Mlieko patrí medzi najpoužívanejšie potraviny v kuchyni. Každodenne ho využívame do kávy či pri varení. Jeden tábor označuje mlieko za veľmi cennú a zdravú potravinu, iní o pozitívnych vplyvoch na ľudské telo skôr pochybujú. Mnoho ľudí sa mlieku úplne vyhýba, pretože ich trápi intolerancia laktózy.
Nech je to akokoľvek, mali by ste vedieť, že táto biela tekutina sa dá využiť aj úplne inými spôsobmi. Mlieko vám pomôže zabojovať proti rôznym škvrnám, navráti lesk koženým kabelkám a uľaví slnkom spálenej pokožke!
Mlieko ako čistiť na rôzne povrchy
Mnoho obyčajných potravín, ktoré nájdeme doma v kuchyni, sú výbornými prírodnými čističmi. Často dokážu účinne nahradiť iné chemické čistiace prostriedky. Takou potravinou je aj mlieko.
- Ak potrebujete ošetriť a dodať lesk výrobkom z kože, táto biela tekutina je na to ideálna. Jemnú tkaninu alebo látku namočte do mlieka a povrch kožených kabeliek či topánok krúživými pohybmi pretrite. Nechajte ich už len vysušiť, budú vyzerať ako nové.
- Mlieko dokáže vrátiť lesk i zašlým strieborným šperkom. Stačí ich namočiť do kyslého mlieka a nechať odležať aspoň pol hodinu. Šperky nakoniec prepláchnite vlažnou vodou.
- Obľúbený nápoj si poradí taktiež s ťažko odstrániteľnými škvrnami. Napríklad na fľaky od atramentu alebo červeného vína je účinná kombinácia mlieka s citrónovou šťavou.
- Toto spojenie môžete vyskúšať aj na umývanie veľmi znečistených rúk. Mliekom a šťavou z citróna zmyjete špinu ľahšie ako s mydlom.
- Mlieko (izbovej teploty) je vhodné na očistenie semišových topánok od soli. Namočte handričku do mlieka a jemne pretierajte topánky. Rozpustená soľ tak nezanechá žiadne stopy.
Bude vás zaujímať: Lymská borelióza: Rozpoznajte jej príznaky včas!
Peeling z mlieka
Mlieko je tou pravou prísadou do domácich peelingov. Ak vás trápi problematická pleť, vyskúšajte zmiešať mlieko v prášku s trochou oleja, napríklad kokosového. Vytvorí sa vám jemnejšia substancia, ktorá však dokáže dôkladne vyčistiť vašu pleť a zanechá ju jemnejšiu a hydratovanú. Peeling si doprajte aspoň raz týždenne.
Odličovač z mlieka
Ak zmiešate klasické mlieko a kokosový či olivový olej, vytvoríte si výborný prostriedok na odličovanie, ktorý odstráni i vodeodolný make-up. Do zmesi namočte tampón a odlíčte sa ako obvykle. Navyše svoju pleť opäť zvláčnite.
Kúpeľ s mliekom
Hydratáciu pomocou mlieka nemusíte dopriať iba svojej pleti, ale aj celej pokožke. Údajne aj kráľovná Kleopatra si pravidelne vychutnávala kúpeľ v oslom mlieku, aby si zachovala krásnu pokožku.
Pri ďalšom kúpeli vyskúšajte do vane s vodou naliať jeden liter kravského mlieka a pokojne pridajte aj menší pohárik medu. Už po dvadsiatich minútach kúpeľu bude vaša pokožka hebučká a dokonalo hydratovaná.
Kúpeľ na popraskané päty z mlieka
Podobný kúpeľ môžete dopriať i svojim nohám. Zmiešajte 1 diel medu a dva diely vlažného mlieka a nechajte svoje nohy oddychovať aspoň 10 minút. Zmes si účinne poradí i s popraskanými pätami.
Odporúčame: Pochúťka, z ktorej nepriberiete - melónová torta!
Mlieko na spáleniny a popáleniny
Ak ste sa v posledných dňoch slnili viac, ako by si vaša pokožka želala, pomôcť jej môžete práve mliekom. Mnoho ľudí na spálenú pokožku používa smotanu, no výborným pomocníkom je i vychladené mlieko.
Namočte doň látku alebo malý uterák, vyžmýkajte a niekoľkokrát za deň prikladajte na postihnuté miesta. Chlad zmierni sálajúce teplo. Obklad nechajte pôsobiť tak dlho, kým nedosiahne izbovú teplotu a už nebude viac chladiť.
Podobne si môžete pomôcť aj pri iných popáleninách. Ak obklad priložíte na miesto včas, môžete predísť dokonca pľuzgierom na pokožke.
Mlieko na ošetrenie štípancov
Zmiešajte mlieko so soľou a máte zase výborný prostriedok na štípance od komárov či mravcov. Zmesou si potrite ranu a nepríjemné svrbenie ustúpi.
Mlieko na mozole na rukách
Mlieko uzdraví i pokožku dlaní, ktorá je posiata nepeknými a bolestivými mozoľmi od manuálnej práce. Vyskúšajte ruky namáčať v studenom mliečnom kúpeli trikrát denne. Mozole by mali zmäknúť a pokožka dlane sa postupne uzdraví.
Bude vás zaujímať: Tipy na krátky účes: Tieto extrémne premeny vás dostanú!
Mlieko na zjemnenie varenej kukurice
Predsa len máme pre vás aj niekoľko tipov na použitie mlieka v kuchyni. Ide však o menej tradičné spôsoby vyžitia, ktoré možno nepoznáte, ale určite by ste mali. Namáčanie zmrazených rýb do mlieka je pri ich príprave známou technikou. Ryba tak dostane čerstvú chuť a stratí prípadný zápach.
Vedeli ste však o tom, že mlieko dokáže zlepšiť chuť napríklad i kukurice? Stačí, ak do vody pridáte trochu mlieka a zeleninu vložíte až po dosiahnutí bodu varu. Kukurica zostane jemnejšia a sladšia.
Domáci tvaroh zo skysnutého mlieka
Využiť sa dá aj skysnuté mlieko. Do kávy si ho už dať nemôžete, no nemusíte ho hneď vyhadzovať. Zo skysnutého pasterizovaného mlieka si môžete vyrobiť domáci tvaroh. Mlieko zohrievajte na najslabšom stupni, kým sa zmes vyzráža a oddelí sa tvaroh.
Ten môžete spozorovať vo vrchnej časti hrnca, v spodnej zostane žltá tekutina, ktorá sa nazýva srvátka. Zmes nakoniec len prelejte cez sitko a nechajte aspoň hodinu odkvapkať.
Kyslé mlieko môžete ďalej použiť pri pečení koláčov aj príprave lievancov či langošov. Cesto bude oveľa kyprejšie a jemnejšie.
Aktualizovaný článok: 16.7.2023