Francúzsko bolo odjakživa považované za mekku módy, ženského šarmu a krásy. Všetky veľké módne domy sídlia práve v tejto krajine a francúzske ženy sú považovane za najkrajšie. Proste chic. Málokto si však všimne auru, ktorú francúzske ženy okolo seba šíria. Máloktorú uvidíte s nánosom mejkapu, alebo príliš prekombinovaným oblečením. Sú éterické, krásne a to aj s minimom mejkapu.
Uprednostňujú totiž prirodzenosť a nádhernú, pestovanú pleť. Ale nie o tom som chcela. Tamojšie ženy sú vo väčšine prípadov krásne štíhle. Samozrejme, aj tu sa nájdu výnimky, ale celková miera obezity u žien je veľmi nízka. A to majú všade okolo seba božské víno, syry a perfektné jedlo, ktorým je Francúzsko preslávené.
Prečo je tomu tak? Zistite s nami, čím sa riadia francúzske ženy.
Jedlo je udalosť, nie len sýtenie sa
Jedným z hlavných dôvodov nízkej miery obezity vo Francúzsku je to, že pokiaľ tamojší ľudia idú jesť, nikdy sa pri tom neponáhľajú. Namiesto toho, aby zhltli jedlo v rekordnom čase (ako my na Slovensku), najmä v aute alebo pred počítačom, zvyčajne si nájdu čas posadiť sa a jesť. Jedlo je príjemný zážitok, ktorý vyžaduje využitie všetkých zmyslov. Majú proste vzťah k jedlu a jeho chuti. Neberú ho iba ako požívatinu.
Odporúčame prečítať: Superpotraviny a ich superschopnosti
Neobmedzujú sa
V poslednej dobe je veľmi moderné vynechávať sacharidy. Pečiva sa bojíme ako čert kríža a hoci by sme sa cestoviny a ryžu vraždili, bojíme sa sacharidov. Potom sa po dni či dvoch cítime frustrované a tlačíme do seba dvojitý hamburger, alebo tú božskú čokoládovú tortu. Francúzske ženy, ale nemajú žiadne obmedzenia. V skutočnosti tu skôr uvidíte ženy pochutnávať si na čerstvo upečenej bagetke. Jednej. Nie štyroch !
Víno
Vo Francúzsku sa k jedlu proste podáva víno. Neslúži na zahnanie smädu, ale práve ako akcent k jedlu. Primárne na to, aby zvýraznilo chuť jedla. Pohár býva zvyčajne naplnený iba do jednej tretiny. Aj tento zvyk utvrdzuje chápanie jedenia a jedla ako sociálnej udalosti.
Viac čerstvej stravy
Regále s mrazeným polotovarom vo Francúzsku sa s tými v USA nedajú ani rovnať. Vo Francúzsku sa proste viac varí. Z čerstvých surovín. Fastfoody sú aj tu, asi ako všade. Ale je ich minimum. Veď načo by ste si dávali hamburger, keď si môžete dať čerstvý šalát, chrumkavú bagetku, voňavý syr a pohár dobrého vína k tomu? Tu je ten rozdiel.
Odporúčame prečítať: Mandľové mafiny s kyslou smotanou
Menej sladených vôd, viac vody
Francúzske ženy sú veľmi hrdé na ich minerálne vody, ktoré sú mimochodom známe všade vo svete. Sladené limonády sa tam takmer nepijú. K jedlu sa podáva čistá voda, alebo slabo sýtená minerálna voda. Cukor iba zbytočne ničí chuť jedla.
Odporúčame prečítať: Chutný Čokoládový koláč s červeným vínom
Bez výčitiek
Francúzske ženy jedia veľa chutného a bohatého jedla. Avšak, čas od času. Prehrešky sú vec ľudská, francúzky sa po prehreškoch v jedle netrápia pocitom viny, ale jednoducho jedia vyváženú stravu celý nasledujúci deň.
Ak si chcete vychutnať potraviny, ktoré máte radi, a napriek tomu vyzerať skvele, skúste zakomponovať tieto stravovacie návyky francúzskych žien:
- Vždy jedzte čerstvé potraviny. Nemusíte jesť surovú stravu po celú dobu, ale je dobré varenie jedál pripravených výlučne z čerstvých surovín.
- Jedzte len pri jedálenskom stole, keď sedíte. Použite správny príbor, urobte si z jedla sviatok. Vyhnite sa jedlám z krabice, polotovarom. Nejedzte rukami, pred televízorom alebo na ceste do práce.
- Dbajte na malé sústa a žute jedlo pomaly. Užite si vkusné jedlo a svoje pocity.
- Použite vinaigrette zálievku ( vínny ocot, trošku oleja, cesnak, soľ a cukor) namiesto komerčnej majonézovej.
- Nehladujú. Doprajte si dobré jedlo, ale znížte nároky na porciách. Radšej všetko, ale s mierou.
- Udržujte kalórie v nápojoch na minime. Takže pite vodu a príležitostne víno.
A ešte k tomu budete štýlové ! S francúzskym šarmom.
www.thinkstockphotos.com