Celkom sa mi páčia šaláty, v ktorých je zelenina opečená spolu s ryžou, alebo pohánkou. Kombinácií a chutí je nekonečne mnoho.
Kel je dobrá zimná zelenina, ktorá veľmi dobre chutí blanšírovaná.
Krátkym povarením a prudkým schladením – blanšírovaním, zostanú listy kelu chrumkavé a budú mať peknú farbu.
Komu nechutí pohánka, môže ju nahradiť ryžou.
Budeme potrebovať:
- kel – blanšírovaný, 1/4 hlávky
- olej na opečenie zeleniny – 1 polievková lyžica
- cibuľa 1ks
- cesnak 4ks
- mrkva 1ks
- kokosové mlieko 1 plechovka
- červená karí pasta massaman – 1/2 polievkovej lyžice
- soľ
- čilli paprička
- pohánka 1 šálka
- sezamový olej
- citrón
Odporúčame vyskúšať: Ryžové rezance s bravčovým mäsom
Postup prípravy:
1 šálku pohánky dáme variť do 2 šálok osolenej vody. Asi po 10 minútach varenia ju odstavíme a necháme dôjsť. Po ďaľších 10 minútach bude pohánka sypká, voda odparená. Zatiaľ si očistíme cibuľu, cesnak, mrkvu a pokrájame ich. Mrkvu postrúhame na hrubom strúhadle.
Na panvicu dáme za polievkovú lyžicu oleja, rozohrejeme ho. Do neho dáme karí pastu, cesnak a krátko opečieme, pridáme cibuľu, mrkvu, aj čilli papričku. Prudko opekáme a miešame asi 1-2 minúty. Pridáme pohánku, kokosové mlieko, premiešavame a necháme prehriať. Na záver ide blanšírovaný kel, ktorý zamiešame k zmesi. Podľa chuti osolíme a podávame pokvapkané citrónovou šťavou a sezamovým olejom.
Ak nemáte po ruke kokosové mlieko, nahraďte ho kokosovou pastou zo strúhaného kokosu. 1 šálku strúhaného kokosu nechajte namočenú v 1 1/2 šálke vody na 12 hodín. Potom rozmixujte mixérom do hladka.
Zdroj: www.fooddrink.sk