Diéta podľa znamenia: Vieš, ako dosiahneš svoju ideálnu hmotnosť?

diéta podľa znamenia zverokruhu

V predošlých článkoch venovaných tendenciám rôzneho charakteru v rámci zverokruhu ste mali možnosť zistiť napríklad to, v akom znamení sú tí navernejší partneri, najlepší zamestnanci či najoptimickejší ľudia. Z hviezd sa však môžeme dozvedieť nielen isté vlastnosti ľudí, ale vedia nám čo-to naznačiť aj pri takej téme, akou je chudnutie. A práve na to, čo pri diéte funguje pre jednotlivé znamenia zverokruhu, sa môžete pozrieť práve teraz.

V článku nižšie si nájdite svoje znamenie a zistite, čomu sa pri redukcii váhy vyhýbať a čomu naopak vychádzať v ústrety. Čo by mal dodržiavať Vodnár a ako najlepšie schudne Lev? A čo platí pre ďalšie znamenia zverokruhu? Aké zdravé jedlá voliť? Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu? Viac v článku!

Dodržíte predsavzatia?

Samozrejme, každý človek je jedinečný, preto aj tipy, ktoré si prečítate nižšie, sú orientačné, nakoľko aj taký metabolizmus je od človeka k človeku iný. A čo vy? Dali ste si predsavzatie, že zhodíte nejaké to kilečko? Nezabúdajte, že to, aby ste sa cítili dobre, závisí nielen od toho, čo ukazuje váha. Dôležité je aj formovanie postavy a dlhodobejšie nastavenie zdravého a vyváženého jedálnička.

„Nárazovky“, resp. hladovky určite nie sú riešením a zaručia tak akurát jojo efekt, o ktorý žiadna z nás nestojí. Takže radšej pomalšie, ale isto. Vytrvalosť pri plnení tohto cieľa je určite namieste, a to najmä v obdobiach, keď máte chuť s celým plánom na chudnutie takpovediac „seknúť“. Dávajte si teda dosiahnuteľné ciele a počítajte s tým, že vonkajšie okolnosti nemusia byť naklonené vašej snahe chudnúť.

Napríklad má vaša rodina v piatok vo zvyku dopriať si pizzu z donášky či členovia rodiny si pravidelne pochutnávajú na nezdravých dobrotách, prípadne sa javí ako prekážka vaša práca, ktorá má veľmi rýchle tempo, takže môžete mať problém s dodržiavaním zdravého jedálnička. Vonkajších prekážok je naozaj veľa, preto si treba zvoliť metódu postupných krokov a prípadne hľadať aj kompromisné riešenia, ktoré vás posunú k vašej vysnívanej figúre. Ako teda na chudnutie podľa znamenia?

Neprehliadni: Horoskop na rok 2020: Pozri, čo ti predpovedajú hviezdy?

diéta
Depositphotos

Chudnutie a strava podľa znamenia zverokruhu:

BARAN (21.03. – 20.04.)

Ako má ísť na chudnutie Baran? Nakoľko sú ľudia v znamení Barana veľmi dynamickí, niekedy jednoducho „zabudnú“ jesť a neskôr si doprajú poriadnu dávku jedla, často aj vo večerných hodinách. To však pri diéte (ale aj mimo diétneho režimu) treba napraviť a jedlo si dávkovať postupne, a to od rána do skorého večera. Taktiež pozor na polotovary s mnohými nevhodnými prídavnými látkami.

Ak patríte k Baranom, mali by ste venovať väčšiu pozornosť príprave jedla z čerstvých surovín a vyhradiť si na to čas. Niektoré diétne jedlá sú hotové raz-dva, napríklad taká ryba, ktorú by ste si mali dopriať rovnako ako aj chudé hydinové mäso. Ide o skvelé zdravé jedlá, ktoré obsahujú zdravé tuky. Ryby sú veľmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Mäso je bohaté aj na proteíny. A keďže ľudia v znamení Barana patria k tým súťaživejším, určite sa oplatí redukovať svoje tukové zásoby spoločne s kamarátkou, ktorá má rovnakú ašpiráciu.

BÝK (21.04. – 21.05.)

