Lahodné špagety na rôzne spôsoby: Skúsiš paradajkové či s hubami?

Ste milovníčkou cestovín, obzvlášť špagiet? Spaghetti ako sú známe v Taliansku, svojom domove, majú viacero variánt, a to podľa hrúbky. Tie klasické majú v neuvarenom stave cca dva milimetre, na dĺžku zas 30 cm. Existuje viacero preslávených omáčok na špagety, ale aj keď by nás za to možno poniektorí Taliani bili, nie je občas na škodu ani trošku zaexperimentovať. Ponúkame vám zopár inšpirácii na tradičné, aj menej bežné špagety. Základ omáčok na špagety je vždy v olivovom oleji, cesnaku, prípadne cibuli.

Pozri aj: Pestovanie zeleniny v pohári a donekonečna? Vypestuj si čerstvú vňaťku z odrezkov

špagety aglio e olio

Zdroj: Shutterstock®

Špagety aglio e olio

Ingrediencie: špagety, dve celé hlávky cesnaku, olivový olej, 1 – 2 chilli papričky, parmezán, soľ, čerstvý medvedí cesnak

Postup: Špagety uvaríme v osolenej vode. Očistený nakrájaný cesnak spolu s narezanými chilli papričkami orestujeme krátko na olivovom oleji. Zmiešame s uvarenými špagetami, pridáme nastrúhaný parmezán a ozdobíme medvedím cesnakom.

Pozri aj: Moravské koláče: Týmto voňavým maškrtám nebudeš vedieť odolať!

paradajkové špagety

Zdroj: Shutterstock®

Paradajkové špagety

Ingrediencie: špagety, olivový olej, cibuľa, cesnak, pikantná klobása, 5 – 8 čerstvých paradajok, 1 väčší paradajkový pretlak, čerstvá petržlenová vňať, hnedý cukor, pohár červeného vína, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená sladká paprika

Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, cca tri strúčiky cesnaku a klobásu. Pridáme paradajky, osolíme, okoreníme, primiešame jeden a pol lyžice cukru a chvíľu povaríme. Keď sú paradajky mäkké a pustia šťavu, pridáme pretlak, víno, ešte chvíľu povaríme, podľa potreby dochutíme a podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.

špagety s hubami

Zdroj: Shutterstock®

Špagety s hubami

Ingrediencie: špagety, cca 500 g húb (mix zmiešaných húb), olivový olej, cesnak, 3 vajcia, petržlenová vňať, slanina, parmezán

Postup: Na oleji opečieme slaninu, plátky cesnaku, pridáme tiež nakrájané huby. Chvíľku restujeme, tak pridáme uvarené špagety, rozšľahané vajíčka, premiešame a odstavíme z ohňa. Podávame so strúhaným syrom a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Pozri aj: Vynikajúce hrnčekové palacinky z bieleho jogurtu

špagety s pestom

Zdroj: Shutterstock®

Špagety al pesto

Ingrediencie: špagety, 3 šálky čerstvých lístkov bazalky, 3 strúčiky nasekaného cesnaku, olivový oleja, ¾ šálky píniových orieškov, strúhaný parmezán, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Postup: Bazalku umyte a osušte. Rozmixujte ju spolu s cesnakom, orieškami, olivovým olejom, korením a syrom. Zmiešajte s uvarenými špagetami a podávajte.

8 komentárov
anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

03.03.2014 12:01

ja špagety veľmi málo jem,neviem akosi ich nemusím.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

03.03.2014 17:04

špagety mám veľmi rada a dosť často ich aj pripravujem pretože sú rýchlo hotové

Vaše meno:

Dominika Sedliaková

Dominika Sedliaková

03.03.2014 20:54

špagety mňamm zbožnujem ich.Rýchle a chutné :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.03.2014 07:38

Jeden recept lepší ako druhý!

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

04.03.2014 08:26

Výborné recepty s celozrnnými cestovinami ideálne!

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

04.03.2014 18:35

občas robievam máme radi sú chutné

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

05.03.2014 18:00

špagety môžem na všetky spôsoby

Vaše meno:

Martina Priečková

Martina Priečková

12.03.2014 10:34

Idem vyskúšať na obedííík :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE