Vedeli ste, že vegetariánska či vegánska diéta môže človeku priniesť nejeden zdravotný benefit? Tieto typy stravovania sa spájajú s redukciou hmotnosti, s vyváženým cukrom v krvi aj nižším rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Je však pravda, že vegetariánstvo a vegánstvo sa nesmie brať na ľahkú váhu a musia sa pri nich dodržiavať určité zásady. Aké sú najväčšie prešľapy vegetariánov a vegánov a ako sa im vyvarovať?
Nálepka „vegan”
Vegetariáni a vegáni sa často spoliehajú na to, čo hovoria obaly špeciálnych produktov, ktoré si kupujú a konzumujú. Ak je teda na obale nálepka „vegetarian” alebo „vegan”, okamžite to majú v nákupnom košíku bez toho, aby si prečítali, či ide o zdraviu prospešný výrobok. Vegáni aj vegetariáni by však mali pri kupovaní potravín postupovať tak, ako celkom bežní ľudia a mali by kontrolovať aj zloženie výrobkov.
Pozri aj: Ako sa stať lepším priateľom? Drž sa týchto 7 dôležitých zásad!
Mäso nerovná sa syr
Azda najväčšou chybou, ktorú robia najmä vegetariáni, je tá, že nahrádzajú mäso syrom. Je sýty a vo väčšine jedál chutí naozaj dobre, no ani zďaleka neposkytuje organizmu tie živiny, ako mu poskytuje mäso. Mäso sa teda nedá nahradiť syrom v pomere 1:1. Syr je síce vo väčšine prípadov veľmi výživný, obsahuje veľa bielkovín, vitamínov aj minerálov, no bielkovín neobsahuje toľko čo mäso (asi 80 %), dokonca ich obsahuje oveľa menej. Problémom je aj kalorickosť syra, ktorá je v porovnaní s mäsom približne 2,5-násobná. Preto by malo jedlo so syrom vždy obsahovať aj rastlinné výrobky, ktoré pomôžu priblížiť sa k nutričným hodnotám mäsa. Skvelým tipom sú tempeh, strukoviny či orechy.
Zabúdanie na živiny
Vegáni aj vegetariáni zvyknú podceňovať príjem živín potrebných na správne fungovanie organizmu. Často im chýba železo, ktorého veľa obsahuje práve mäso, no bylinožravci ho môžu získať napríklad zo strukovín, orechov či ovsených vločiek. Vegetariánom aj vegánom chýba aj vitamín B12 obsiahnutý v živočíšnych produktoch. Keďže je ťažko získateľný z iných zdrojov, musia brať doplnky výživy.
Vegánom či vegetariánom ďalej zvykne chýbať i vápnik, ktorého je najviac v mliečnych výrobkoch a tiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré bežný človek získava najčastejšie z rýb. Naopak zasa priveľmi často jedia cestoviny, biele pečivo a koláče, no mali by sa vo svojej strave viac zamerať na celozrnné výrobky, čo sa príjmu sacharidov týka. Posledné, na čo by si mali dať pozor, je denný príjem kalórií, ktorý často u vegetariánov či vegánov nebýva dostatočný. Bez kalórií nie je energia a bez energie sa nedá plnohodnotne žiť!
Inšpiruj sa: Pozor na nechcené kilečká! Toto sú maškrty zdravé LEN na pohľad