Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal. Po prečítaní tohto článku možno aj vy prehodnotíte svoj postoj k cibuli a začnete ju kupovať vo veľkom. Prečo? Pretože má neuveriteľné schopnosti, ktoré ocení vaša krása a rovnako aj zdravie.

Či sa jedná o cibuľu surovú či varenú – má množstvo vlastností, ktoré musíte poznať. Dokonca aj pečená cibuľa má množstvo skvelých benefitov pre naše telo. Preto ju môžete konzumovať cez deň alebo v noci, je to len na vás! Čo teda cibuľa obsahuje a ako nám prospieva?

Pozri aj: Vieš, čo prezradia vlasy o tvojom zdraví? Budeš sa diviť!

cibuľa a jej zložky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj veľkého množstva vitamínov

Cibuľa je vynikajúcim zdrojom vitamínu C a B6, železa a draslíka. Je tiež bohatá na mangán, ktorý ponúka telu komplexnú ochranu pred prechladnutím a chrípkou.

Obsahuje tiež alicín, ktorý má priaznivé účinky na boj proti rakovine a rovnako aj cukrovke, či dokonca pomáha znížiť krvný tlak. Okrem toho sa v cibuli nachádza antioxidant, ktorý bojuje proti zápalu v tele. A zaujímavé na tom je, že tento antioxidant sa varením nevyparuje, ale prenáša sa z cibule do vývaru, preto aj keď nemáte radi cibuľu, tak aspoň takto môžete čerpať z jej vlastností. 

Neprehliadni: Toto sa stane, keď sa obaríš! Aká je prvá pomoc pre popálený jazyk?

ingrediencie do pleťovej masky

Zdroj: Shutterstock®

Cibuľová pleťová maska

Neznie to veľmi príjemne, hlavne ak nemáte radi cibuľovú vôňu. Skôr, než ju zamietnete, čítajte ďalej, pretože táto maska za vám určite zapáči. Stačí, ak cibuľu postrúhate na jemnom strúhadle, primiešate k nej med a trochu olivového oleja. Maska sa tak stane oveľa príjemnejšou.

 

Poriadne si umyte tvár a naneste na ňu prvú vrstvu masky – tú nechajte poriadne zaschnúť. Následne na ňu takto aplikujte druhú vrstvu a nakoniec aj tretiu. Po poriadnom zaschnutí môžete masku zmyť z tváre. A výsledok? Vaša pleť bude maximálne vyživená, príjemná na dotyk a krajšia na pohľad. 

migréna

Zdroj: Shutterstock®

Regenerácia tela zvnútra

Zahryznite sa s chuťou do cibule a užívajte si jej regeneračné schopnosti. Poprípade si ju skúste odšťaviť, pretože cibuľa obsahuje kyselinu askorbovú, flavonoidy a jód, ktoré aktivujú v tele proces omladzovania a regenerácie. Takto prispejete k svojej kráse zvnútra, avšak navyše aj podporíte svoj imunitný systém.

 

Zmierni bolesť hlavy aj migrénu

Často trpíte bolesťou hlavy alebo migrénou? Tak v tom prípade musíte poznať cibuľový čaj. Jednoducho zalejte cibuľu horúcou vodou a nechajte lúhovať. Pridajte si med, aby to malo aspoň trochu príjemnejšiu chuť. Poprípade môžete skúsiť inhaláciu vône. Stačí, ak prerežete cibuľu na polovicu a začnete jej vôňu vdychovať – dýchajte pomaly, a hlavne zhlboka. Po chvíľke vás bolesť hlavy prejde vďaka látke, ktorá síce spôsobuje slzenie očí, no má aj takéto jedinečné účinky. 

krehké nechty

Zdroj: Shutterstock®

Krehké a lámajúce sa nechty

V tomto prípade si natrite čerstvo rozkrojenou cibuľou končeky nechtov alebo celé nechty. Nechajte cibuľovú šťavu pôsobiť aspoň 10 minút. Ak sa následne chcete zbaviť cibuľovej vône, tak si nechty umyte v zmesi z citrónovej šťavy a olivového oleja. Zbavíte sa zápachu a navyše budú vaše nechty vďaka olivovému oleju hydratované. 

Tip: Skvelo vám poslúžia aj cibuľové šupky, ktoré môžete naložiť do olivového oleja. Olej môžete použiť na vonkajšie ošetrenie pokožky alebo užívať vnútorne. Pomôže vám napríklad pri problémoch s vysokým cholesterolom, unavených a opuchnutých nohách či problémoch s kŕčovými žilami. 

Odporúčame: Urob si sama: Tieto ľahké dekorácie z lana zvládneš ľavou zadnou!

Aktualizovaný článok: 20.2.2023

17 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

01.02.2018 07:38

cibuľa je nepochybne veľmi zdravá, najčastejšie ju konzumujem v nejakom varenom, pečenom jedle...surová mi je ťažká na žalúdok

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

01.02.2018 07:42

doma milujeme cibuľu, najväčšia "pochúťka" nášho detstva - chlieb s masťou a cibuľou

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

01.02.2018 09:51

veru dobra kacacia mast a fialova cibulka je uzasna kombinacia v zime

Vaše meno:

benynka

benynka

01.02.2018 16:24

mám rada surovú cibuľu, najmä v zime keď nemáme domáce rajčiny tak si dám na raňajky chlieb s maslom syrom a cibuľou nakrájanou na mesiačiky alebo v šalátoch je tiež super

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.02.2018 19:12

Cibuľka je naozaj skvelá, žiaľ, ani ja si nemôžem dovoliť konzumáciu v surovom stave.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.02.2018 20:00

mám rada cibuľu,len môj žalúdok to nechce akceptovať...

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

01.02.2018 21:35

domáca masť a cibuľa na mäkučkom chlebe,to je tá najlepšia kombinácia...

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

03.02.2018 00:50

Poznám domácnosti, kde cibuľu takmer vôbec nekonzumujú a myslím si že je to veľká škoda. Ja si bez cibule neviem varenie ani len predstaviť, používam jej veľa a chutí nám...Tú kúru na nechty by som mala vyskúšať, mám odjakživa veľmi tenké a slabé nechty..

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.02.2018 15:07

Máme ju radi a dávam ju často do varenia ale chlieb z domácou masťou a cibuľová je najlepšia

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.06.2018 18:39

Mňamkýýý mám rada cibuľku a pridávam ju do jedla kde sa dá a chlieb z masťou a cibuľou je skvelý

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.06.2018 18:39

Mňamkýýý mám rada cibuľku a pridávam ju do jedla kde sa dá a chlieb z masťou a cibuľou je skvelý

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

25.06.2018 22:01

Na migrénu a na nechty? To som netušila :) super rady

Vaše meno:

Robert Jurčák

Robert Jurčák

27.07.2018 08:33

cibuľa je nenahraditeľná.....tá musí byť vždy doma....a samozrejme aj ju pestujeme na záhrade....

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

25.08.2018 17:11

cibuľa niekomu nevonia ale je o to zdravšia

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

26.01.2020 13:52

aj keď mám rada cibuľu,odteraz ju budem milovať.nevadí mi jej "vôňa",keď idem k lekárovi,samozrejme cibuľu nejem,najviac mi vadí to,že plačem pri čistení.prekvapili ma tie nechty,vyskúšam,uvidím.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

20.02.2023 22:23

cibuľu mám najradšej surovú, robím si z nej aj cibuľový šalát s vajíčkami uvarenými na tvrdo a koreninami, to je pochúťka

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

21.02.2023 07:37

Mám ju rada, či už tepelne upravenú ale aj surovú v šalátoch.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE