Možno i vám dnes pri cenách potravín často prídu na myseľ príbehy o tom, ako za socializmu stál liter mlieka 2 Kčs. Ceny dvoch najvýznamnejších výdavkových položiek slovenských domácností – potravín a nákladov na bývanie, sa tento rok zvýšili takmer o 20 %.
Mnohí z nás sú nútení vystávať v dlhých radoch alebo sa tlačiť v dave, aby sa im podarilo kúpiť mäso či tatársku omáčku v akcii. Nezastaviteľná inflácia nás čoraz viac núti zamýšľať sa nad tým, kde a ako sa dá ušetriť. Stáva sa aj vám, že míňate na jedlo viac, ako by ste chceli?
Kazia sa vám potraviny v chladničke skôr, ako ich stihnete skonzumovať? Vyskúšajte zopár účinných trikov a naučte sa nakupovať v obchodoch s potravinami s rozumom. Nielenže prestanete plytvať jedlom, ale tiež ušetríte desiatky eur. Ako ušetriť na výdavkoch za potraviny?
1. Inventúra v špajze – v potravinách majte poriadok
Kontrola špajzy znamená, že otvoríte chladničku, mrazničku a skrinky a vytiahnete všetko, čo v nich máte. I tie zabudnuté a zastrčené škatule a balíčky s jedlom. Tie, ktoré sú už po záruke vyhoďte. Spíšte si zoznam. Ten vám umožní nielen spotrebovať to, čo už máte, ale tiež vám poskytne prehľad o tom, čo vaša rodina nekonzumuje. Načo budete predsa kupovať cereálie, keď už máte doma šesť balení a nikto ich neje?
2. Spotrebujte zvyšky jedál
Nevyhadzujte zvyšky jedál. Naučte sa ich spotrebovať. Máte doma suchú knedľu, ktorú sa už nikto nechystá zjesť? Nakrájajte ju na kocky, dajte na panvicu s olejom a primiešajte zopár vajec.
Ostalo vám z nedele pečené kura? Uvarte ryžu, pridajte do nej mrazenú zeleninu a kúsky kuracieho mäsa – chutné rizoto je na svete.
Neprehliadni: Nadmerná vlhkosť v byte či dome: Kedy zasiahnuť a problém riešiť?
Zdroj: Depositphotos
3. Zostavte si jedálny lístok
Možno vám to bude pripadať, že vaša kuchyňa sa premenila na školskú jedáleň, ale zostavenie si jedálnička a naplánovanie si jedál, ktoré nasledujúci týždeň svojej rodine navaríte, vám pomôže ušetriť niekoľko desiatok eur. Predtým, ako sa pustíte do vytvárania vášho menu, zvážte niekoľko skutočností:
- Budete celý týždeň variť plnohodnotnú večeru alebo potrebujete niečo rýchle? Budete celá rodina večerať doma každý deň?
- Prezrite špajzu, aby ste videli, čo máte po ruke. Ak nájdete nejaké potraviny, ktoré majú len pár dni pred dátumom spotreby, najskôr skonzumujte tie.
- Premyslite si, aké jedlá si môžete pripraviť z toho, čo doma máte.
Na základe vašich zistení a jedál, ktoré sa chystáte pripraviť, si vytvorte zoznam potravín, ktoré potrebujete dokúpiť. Týmto spôsobom máte prehľaď o tom, čo budete variť a nemusíte každý deň stáť pred chladničkou alebo behať po obchodoch.
4. Pripravte si nákupný zoznam
Prečo sa zamerať na plánovanie nákupu? Nákupný zoznam je skvelým spôsobom, ako nenakupovať to, čo už doma máte, a tak ušetriť. Pred cestou do obchodu si skontrolujte chladničku a špajzu. Spíšte si zoznam položiek, ktoré vám dochádzajú alebo vám dôjdu.