Slabosťou ľudí narodených v znamení Býka bývajú rôzne sladkosti, dezerty či zákusky – jednoducho u nich vedie cukor. Výkyvy hladiny cukru však počas dňa robia svoje a keď cukor rýchlo klesne, nasleduje ďalšia chuť na sladké. Býci by sa teda teda mali snažiť vystúpiť z tohto bludného kruhu, čo však pri ich vytrvalosti a odhodlanosti nebude robiť až taký problém.

Rafinovaný cukor treba nahradiť celozrnným pečivom, ryžou či strukovinami. A k diétnemu mäsku je pre Býkov najvhodnejšou prílohou zelenina, a to najlepšie na pare. No a keďže nemajú radi mdlé chute, možno si zdravý jedálniček správne okoreniť, napríklad aj takou kurkumou, ktorá zároveň pomôže pri redukcii váhy.

BLÍŽENCI (22.05. – 21.06.)

A ako na chudnutie podľa znamenia, keď patríte medzi Blížencov? Ľudia v tomto znamení sú stále v pohybe a jedlo si taktiež často doprajú „za pochodu“, čo nemusí byť tým úplne najšťastnejším riešením, a to najmä pri diéte. Netreba sa nechať zlákať fastfoodmi, ale radšej si pripraviť zdravé snacky so sebou na zahnanie toho najväčšieho vlčieho hladu (aj obyčajná nakrájaná zelenina či ovocie splní svoj účel).

Taktiež zdravé smoothie „do ruky“ ako raňajky by mohlo byť pre Blížencov riešením, keď jednoducho nestíhajú. Pokiaľ ste sa narodili v tomto znamení, mali by ste myslieť aj na takú základnú vec, akou je to, že pri obede či večeri sa sedí a taktiež jedlo nemožno len tak „zhltnúť“, ale dôkladne poprežúvať. Keďže pravdepodobne máte veľký energetický výdaj, zhadzovanie kíl by vám malo ísť pri dodržiavaní základov zdravého stravovania celkom rýchlo.

Pozri aj: Trápi ťa pokazený žalúdok? Vyber si z tipov na domácu medicínu

zeleninový šalát
Depositphotos

RAK (22.06. – 22.07.)

Sústredenie sa na jedlo, jeho pomalé vychutnávanie a dostatok času určeného na konzumovanie – to sú základné zásady, ktoré by mali dodržiavať Raci, pokiaľ chcú schudnúť, no neplatí to len pre diétny režim. Tieto pravidlá je dôležité dodržiavať vo všeobecnosti. Je však pravdou, že bez sústredenia sa na konzumáciu jedla a v rýchlosti sú toho do seba schopní nahádzať kvantum nielen Raci.

Problémom pritom nemusí byť len množstvo jedla, ale aj jeho kvalita. Ľudia v znamení Raka, ktorí už od mladého veku trpia nadváhou, by mali prehodnotiť, či stravovanie, ktoré majú nastavené možno už od detstva, je správne. Niektorí Raci hľadajú v jedle útechu a dokonca sa uchyľujú aj k tomu, že problémy takpovediac „zajedajú“. A teda prvým krokom ich diétneho plánu by malo byť uvedomenie si tohto podvedomého „plátania vnútorných dier“ jedlom a zároveň s tým treba urobiť rázny koniec.

LEV (23.07. – 23.08.)

Odopieranie si slastí, pod ktoré patrí aj vychutnávanie si dobrého a možno aj kalorickejšieho jedla, je pre ľudí v znamení Leva tak trochu „proti srsti“. Je však v ich silách, aby sa prekonali, a to najmä v záujme lepšieho zdravia. Nakoľko ich vie potrápiť kardiovaskulárny systém a cievy, mali by si dávať extra pozor na prijímanie zlých tukov, najmä obľúbené ťažké smotanové omáčky či majonézu treba vynechať.

Zbaviť by sa mali okamžite aj všetkých presolených pochúťok k telke. Namiesto nezdravých maškŕt si možno dať zopár orieškov, samozrejme, nesolených. Levi, ak ste sa rozhodli pre redukčnú diétu, stavte na ryby, huby a veľa, veľa zeleniny. Pri varení zdravých jedál šetrite soľou a radšej si pre chuť doprajte nejaké zaujímavé korenie.

