Horúce Španielsko ponúka nielen úchvatné diela známeho architekta Gaudího, krásnu Granadu, dlhé pieskové pláže či okúzľujúce ostrovy. Španielsko nie je len Barcelona, vášnivé tango, dych berúce západy slnka a býčie zápasy. Čo tak sa na chvíľu odpojiť od skupiny, zastaviť sa a namieriť si to namiesto na pláž do starých úzkych uličiek? Už ste skúsili ako chutí miestne jedlo? Zašli ste do malej kaviarničky alebo útulnej reštaurácie v prístave?
Objavte Španielsko tým najlepším spôsobom – jedením. Spoznajte jednotlivé regióny cez tradičné jedlá a vynikajúcu stredomorskú kuchyňu, ktorá je pod ochranou Svetového dedičstva UNESCO. Čítajte ďalej. Budete sa zalizovať až za ušami!
Pozri aj: Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko
Každý španielsky región má svoje tradičné jedlá a vlastné stravovacie návyky. Niektoré z jedál sú podobné alebo ich príprava je rovnaká, avšak jednotlivé regióny majú svoje typické jedlá. Španielska potravinová kultúra ovplyvnila mnohé krajiny a kuchyne na celom svete.
Jedna vec, ktorá je podobná v celej krajine, je spôsob konzumácie malých jedál – tapasu. Tapas predstavuje širokú škálu predjedál alebo občerstvenia v španielskej kuchyni. Môžu to byť studené predkrmy (olivy, syr) alebo teplé (napríklad vyprážané kalamáre). Toto tradičné jedlo sa konzumuje s rodinou, priateľmi, na rodinných oslavách, záhradných párty.
Andalúzia – stret kultúr
Južný región Španielska plný slnka a kultúrnych pamiatok patrí medzi obľúbené destinácie cestovateľov z celého sveta. Je zmesou rôznych kultúr a národov, ktorí tu po sebe zanechali niekoľko pamiatok, ale takisto ovplyvnili miestnu kuchyňu. Rimania učili Andalúzanov pestovať obilie a vinič, pripravovať pokrmy z rýb. Arabi ich zase naučili, ako sa starať o ovocné stromy a zeleninu, používať zavlažovacie systémy, a tak zvýšiť úrodu olív. Gréci, Féničania, Kartáginci, Vizigóti zanechali svoje stopy v umení, vo vede, kultúre a gastronómii. Typickými jedlami pre Andalúziu je jambón ibérico – delikátna šunka podávaná pri špeciálnych príležitostiach, vyprážané ryby, churros con chocolate – sladké paličky z cesta s čokoládou, tortilla de patatas – slaný koláč so zemiakmi, salmorejo – studená, hustá paradajková polievka. Ak sa do Andalúzie vyberiete, nezabudnite tiež navštíviť nádherný palác Alhambra, Malagu s pieskovými plážami, historickú Seville, prístav Cadiz a ochutnať vynikajúce andalúzske vína.
Katalánsko – Gaudího kráľovstvo
Katalánsko, nachádzajúce sa na severovýchode Španielska, charakterizuje svetovo známa Barcelona a Pyrenejské hory. Ako aj celé Stredomorie, tak aj Katalánsko bolo v priebehu storočí ovplyvnené rôznymi kultúrami. Gréci, Rimania, Taliani a Francúzi zanechali svoj vplyv i na miestnej tradičnej kuchyni. Katalánsko absorbovalo to najlepšie z každej krajiny a vytvorilo kulinársky balík. Medzi tradičné jedlá tohto regiónu patrí pan con tomate – chlieb s paradajkovou pastou, calçots – grilované póriky s omáčkou, escalivada – grilovaná zelenina, butifarra amb mongetes – klobása s fazuľou, el suquet de peix – mix plodov mora a rýb.
Kantábria – región ančovičiek
Severný región Kantábria je známy najmä vďaka ančovičkám, ktoré sú najlepšie v celom Španielsku. Kantábria je veľmi bohatá na históriu, umenie a vyniká prírodnými oblasťami, čistým morom, údoliami s miernym a teplým počasím, úrodnými pastvinami. Pestrá tradičná kuchyňa šikovne kombinuje produkty z mora s čerstvou zeleninou a ovocím priamo zo záhrad miestnych obyvateľov. Ochutnajte cocido montañes – zmes bravčoviny, bielej fazule a zeleniny, quesada pasiega – vláčny cheesecake z ricotty, arroz con leche – ryžový puding so škoricou, marmita – ryba pripravená na pare. Pri návšteve Kantábrie si tiež pozrite mesto Santader, maják Cabo Mayor aj jaskyňu Altamira s najstaršími prejavmi umenia.
Neprehliadni: Dovolenka v Chorvátsku: Neznáme miesta, kde zažiješ nezabudnuteľné chvíle
Valencia – ryža a dezerty
Valencia je typická neuveriteľným množstvom vynikajúcich ryžových jedál a dezertov. Nezabudnime tiež na ovocie, ktoré produkuje región Valencia vo veľkom množstve. Známe sú i jeho tradičné nealkoholické nápoje, ako je napríklad horchata – studené vegánske mlieko. Dlhá vinárska tradícia a skúsenosti podnietili produkciu lahodných vín, ako je Alto Turina, Clarino či Alicante. Typickou špecialitou, ktorá je známa po celom Španielsku, je paella – jedlo z ryže, rôznych druhov mäsa a zeleniny, ktoré je podobné rizotu. Ďalšími tradičnými jedlami regiónu je all i pebre – dusené kúsky úhora so zemiakmi v omáčke, esgarraet – predjedlo pozostávajúce z kúska tresky v kvalitnom olivovom oleji, bunyols – sladké vyprážané kúsky cesta. Mňam!
Slnečné Baleárske ostrovy
Tradičná kuchyňa ostrovov Ibiza, Formentera, Malorka, Menorca ponúka skutočný gastronomický zážitok. Prítomnosť rôznych národov na ostrovoch sa odrazila takisto v jedlách. Miestna kuchyňa plne využíva zdroje, ktoré jej ponúkajú ostrovy. Chuťové bunky vám príjemne pošteklí caldera de langosta – dusený homár so zeleninou, ensaimada – pečivo v tvare špirály posypané cukrom, berenjenas rellenas – plnené zapečené baklažány, sobrassada – korenistá sladká alebo slaná klobása z čiernej baleárskej svine. Po pretancovanej noci alebo odpočinku na pláži vám dobre padne coca de trampó – jedlo podobné talianskej pizzi.