Varíme grécke špeciality – objav souvlaki a šalát choriatiky

O bohatosť jedál v slnečnom Grécku nie je núdza a hladný od stola tam zaručene neodídete. Možno vás na chutnú grécku večeru inšpirujú naše dnešné recepty. Kým v predchádzajúcej časti sme si predstavili moussaku, tzatziky či domáci gyros, v dnešnej časti receptov si pripravíme dve zaujímavé a nenáročné jedlá s príchuťou mora a exotiky.

Odporúčame: Priprav si spolu s nami grécke špeciality. Skúsiš tzatziki či gyros?

souvlaki

Zdroj: Shutterstock®

Souvlaki

Tradičné grécke souvlaki je pripravované zväčša z jahňacieho mäsa, ktoré však nemusí chutiť každému. Výbornou náhradou môže byť bravčové či kuracie mäso.

Budeme potrebovať:

  • 600 gramov jahňacieho mäsa

  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 citróny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregana
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup: Mäso nakrájame na kocky. Je potrebné ho namarinovať. Najlepšie na celú noc. V prípade, že nemáte toľko času, postačí i zopár hodín. Marinádu pripravíme z oleja, vína, oregana, cesnaku, korenia a šťavy z citrónov. Mäso napicháme na špajdle striedavo so zeleninou (rajčina, paprika, cibuľa – podľa chuti). Grilujeme 10 – 15 minút za občasného potočenia.

Odporúčame prečítať: Vyberáme európske dovolenkové destinácie

Choriatiky

Zdroj: Shutterstock®

Šalát Choriatiky (Horiatiky)

Budeme potrebovať:

  • 3 rajčiny

  • 1 uhorku
  • 1 väčšiu šalotku
  • 2 papriky (najlepšie zelené)
  • balenie čiernych olív
  • vínny ocot
  • 200 gramov syra (balkánsky)
  • oregano, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Všetky ingrediencie nakrájame. Zeleninu vložíme do misky, premiešame pridáme korenie, soľ a oregano. Potom pridáme olivy a na kocky nakrájaný syr. Podľa chuti zalejeme olejom a vínnym octom. Všetko spolu dôkladne premiešame. 

OTÁZKA PRE VÁS:

Máte radi jahňacie mäso? Používate ho vo svojej kuchyni?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

10.08.2014 10:28

jahňacie mäso mám rada ale doma ho nepripravujem väčšinou ho jem iba na dovolenke

Vaše meno:

Dominika Sedliaková

Dominika Sedliaková

20.08.2014 13:17

My si robíme teraz cez leto grécky šalát :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.