Čakankový sirup je skvelý pomocník pri chudnutí: Jeho prípravu zvládne každý!

Ak vás prichádzajúca jar motivuje nielen chudnúť, ale aj schudnúť, máme pre vás tip, ako na to. Skúste si pripraviť domáci sirup, ktorý vám v tom pomôže, a ešte aj prospeje vášmu zdraviu. Hlavnou zložkou je rastlina, ktorej blahodarné účinky poznali už starí Egypťania. Používa sa už po stáročia ako vo varení, tak aj v tradičnej medicíne, a bežne sa používa na prípravu alternatívy kávy, pretože má podobnú chuť a farbu. Jej vláknina má veľa zdravotných benefitov a často sa získava na použitie ako potravinová prísada alebo doplnok stravy. O čom je reč?

Čakanka a jej využitie

Čakanka obyčajná, ľudovo čakanka, je rastlina, ktorá je na našom území veľmi rozšírená a na veľa miestach rastie dokonca ako burina. Legenda hovorí, že krásne svetlomodré kvety čakanky vznikli zo sĺz modrookej princeznej, ktorá márne čakala na svojho milého. Aj preto vraj čakanku možno nájsť najčastejšie popri cestách. Nech už sa táto legenda zakladá na pravde alebo nie, čakanka vždy bola a aj je rastlinou, ktorá má blahodarné účinky pre naše telo aj myseľ.

Čakankový sirup ako skvelý pomocník pri chudnutí

Čakankový sirup je jemne extrahovaný z čerstvých koreňov čakanky, je to teda čisto prírodný produkt. Tento jemný sirup má nektárovú viskozitu ako med a jemnú sladkú chuť. Je neuveriteľne všestranný a dá sa použiť ako medová alternatíva pri všetkých spôsoboch domáceho varenia a pečenia. Obsahuje veľmi málo kalórií – v 100 g čakankového sirupu je len 161 kcal. Ale aj napriek tomu má jemnú sladkú chuť a je ideálny, ak chcete jedlu alebo nápoju dodať sladkosť, avšak nie intenzívnu presýtenú sladkosť.

Neprehliadnite: Čakanka ako ju nepoznáte. Viete o všetkých jej super účinkoch?

koreň čakanky

Zdroj: Shutterstock®

Koreň čakanky

Koreň čakanky obyčajnej je už po stáročia cenený pre svoje nezameniteľné vlastnosti. Je to jeden z najbohatších prírodných zdrojov inulínu – typu rozpustnej prebiotickej vlákniny, ktorá sa nachádza v mnohých rastlinách. Inulín je prospešný pre naše zdravie, pokiaľ ide o lepšie trávenie, zdravie čriev a zníženie zápalu.

Využitie čakankového sirupu

  • Dochuťte si ním vaše nápoje, či už teplé alebo studené.
  • Odložte cukor a oslaďte si sirupom raňajkové kaše alebo jogurt počas dňa.
  • Tiež obľubujete lievance so sirupom? Vyskúšajte ten váš domáci, čakankový.
  • Pri domácom pečení a varení.
  • Čakankový sirup je schopný čiastočne alebo úplne nahradiť aj pokrmový tuk.

Prečo práve čakankový sirup? Pretože:

  • obsah prospešnej vlákniny je až 71 %,
  • glykemický index < 5,
  • obsah cukru menej ako 5 %,
  • neobsahuje lepok, laktózu a ani konzervanty,
  • má iba 161 kcal na 100 g,
  • dokáže úplne nahradiť vysokoenergetické cukry.

Dávkovanie je rovnaké ako pri sladení medom, pri náhrade tuku v potravinách nahrádza 1 g sirupu približne 4 g tuku.

Odporúčame: Čo je to kondícia? Jej 5 hlavných prvkov vás naozaj prekvapí!

chudnutie s čakankou

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jeho ďalšie benefity?

  • Zlepšuje trávenie – diétna vláknina, vrátane tej, ktorá sa nachádza v čakanke, môže byť prospešná pre tráviaci systém a pomáha udržiavať pravidelnosť a znižovať zápchu.
  • Podporuje zdravý črevný mikrobióm – možno ste už počuli o probiotikách, tých živých organizmoch vo vašom čreve, ktoré okrem iných výhod pomáhajú podporovať dobré trávenie, ale počuli ste už o prebiotikách? Predstavte si prebiotiká ako zdroj potravy, ktorý umožňuje probiotikám prosperovať. Inulín, ktorý sa nachádza v čakanke, je formou prebiotík, a preto môže pomôcť podporiť rast týchto prospešných probiotických baktérií.
  • Podporuje pravidelné vyprázdňovanie a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva – viaceré štúdie zaznamenali u tých, ktorí konzumovali inulínový doplnok vyrobený z koreňa čakanky, zvýšenú frekvenciu a mäkkosť stolice.
  • Zlepšuje reguláciu hladiny cukru v krvi – ďalšou výhodou inulínu je kontrola hladiny cukru v krvi. Okrem toho má nízky GI (glykemický index) a je vedecky dokázané, že udržuje nízku hladinu cukru v krvi. To znamená, že sirup z koreňov čakanky si môžu vychutnať aj diabetici alebo ktokoľvek, kto sleduje príjem cukru. Je vhodný aj pre vegánov.

Prečítajte si aj: Zdravé palacinky – dokonalé aj z ovsených vločiek a bez cukru

sirup z čakanky

Zdroj: Shutterstock®

Recept na domáci čakankový sirup

Ak máte, ako ja, chuť na sladké, ale chcete minimalizovať cukor a užiť si prínos prebiotickej vlákniny pre zdravie čriev, je to ideálny produkt práve pre vás. Na výrobu čakankového sirupu potrebujete:

  • ½ pohára sušeného koreňa čakanky
  • ½ pohára vody
  • 1 pohár sladidla podľa vlastného výberu (napríklad xylitol, pretože obsahuje najmenej sacharidov)

Postup: Do hrnca nalejte vodu a nechajte zovrieť. Pridajte kúsky koreňa z čakanky a varte na malom plameni približne 10 minút. Opatrne povyberajte korene z čakanky a pridajte sladidlo. Najskôr polovicu pohára a potom pridávajte podľa hustoty. Keď bude mať sirup ideálnu konzistenciu, odstavte ho z plameňa, preceďte cez sitko a dajte do uzatvárateľných nádob.

Bude ťa zaujímať aj: „Dry brushing“ alebo „suchá masáž“ pre krajšiu pokožku celého tela

čakankový sirup

Zdroj: Shutterstock®

V Európe sa čakanka pestuje ako divoká rastlina už od staroveku. Starí Egypťania aj Rimania používali koreň rastliny na detoxikáciu pečene a čistenie krvi. My už ale vieme, že čakanka je skvelá aj na chudnutie! Tak neváhajte skúsiť niečo nové, a navyše s množstvom benefitov pre naše zdravie.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
2 komentárov
Anna Kristova

Anna Kristova

15.04.2022 17:46

Čakankový sirup odporúčam používam ho už dlhodobo a na postave je to aj vidieť.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

08.06.2022 13:41

Ešte som ho nepil

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE