu tento druh stravovania stal aj životným štýlom, založila si vlastný blog a vedie kurzy varenia, na ktorých odovzdáva svoje skúsenosti s vegánstvom ďalej. Zo začiatku bola pre ňu predstava života bez vajec, mäsa a mliečnych výrobkov takmer nereálna, no teraz si vie pripraviť klasické jedlá či dezerty aj bez týchto, pre niekoho základných surovín.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
"La Veganista žije v Berlíne. Jej starý otec bol mäsiar, a keď sa jej raz spýtal, čo vlastne môžu vegáni jesť, odpovedala: „Je toho tak veľa, že som dokonca napísala kuchársku knihu!“ Jedlá, ktoré la Veganista v knihe prezentuje, sú jednoduché, pestré a chutné. Riadi sa pritom heslomVegánstvo áno, odriekanie nie! Viete si predstaviť roládu alebo guláš, tvarohové koláče či vanilkové rožky bez použitia živočíšnych produktov? La Veganista vám ukáže, že sa to dá. Pretože kto varí vegánsky, vždy sa chutne naje!"
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Kuchárska kniha La veganista upúta každého svojou originálnou obálkou s kreslenými ingredienciami, ktorých motívy nájdete v celej knihe. Na prvej strane sa autorka prihovára čitateľom a vysvetľuje dôvody napísania jej kuchárskej prvotiny.
Kniha je rozdelená do viacerých kapitol Na úvod, Dobré raňajky - vegánske raňajky, Pripravené dopredu - na cesty aj na zahryznutie, Navarené - vegánska hostina, Sýti a spokojní - hlavné chody na každý deň a Mňam sladkosti - dezerty a pečivo.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Keďže sa vegánska kuchyňa v mnohých veciach odlišuje od tej tradičnej, v knihe je niekoľko strán venovaných aj základom tejto kuchyne. Nájdete tu tipy ako nahradiť vajíčka, mlieko alebo ktoré ingrediencie budú odteraz tvoriť základ vášho jedálnička.
Na takmer 200 stranách nájdete sto receptov, od domácich knedličiek až po sladké dezerty. Môžete sa inšpirovať receptom na cviklový šalát s citrónovým dresingom, bylinkové maslo, šošovicovú polievku alebo jahodový či slivkový koláč. Každý recept obsahuje fotografiu, zoznam ingrediencií, postup, počet porcií, čas na prípravu a dokonca aj kalorickú hodnotu daného jedla.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
Autorka pridala ku každému receptu aj jej tipy, ktoré pomôžu pri varení alebo hľadaní náhrad konkrétnej ingrediencie. Kniha La veganista zaujme nielen svojím originálnym spracovaním, ale aj receptami, ktoré si môže doma pripraviť ktokoľvek. Možno ju označiť za jednu z najlepších kuchárskych kníh, ktoré sa tento rok v kníhkupectvách objavili.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)
Knihu La veganista si môžete zakúpiť na BUX.sk - bežná cena 17,90€ - tu v zľave za 15,04€.
Zdroj foto: www.luci.sk