PANNA (24.08. – 23.09.)

Panny mávajú väčšinou dobrý prehľad o zdravej strave a vedia, z čoho má ich telo najväčší prospech. Ak náhodou potrebujú, čo-to zhodiť, môžu pritom využiť svoju pedantnosť i schopnosť orientácie vo výživových tabuľkách. Pri diéte má napríklad aj také počítanie kalórií svoje opodstatnenie. Panny, strážte si svoj celodenný príjem, ale vyvarujte sa tomu, aby ste výrazne schudli v krátkom časovom horizonte, máte totiž tendenciu k extrémom.

Všetkého veľa škodí, takže nebuďte k sebe príliš prísne. Namiesto radikálneho obmedzovania sa v jedle radšej stavte na pohybové aktivity. A čo sa týka jedálnička, preferujte jahňacie či morčacie mäso a nebojte sa dopriať si ovocie, ktoré je bohaté na vitamín C. Ideálne aj také, v ktorom je dostatok magnézia, napríklad banány, figy či marhule. Majte zdravé jedlá na tanieri každý deň.

Inšpiruj sa: Kuracina ti už lezie hore krkom? Zisti, prečo vyskúšať jahňacinu!

chudnutie
Depositphotos

VÁHY (24.09. – 23.10.)

Ako na chudnutie podľa znamenia, keď je vaše znamenia Váhy? Cukor je pre Váhy veľkým lákadlom aj pohromou. Prvým krokom smerujúcim k zhadzovaniu nežiaducich kíl by teda malo byť vyhýbanie sa všetkým sladkým nápojom i sladkostiam. Pozor aj na cukor v bežných potravinách, napríklad taký bežne kupovaný džús či kečup obsahujú v sebe cukru až-až. Sacharidom v zemiakoch, ryži či chlebe však treba udeliť výnimku.

Pitný režim by mala tvoriť čistá voda, ale aj bylinkové čaje. Niektoré z čajov taktiež trochu pomôžu s naštartovaním metabolizmu. Pri diéte by však mali Váhy myslieť nielen na dobrý pitný režim, ale aj na dostatok kvalitného spánku. Unavený organizmus si totiž „pýta“ viac cukru.

ŠKORPIÓN (24.10. – 22.11.)

Ste Škorpión a chcete chudnúť? Toto znamenie má tendenciu k extrémom, niekedy si vystačí o „chlebe a vode“ a inokedy si dopraje až nadmieru. Takéto skoky však telo nevníma veľmi pozitívne. Ak patríte k tomuto tajuplnému znameniu a chcete svoje okolie okúzľovať dokonalou líniou, musíte v stravovaní dodržiavať pravidelnosť a vyváženosť.

Pri výbere potravín nezabúdajte na dôležitú vlákninu, ktorú obsahujú napríklad celozrnné výrobky. Z ovocia by ste mali preferovať to bobuľové, ktoré je úžasné napríklad v rannom jogurte. Áno, raňajky taktiež nevynechávajte. A čo s tým, keď vás prepadne chuť na sladké? V tom prípade siahnite po kvalitnej horkej čokoláde, ktorá má aspoň 70-percentný podiel kakaa.  

STRELEC (23.11. – 21.12.)

Problémom ľudí v znamení Strelca môže byť nielen pri redukčných diétach to, že si dávajú až nerealitické ciele. No a potom, keď ich ručička na váhe „prefacká“ a uvedie do reality, radšej so svojím snažením seknú. Prvým krokom pri redukcii tuku je teda postupovať po malých krokoch a neustále sa motivovať, napríklad fotkou z „chudších“ čias, ktorú je dobré mať „na očiach“.

Strelci by s chudnutím nemali mať pri svojich činorodých aktivitách príliš veľký problém, treba sa však vyvarovať klasickým nástrahám, ktoré sa bežne objavujú v jedálničkoch, a to je nadmiera cukru, soli a nezdravého tuku. Už len zmena plnotučných či polotučných mliečnych produktov za nízkotučné bude mať ten správny diétny efekt. Takže aj malé kroky môžu viesť k vytúženému cieľu.

