Cibuľa je v podstate liekom na všetko. Okrem toho, že bez nej by boli naše jedlá nudné a mdlé, pomáha nám pri rôznorodých zdravotných ťažkostiach. Pre naše telo je naozaj dôležitá.
Jej jednoduché a časovo nenáročné krájanie nám však dokáže spôsobiť nepríjemný zážitok v podobe uslzeného pohľadu. Poznáte to. Krájate, krájate a slzy sa vám kotúľajú po tvári. Čo s tým?
Existuje nejaký trik, vďaka ktorému bude slzám pri krájaní cibule koniec? Ako sa krája cibuľa bez toho, aby sme si vyslzili oči? Vyskúšajte náš tip a pôjde to aj bez plaču.
Odporúčame: Mole v potravinách: Triky, vďaka ktorým ich vyženieš zo skriniek!
Stačí pár krokov a slzy sú minulosťou!
- Odrežte hornú a spodnú časť cibule.
- Ošúpte cibuľu tak, ako to zvyčajne robíte. Stačí aj rukami.
- Cibuľu vertikálne rozrežte na polovicu a položte ju na krájaciu dosku.
- Tlačte ju nadol smerom k doske a držte ju rovnomerne tak, aby sa vám nešmýkala a nakrájajte ju.
- Nemusíte ju nakrájať na plátky až do konca. Stačí ju nakrájať tak, aby sa vám stále pohodlne držala.
- Cibuľu si otočte a zopakujte rezy tak, aby ste si ju nakrájali na drobné kúsočky.
A aký je teda náš tip na to, ako krájať cibuľu bez toho, aby sme pri tom plakali? Je to jednoduché: "Ak sa neporežete, nebudete ani plakať." Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorých sme teraz dostali. :) Bohužiaľ, musíme si priznať, že jednoducho neexistuje spôsob, akým by sme cibuľu nakrájali bez toho, aby nám neslzili oči.
Ukázalo sa, že keď nakrájate cibuľu, uvoľňujete plyn nazvaný Propanthial S-oxid. Je to zlúčenina, ktorá spôsobuje slzenie očí pri krájaní. Oko sa tak proti tejto látke bráni práve uvoľnovaním sĺz. Samozrejme si oči určite nepretierajte.
Niektorí tvrdia, že pomáha zapálená sviečka v blízkosti dosky na krájanie, no najlepšou prevenciou je vraj nosenie ochranných okuliarov. Žiaľ, starému známemu plaču pri krájaní cibule sa teda zrejme tak skoro nevyhneme.
Odporúčame: Cibuľa: Ako sa dá využiť v domácnosti? Toto by ti ani nenapadlo!