5 miest v kuchyni, ktoré sú špinavšie ako toaleta

Ako udržiavať kuchyňu čistú a bezpečnú

Baktérie k životu nepotrebujú veľa, stačí im vlhko, teplo a trocha živín. Nikde v byte nemajú lepšie podmienky ako vo vašej kuchyni. Kým záchodovú dosku pravidelne dezinfikujeme, hubku na riad alebo odtok drezu často ignorujeme. Miesta, kde krájame zeleninu však môžu byť z mikrobiologického hľadiska rizikovejšie ako toaleta.

Teplo, vlhkosť a zvyšky jedla vytvárajú v kuchyni päťhviezdičkový hotel pre baktérie ako E. coli, salmonela či listéria. Ktoré miesta podceňujeme najviac a ako sa zbaviť neviditeľných spolubývajúcich?

Reklama

1. Chladnička: Klamlivý pocit bezpečia

Myslíte si, že chlad v chladničke baktérie zničí? Omyl. Nízka teplota ich len spomalí, ale nezabije. Najkritickejším miestom sú spodné boxy.

Práve sem často ukladáme neumytú zeleninu, na ktorej sú ešte zvyšky hliny z obchodu. V rohoch zásuviek sa drží vlhkosť a vzniká tam dokonalý inkubátor. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) odhaduje, že až tretina prípadov nebezpečnej listeriózy vzniká až u nás doma, teda po nákupe.

Riešenie: Raz mesačne musíte zásuvky vybrať a umyť horúcou vodou so saponátom. Surové mäso vždy skladujte v uzavretých nádobách na najnižšej polici, aby ste mali istotu, že z neho nič nekvapne na iné potraviny.

2. Hubka na riad

Ak by sme hľadali kráľa kuchynskej špiny, hubka na riad by nemala konkurenciu. Keďže je takmer neustále vlhká, porézna a zachytávajú sa v nej mikroskopické zvyšky jedla, baktérie sa v nej množia veľmi rýchlo. Nie je nutné robiť paniku, no hustota baktérií na dlho používanej hubke môže byť naozaj vysoká, čo pri umývaní riadu nie je práve žiaduce.

Riešenie: Hubku by ste mali meniť ideálne každý týždeň.

Reklama

3. Kuchynský drez a odtok

Kuchynský drez je zberňa všetkého odpadu. Končia tu zvyšky polievok, hlina zo zemiakov aj šťava zo surového mäsa. Vaničku možno umývate bežne, no v odtoku a sitku sa nenápadne tvorí slizký povlak (biofilm).

Na toto studená ani vlažná voda nestačí. Ak máte prietokový ohrievač, pustite ho na maximum. Vriaca voda v kombinácii s trochou sódy bikarbóny rozpustí usadenú mastnotu a prečistí sifón spoľahlivejšie než drahá chémia.

4. Rýchlovarné kanvice a zásobníky kávovarov

Tieto spotrebiče často unikajú našej pozornosti, pretože do nich dávame „len čistú vodu“. Práve to je ten problém. Vlhké a tmavé prostredie v zásobníku kávovaru alebo na dne kanvice je rajom pre plesne a vodný kameň, ktorý poskytuje baktériám drsný povrch na uchytenie. Ak vodu z kanvice vždy len dolejete a nikdy ju nevylejete úplne dosucha, na dne sa tvorí biofilm.

Starostlivosť o tieto prístroje by mala byť rovnako automatická, ako keď kontrolujete iné domáce elektrické ohrievače. Podľa odborníkov z Intercom by ste mali kávovar aj kanvicu pravidelne odvápňovať a nádoby na vodu poriadne vydrhnúť saponátom.

Reklama

5. Madlá skriniek, úchytky a batérie

Poznáte to. Obaľujete rezne, máte lepkavé prsty a potrebujete rýchlo pustiť vodu alebo otvoriť koreničku. Ruky si síce umyjete, no baktérie na vodovodnej batérii zostanú. Stačí jeden ďalší dotyk a máte ich späť na prstoch.

Je zvláštne, ako poctivo drhneme kúpeľňu, sprchová batéria sa tam často leskne ako nová. Na tú kuchynskú však zabúdame, hoci ju chytáme oveľa častejšie a práve vtedy, keď narábame so surovým mäsom.

Riešenie: Zaraďte tieto „dotykové body“ do večerného upratovania. Stačí ich rýchlo prebehnúť dezinfekčnou utierkou. Zamerajte sa hlavne na madlo chladničky a úchytky pod drezom, kde býva kôš.

Čistota je o zvyku, nie o posadnutosti

Nemusíte mať doma sterilné laboratórium. Cieľom nie je zabiť každú baktériu, ale zabrániť ich premnoženiu na miestach, kde prichádzajú do styku s jedlom. Stačí zmeniť pár drobností: častejšie meniť hubku, pravidelne umývať vnútro chladničky a nezabúdať na madlá.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com

5/5 - 1 hlasov

0 komentárov

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE