Ste milovníčkou cestovín, obzvlášť špagiet? Spaghetti ako sú známe v Taliansku, svojom domove, majú viacero variánt, a to podľa hrúbky. Tie klasické majú v neuvarenom stave cca dva milimetre, na dĺžku zas 30 cm. Existuje viacero preslávených omáčok na špagety, ale aj keď by nás za to možno poniektorí Taliani bili, nie je občas na škodu ani trošku zaexperimentovať. Ponúkame vám zopár inšpirácii na tradičné, aj menej bežné špagety. Základ omáčok na špagety je vždy v olivovom oleji, cesnaku, prípadne cibuli.
Pozri aj: Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov
Špagety aglio e olio
Ingrediencie: špagety, dve celé hlávky cesnaku, olivový olej, 1 – 2 chilli papričky, parmezán, soľ, čerstvý medvedí cesnak
Postup: Špagety uvaríme v osolenej vode. Očistený nakrájaný cesnak spolu s narezanými chilli papričkami orestujeme krátko na olivovom oleji. Zmiešame s uvarenými špagetami, pridáme nastrúhaný parmezán a ozdobíme medvedím cesnakom.
Pozri aj: Moravské koláče: Týmto voňavým maškrtám nebudeš vedieť odolať!
Paradajkové špagety
Ingrediencie: špagety, olivový olej, cibuľa, cesnak, pikantná klobása, 5 – 8 čerstvých paradajok, 1 väčší paradajkový pretlak, čerstvá petržlenová vňať, hnedý cukor, pohár červeného vína, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená sladká paprika
Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, cca tri strúčiky cesnaku a klobásu. Pridáme paradajky, osolíme, okoreníme, primiešame jeden a pol lyžice cukru a chvíľu povaríme. Keď sú paradajky mäkké a pustia šťavu, pridáme pretlak, víno, ešte chvíľu povaríme, podľa potreby dochutíme a podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.
Špagety s hubami
Ingrediencie: špagety, cca 500 g húb (mix zmiešaných húb), olivový olej, cesnak, 3 vajcia, petržlenová vňať, slanina, parmezán
Postup: Na oleji opečieme slaninu, plátky cesnaku, pridáme tiež nakrájané huby. Chvíľku restujeme, tak pridáme uvarené špagety, rozšľahané vajíčka, premiešame a odstavíme z ohňa. Podávame so strúhaným syrom a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Špagety al pesto
Ingrediencie: špagety, 3 šálky čerstvých lístkov bazalky, 3 strúčiky nasekaného cesnaku, olivový oleja, ¾ šálky píniových orieškov, strúhaný parmezán, čerstvo mleté čierne korenie
Postup: Bazalku umyte a osušte. Rozmixujte ju spolu s cesnakom, orieškami, olivovým olejom, korením a syrom. Zmiešajte s uvarenými špagetami a podávajte.