O bohatosť jedál v slnečnom Grécku nie je núdza a hladný od stola tam zaručene neodídete. Možno vás na chutnú grécku večeru inšpirujú naše dnešné recepty. Kým v predchádzajúcej časti sme si predstavili moussaku, tzatziky či domáci gyros, v dnešnej časti receptov si pripravíme dve zaujímavé a nenáročné jedlá s príchuťou mora a exotiky.
Odporúčame: Priprav si spolu s nami grécke špeciality. Skúsiš tzatziki či gyros?
Souvlaki
Tradičné grécke souvlaki je pripravované zväčša z jahňacieho mäsa, ktoré však nemusí chutiť každému. Výbornou náhradou môže byť bravčové či kuracie mäso.
Budeme potrebovať:
-
600 gramov jahňacieho mäsa
- 100 ml červeného vína
- 100 ml olivového oleja
- 2 citróny
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky sušeného oregana
- soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso nakrájame na kocky. Je potrebné ho namarinovať. Najlepšie na celú noc. V prípade, že nemáte toľko času, postačí i zopár hodín. Marinádu pripravíme z oleja, vína, oregana, cesnaku, korenia a šťavy z citrónov. Mäso napicháme na špajdle striedavo so zeleninou (rajčina, paprika, cibuľa – podľa chuti). Grilujeme 10 – 15 minút za občasného potočenia.
Odporúčame prečítať: Vyberáme európske dovolenkové destinácie
Šalát Choriatiky (Horiatiky)
Budeme potrebovať:
-
3 rajčiny
- 1 uhorku
- 1 väčšiu šalotku
- 2 papriky (najlepšie zelené)
- balenie čiernych olív
- vínny ocot
- 200 gramov syra (balkánsky)
- oregano, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Všetky ingrediencie nakrájame. Zeleninu vložíme do misky, premiešame pridáme korenie, soľ a oregano. Potom pridáme olivy a na kocky nakrájaný syr. Podľa chuti zalejeme olejom a vínnym octom. Všetko spolu dôkladne premiešame.