Zaujme ťa: Plnotučné alebo nízkotučné mliečne produkty? Ktorým dať prednosť?

diétne potraviny
Depositphotos

KOZOROŽEC (22.12. – 20.01.)

Kozorožci niekedy robia z diéty vedu, no nemali by svoje kroky za chudou postavou zbytočne komplikovať. Rovnako nie je dobré držať sa diéty zameranej na jeden typ potravy. V strave by mala byť zachovaná rozmanitosť a netreba zanevrieť ani na mliečne produkty a potraviny s obsahom zdravých sacharidov. Zamerajte sa aj na zdravé tuky.

Kozorožci si však môžu dopriať v rámci detoxu vo väčšej miere zelenú zeleninu, ktorá svoje účinky „rozbalí“ naplno, a to napríklad v podobe smoothie. Pri zhadzovaní kíl pomôžu milovníkom všetkého štipľavého aj čili papričky, ktoré sa oplatí zakomponovať pri príprave jedla. Pozor na večerné vyjedanie chladničky!

VODNÁR (21.01. – 19.02.)

Keďže Vodnári sú vo veľkej miere novátormi, s radosťou sa púšťajú do všetkých noviniek na poli redukčných diét. Možno majú doma v zásobe aj nejaké tie pilulky a zázračné elixíry, ktoré im majú pomôcť pri zhadzovaní kíl. Toto všetko však nemusí mať ten správny efekt. Výhodnejšie by bolo skôr zamyslieť sa nad svojím celkovým životným štýlom a zharmonizovať najskôr ten.

Ideálnym spôsobom chudnutia je pre Vodnára inovácia klasických receptov, resp. ich výmena za modernejšie verzie. Teda také, ktoré sú odľahčenejšie od nadbytočného tuku i cukru. Skúsiť sa im určite oplatí aj zdravé prílohy, ako je kuskus, pečená zelenina či karfiolová ryža. Takéto nové stravovacie návyky a zdravá strava môžu veľmi pomôcť.

RYBY (20.02. – 20.03.)

Ako na chudnutie podľa znamenia, keď patríte medzi Ryby? Ryby si viac spájajú jedlo s emóciami, pri starostiach na jedlo buď úplne „zabúdajú“ a chradnú, alebo naopak v jedle hľadajú útechu. A práve emócie sú tým pravým kľúčom aj k efektívnej diéte pre Ryby, pokiaľ teda potrebujú zhodiť nejaké to kilečko. Potrebujú, aby bolo zdravé diétne jedlo (pozostávajúce najmä zo zeleniny a chudého mäsa) aj pekne naaranžované na tanieri. Zamerajte sa aj na zdravé tuky.

A pozitívne emócie do chudnutia dodá aj blízka duša, ktorá môže byť pre Ryby oporou pri spoločnej snahe zbaviť sa nadbytočných tukových vankúšikov. Pre podporu chudnutia netreba zabúdať na výdatný pitný režim a pohybové aktivity, pričom Ryby určite ocenia najmä jogu, ktorá im pomôže zharmonizovať telo aj myseľ.

Článok aktualizovaný 2.8.2024

Aktualizovaný článok: 02.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.01.2020 09:37

„Nárazovky“, resp. hladovky určite riešením nie sú.

Vaše meno:

Anna Frustoková

Anna Frustoková

18.01.2020 12:20

Chce to len veľa trpezlivosti, ale výsledok bude určite stáť za to

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.01.2020 22:48

No veru pár kilov by sa mi zišlo dať dole.Pri mojom znamení mám,že jesť veľa zeleniny-to dodržujem.A nezabúdať na výdatný pitný režim a to sa priznávam,že na to zabúdam.Ale ja sa polepším :-)

Vaše meno:

Janka Jurasova

Janka Jurasova

19.01.2020 06:03

podla horoskopu to sedí uplne presne

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

19.01.2020 14:03

o tom som už čítala, že sú diety aj podľa znamení, ale zatiaľ som sa tým neriadila. Držím sa toho, čo moje telo potrebuje a odmieta....a to sa presne podľa môjho znamenia aj píše. ...ďakujem.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

22.08.2020 22:50

Horoskop na chudnutie na mňa nepasuje. Najviac je potrebné obmedziť množstvo stravy a dodržiavať pitný režim

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.