Na vlastnej koži nechce predčasné starnutie zažiť žiadna žena. Starnutie pleti však často zbytočne urýchľuje naša vlastná nezodpovednosť. Nebezpečná je najmä kombinácia zlých stravovacích návykov a nechráneného pobytu na slnku, ktorej výsledkom je vráskavá pleť s pigmentovými škvrnami, mdlá a bez života. Ako nezostarnúť predčasne? Odpoveďou je kvalitné SPF každý deň a zdravé stravovacie návyky.
Konečné produkty glykácie
Ochrana pleti pred slnkom je naozaj veľmi dôležitá, no spočíva len v každodennej aplikácii kvalitného a dostatočne vysokého SPF v primeranom množstve. Čo sa príjmu zdravej potravy týka, je to trochu komplikovanejšie. Podľa dietológov by sme sa však mali vo všeobecnosti vyhýbať niektorým jedlám a nápojom, ktoré starnutie dokázateľne urýchľujú. Konkrétne ide o skupinu jedál a nápojov známych aj ako konečné produkty glykácie (AGEs). O aké potraviny konkrétne ide?
Odporúčame: Poznáš účinky bambuckého masla? Tu je 7 tipov na jeho použitie!
Fast food či kofeín
Prvá skupina jedál, ktorým by sme sa mali vyhnúť, je určite fast food. Z tejto skupiny však vedci upozorňujú najmä na konzumáciu hranoliek, ktoré sú plné voľných radikálov v súvislosti s ich vyprážaním vo vysokej teplote a množstvom soli, ktorou sú dochutené. V tomto ohľade sa odporúča variť na nižších teplotách a tiež vyhýbať sa vyprážaniu.
Kofeínové nápoje – ďalšia kategória podieľajúca sa na vzniku znakov predčasného starnutia. Súvisí to najmä s nespavosťou, ktorú môže veľká dávka kofeínu spôsobiť. A všetci dobre vieme, akú veľkú moc má plnohodnotný spánok.
Početní zabijaci mladosti
O potrebe obmedzenia príjmu rafinovaného cukru ste už určite počuli. Nie je to však potrebné len v súvislosti s pribúdajúcimi kilami, ale aj v súvislosti so starnutím. Cukor pôsobí ničivo na kolagén v pleti, čo má za následok stratu jej elasticity, teda ovísanie. Sladenie bielym cukrom sa preto odporúča vymeniť za sladenie medom a rafinované cukry vo všeobecnosti nahraďte prírodnými cukrami z ovocia, teda fruktózou. Nezabudnite tiež do jedálnička zapojiť viac potravín bohatých na kyselinu lipoovú, ktorá pôsobí ako štít proti ničiteľom kolagénu. Medzi zabijakov mladosti sa radí napríklad aj margarín a ak ho ešte stále v kuchyni používate, zmeňte to. Dietológovia zdvíhajú varovný prst aj nad maslom a odporúčajú tieto ingrediencie vymeniť napríklad za olivový či iný rastlinný olej.
Sporné mliečne produkty aj alkohol
Mliečne produkty sú zdrojom vápnika dôležitého pre zdravé kosti a zuby. U niektorých ľudí však mliečne produkty spôsobujú zápal v tele, čo vedie k vzniku nebezpečného oxidačného stresu pôsobiaceho negatívne aj na pleť. Ak vám mliečne produkty nerobia dobre, vápnik doplňte do tela inou cestou, napríklad formou doplnkov stravy. Ďalším sporným nápojom je aj každý ten, ktorý obsahuje alkohol. Aký má alkohol účinok na pleť? Spôsobuje stratu kolagénu a tiež začervenanie, opuchy a prípadne i stratu ďalších dôležitých živín. Na druhej strane sa však hovorí aj o benefitoch červeného vína... Alkohol by sa teda podľa odborníkov mal konzumovať skôr v obmedzenom režime. Odporúča sa maximálne jeden drink na deň pre ženy a dva pre mužov.
Inšpiruj sa: Nový trend v pleťovej starostlivosti: Čo je pleťový fasting?