Tradičná španielska kuchyňa: Tieto pochúťky odporúčame ochutnať!

Horúce Španielsko ponúka nielen úchvatné diela známeho architekta Gaudího, krásnu Granadu, dlhé pieskové pláže či okúzľujúce ostrovy. Španielsko nie je len Barcelona, vášnivé tango, dych berúce západy slnka a býčie zápasy. Čo tak sa na chvíľu odpojiť od skupiny, zastaviť sa a namieriť si to namiesto na pláž do starých úzkych uličiek? Už ste skúsili ako chutí miestne jedlo? Zašli ste do malej kaviarničky alebo útulnej reštaurácie v prístave? 

Objavte Španielsko tým najlepším spôsobom – jedením. Spoznajte jednotlivé regióny cez tradičné jedlá a vynikajúcu stredomorskú kuchyňu, ktorá je pod ochranou Svetového dedičstva UNESCO. Čítajte ďalej. Budete sa zalizovať až za ušami!

Pozri aj: Algarve očami mamy a dcéry: Objav s nami letné Portugalsko

Španielska kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

Každý španielsky región má svoje tradičné jedlá a vlastné stravovacie návyky. Niektoré z jedál sú podobné alebo ich príprava je rovnaká, avšak jednotlivé regióny majú svoje typické jedlá. Španielska potravinová kultúra ovplyvnila mnohé krajiny a kuchyne na celom svete. 

Jedna vec, ktorá je podobná v celej krajine, je spôsob konzumácie malých jedál – tapasu. Tapas predstavuje širokú  škálu predjedál alebo občerstvenia v španielskej kuchyni. Môžu to byť studené predkrmy (olivy, syr) alebo teplé (napríklad vyprážané kalamáre). Toto tradičné jedlo sa konzumuje s rodinou, priateľmi, na rodinných oslavách, záhradných párty. 

Andalúzia – stret kultúr

Južný región Španielska plný slnka a kultúrnych pamiatok patrí medzi obľúbené destinácie cestovateľov z celého sveta. Je zmesou rôznych kultúr a národov, ktorí tu po sebe zanechali niekoľko pamiatok, ale takisto ovplyvnili miestnu kuchyňu. Rimania učili Andalúzanov pestovať obilie a vinič, pripravovať pokrmy z rýb. Arabi ich zase naučili, ako sa starať o ovocné stromy a zeleninu, používať zavlažovacie systémy, a tak zvýšiť úrodu olív. Gréci, Féničania, Kartáginci, Vizigóti zanechali svoje stopy v umení, vo vede, kultúre a gastronómii. Typickými jedlami pre Andalúziu je jambón ibérico  delikátna šunka podávaná pri špeciálnych príležitostiach, vyprážané ryby, churros con chocolate  sladké paličky z cesta s čokoládou, tortilla de patatas  slaný koláč so zemiakmi, salmorejo  studená, hustá paradajková polievka. Ak sa do Andalúzie vyberiete, nezabudnite tiež navštíviť nádherný palác Alhambra, Malagu s pieskovými plážami, historickú Seville, prístav Cadiz a ochutnať vynikajúce andalúzske vína. 

Katalánsko – Gaudího kráľovstvo

Katalánsko, nachádzajúce sa na severovýchode Španielska, charakterizuje svetovo známa Barcelona a Pyrenejské hory. Ako aj celé Stredomorie, tak aj Katalánsko bolo v priebehu storočí ovplyvnené rôznymi kultúrami. Gréci, Rimania, Taliani a Francúzi zanechali svoj vplyv i na miestnej tradičnej kuchyni. Katalánsko absorbovalo to najlepšie z každej krajiny a vytvorilo kulinársky balík. Medzi tradičné jedlá tohto regiónu patrí pan con tomate – chlieb s paradajkovou pastou, calçots – grilované póriky s omáčkou, escalivada  grilovaná zelenina, butifarra amb mongetes – klobása s fazuľou, el suquet de peix – mix plodov mora a rýb.

Kantábria – región ančovičiek

Severný región Kantábria je známy najmä vďaka ančovičkám, ktoré sú najlepšie v celom Španielsku. Kantábria je veľmi bohatá na históriu, umenie a vyniká prírodnými oblasťami, čistým morom, údoliami s miernym a teplým počasím, úrodnými pastvinami. Pestrá tradičná kuchyňa šikovne kombinuje produkty z mora s čerstvou zeleninou a ovocím priamo zo záhrad miestnych obyvateľov. Ochutnajte cocido montañes – zmes bravčoviny, bielej fazule a zeleniny, quesada pasiega – vláčny cheesecake z ricotty, arroz con leche  ryžový puding so škoricou, marmita – ryba pripravená na pare. Pri návšteve Kantábrie si tiež pozrite mesto Santader, maják Cabo Mayor aj jaskyňu Altamira s najstaršími prejavmi umenia. 

Neprehliadni: Dovolenka v Chorvátsku: Neznáme miesta, kde zažiješ nezabudnuteľné chvíle

Valencia – ryža a dezerty

Valencia je typická neuveriteľným množstvom vynikajúcich ryžových jedál a dezertov. Nezabudnime tiež na ovocie, ktoré produkuje región Valencia vo veľkom množstve. Známe sú i jeho tradičné nealkoholické nápoje, ako je napríklad horchata – studené vegánske mlieko. Dlhá vinárska tradícia a skúsenosti podnietili produkciu lahodných vín, ako je Alto Turina, Clarino či Alicante. Typickou špecialitou, ktorá je známa po celom Španielsku, je paella – jedlo z ryže, rôznych druhov mäsa a zeleniny, ktoré je podobné rizotu. Ďalšími tradičnými jedlami regiónu je all i pebre  dusené kúsky úhora so zemiakmi v omáčke, esgarraet – predjedlo pozostávajúce z kúska tresky v kvalitnom olivovom oleji, bunyols – sladké vyprážané kúsky cesta. Mňam! 

Slnečné Baleárske ostrovy

Tradičná kuchyňa ostrovov Ibiza, Formentera, Malorka, Menorca ponúka skutočný gastronomický zážitok. Prítomnosť rôznych národov na ostrovoch sa odrazila takisto v jedlách. Miestna kuchyňa plne využíva zdroje, ktoré jej ponúkajú ostrovy. Chuťové bunky vám príjemne pošteklí caldera de langosta – dusený homár so zeleninou, ensaimada – pečivo v tvare špirály posypané cukrom, berenjenas rellenas – plnené zapečené baklažány, sobrassada – korenistá sladká alebo slaná klobása z čiernej baleárskej svine. Po pretancovanej noci alebo odpočinku na pláži vám dobre padne coca de trampó – jedlo podobné talianskej pizzi.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.08.2019 13:01

niečo by som rada vyskúšala.

Vaše meno:

Juraj Uhrin

Juraj Uhrin

01.08.2019 14:13

Katalansko sa nenachadza na severozapade, ale juhovychode Spanielska!

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

02.08.2019 18:26

Španielska kuchyňa mi nechutí (zvláštna kombinácia korenín)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

03.08.2019 23:37

Ach, Španielsko...Páči sa mi jeho architektúra, tance aj španielčina. No ja by som to horúce podnebie nezvládla. Škoda.

Vaše meno:

Alica Mareková

Alica Mareková

06.08.2020 12:32

vyzerá to velmi chutne

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

28.02.2021 03:30

Ešte som nemala možnosť vyskúšať španielsku kuchyňu, ale vyzerá naozaj chutne :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.