S príchodom teplejších dní náš organizmus zväčša zatúži po ľahších a jednoduchších dobrotách. Šaláty síce patria zväčša do kategórie „dámskych jedál“, no možno nimi nakoniec nepohrdne ani vaša polovička. Sú jednoduché na prípravu, čas, na suroviny a poväčšine aj na kalórie. Veď vyskúšajte samy!
Avokádovo-zemiakový šalát
Ingrediencie: 800 g zemiakov, 150 g zelenej fazuľky, 150 g uvarenej fazule, 2 väčšie avokáda, 100 g anglickej slaniny, 1 biely jogurt, 1 limetka, čerstvý kôpor
Postup: Zemiaky umyjeme, prepolíme, uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Zelenú fazuľku uvaríme na pare, prípadne v osolenej vode, avokádo nakrájame na mesiačiky. Plátky slaniny opečieme na panvici a natrháme na menšie kúsky. Jogurt zmiešame so šťavou z celej limetky, pridáme za hrsť čerstvého kôpru, osolíme a okoreníme podľa chuti. Očistené zemiaky premiešame s fazuľkou, fazuľou, avokádom a slaninou, prelejeme ochuteným jogurtom a podávame.
Odporúčame: TOP bylina na podporu vykašliavania aj proti zápalom: Poznáš ju?
Šalát s mozzarellou
Ingrediencie: 16 ks baby mozzarelly, 200 g červených a žltých cherry paradajok, 4 ks jarnej cibuľky, za hrsť nahrubo nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, 10 – 12 lístkov čerstvej bazalky, 2 lyžice červeného vínneho octu, olivový olej, bylinková soľ
Postup: Mozzarellu zmiešame v miske s paradajkami, nakrájanou cibuľkou a bylinkami. Pridáme ocot, trochu olivového oleja, osolíme podľa chuti, premiešame a podávame.
Grapefruitový šalát s melónom
Ingrediencie: polovica červeného melóna, 2 ružové grapefruity, 1 väčší citrón, 1 červená cibuľa, riccota, 1 lyžička citrónovej kôry, 100 g trstinového cukru, 2 lyžice najemno nasekanej mäty, za hrsť čerstvej žeruchy
Postup: Na sporáku si pripravíme dressing tak, že zmiešame cukor s cca 100 ml vody a miešame, až kým sa cukor nerozpustí. Očistený melón nakrájame na menšie plátky, pokvapkáme citrónom a necháme nad miskou odkvapkať cez sitko. Keď nám vychladne cukrová voda, zmiešame ju so šťavou z melóna, primiešame nakrájanú citrónovú kôru a mätu. Na tanieri servírujeme melón, kolieska cibule, mesiačiky grapefruitu a žeruchu – posypané riccotou a preliate sladkým dressingom.
Paradajkový šalát
Ingrediencie: 200 g cherry paradajok, 3 väčšie klasické paradajky, 2 lyžice červeného vínneho octa, olivový olej, soľ, čierne korenie, za hrsť čerstvej bazalky
Postup: Cherry paradajky zmiešame s nakrájanými klasickými paradajkami, s kolieskami cibule, pridáme lístky bazalky, ocot, olivový olej, soľ a korenie podľa chuti. Všetko premiešame, uzatvoríme v nádobe a odložíme do chladničky minimálne na 30 minút, aby sa chute dôkladne premiešali. Následne podávame samostatne, prípadne s opečenou bagetkou.
Odporúčame: Hľadáš múčnik pre všetkých maškrtníkov? Skús jablkový koláč z kefíru!