Milujete cestoviny? Je asi len málo ľudí, ktorí by cestoviny odmietli. Pre mnohých naopak cestoviny predstavujú jeden z najobľúbenejších pokrmov. Obrovskou výhodou cestovín je ich rozmanitosť a variabilita. Niekto by mohol namietať, že cestovina je skrátka cestovina, vždy má len iný tvar. Avšak, zabúdať netreba na to, že cestoviny sa dajú pripraviť hoc aj na tisíc spôsobov.
Na prípravu chutného pokrmu z cestovín obvykle postačí len pár ingrediencií a ani času netreba veľa. Máte radi cestoviny s paradajkovou omáčkou alebo skôr syrovou? Alebo si vystačíte s olivovým olejom, cesnakom a parmezánom? Obľubujete ľahšie bezmäsité cestoviny, napríklad so zeleninovou omáčkou, alebo naopak mäso nesmie chýbať? Nuž, je si z čoho vyberať.
Si najväčším fanúšikom cestovín?
Cestoviny si tradične spájame hlavne s Talianskom. No vedeli ste o tom, že prvé zmienky o jedle z nekysnutého cesta z múky a vody, pochádzajú z Grécka z obdobia staroveku? Gréci pripravovali koláčové cesto, ktoré sušili na slnku a následne trhali na kúsky a vyvárali vo vode. Prvé továrne na výrobu cestovín začali v Európe vznikať v priebehu 17. storočia, a to v už spomínanom Taliansku.
Cestoviny sú neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Taliani majú pre rôzne cestoviny odlišného tvaru svoje charakteristické názvy, ktoré sú známe prakticky po celom svete. Poznáte originálne názvy cestovín? Viete, ktoré sú penne, fettucine alebo farfalle? Otestujte svoje znalosti v našom kvíze!
Skús ďalší kvíz: Špagety Carbonara či tzatziky – vieš, z čoho sa pripravujú známe jedlá?
Kvíz - Názvy cestovín
Zdroj foto: Depositphotos
Článok aktualizovaný 23.1.2024