5. Nenakupujte, keď ste hladní
Ísť na nákup s prázdnym žalúdkom je skutočne zlý nápad. Nezáleží na tom, akú silu vôle máte, ak nakupujete v potravinách hladní, tak cukríky, čokoládové tyčinky a balíky zemiakových lupienkov vám zázračne naskáču do vášho košíka sami. Vedecké štúdie tvrdia, že pre hladných nakupujúcich môžu byť vysokokalorické jedlá lákavejšie ako zvyčajne.
Dajte si tiež pozor na to, kedy nakupujete. Ak sa vyberiete do obchodu po raňajkách alebo medzi 13. a 16. hodinou, keď ste po obede, nakúpite menej zbytočností, ako keď sa vyberiete do obchodu medzi 16. a 19. hodinou.
Pozri aj: Na čo použiť vodu z varených vajec? Budeš prekvapená, aké má využitie
Zdroj: Depositphotos
6. Nakupujte v zľavách
Ušetriť peniaze na potravinách môžeme rozhodne tým, že budeme sledovať zľavy a vydáme sa na akčné nákupy. Sledujte letáky a majte prehľad v aktuálnych cenách. Aj keď práve cestoviny doma nepotrebujete, ale sú v obchode v zľave, urobte si zásoby a kúpte si niekoľko balení navyše. Samozrejme, nekupujte v obrovských množstvách len preto, že je to lacnejšie ako zvyčajne. Pri takýchto akciových nákupoch si dávajte pozor na dátum spotreby.
Snažte sa takto kupovať trvanlivé potraviny, ktoré môžete dlhšie skladovať v špajze, komore či v pivnici. Ušetriť na potravinách môžete i tak, že budete sledovať akciové letáky obchodov s potravinami. Vezmite si leták, pozrite sa čo je v zľave, zakrúžkujte si jednotlivé produkty a vyberte sa na nákup.
Vo väčšom množstve môžete nakúpiť i potraviny a uložiť ich do mrazničky. Majte tak vždy po ruke mrazené mäso, zeleninu alebo ovocie.
Ak chcete udržať potraviny dlhšie čerstvé a taktiež spomaliť proces kazenia, môžete ich vákuovať. Vákuované potraviny v bežných vreckách alebo v nádobách na uskladnenie môžete skladovať v chladničke dlhšiu dobu alebo ich môžete i zamraziť.
7. Lacnejšia alternatíva potravín
Najdrahšie mnohokrát neznamená najlepšie a najkvalitnejšie. Často pri potravinách platíme veľa za značku alebo obal. Pri nákupe hľadajte lacnejšie alternatívy potravín. Prečítajte si zloženie potravín a kúpte lacnejší, ale rovnako výživný a chutný výrobok.
Určite natrafíte na zdravé potraviny za rozumnú cenu, nie je potrebné voliť len polotovary. Pri výbere sledujte jednotkovú cenu potravín. Nižšia cenovka hneď nemusí znamenať lacnejší produkt, ak je zároveň aj nízka hmotnosť.
8. Využívajte vernostné programy
Mnohé z obchodných reťazcov ponúkajú rôzne vernostné programy a členstvá, vďaka ktorým môžete ušetriť. Za každý nákup sa vám prirátajú body na vernostné kartičky (teraz často už v mobilnej aplikácii), ktoré neskôr môžete premeniť na zľavu alebo si za ne vybrať nejaký tovar.
9. Pri nákupe nemajte pri sebe deti
Nie je žiadnym tajomstvom, že čím viac ľudí si so sebou na nákup potravín vezmete, tým viac miniete. Ak je to možné, nechajte deti doma. Tie totižto majú vždy na niečo chuť a prinútia vás kúpiť aj to, čo by ste normálne sami nekúpili. Nakupovanie osamote je skrátka najlepšou voľbou, ak nechcete minúť viac, než ste plánovali.
10. Stravovanie doma
V neposlednom rade je dobrou radou, ako ušetriť vo všeobecnosti za jedlo, stravovanie sa hlavne v domácom prostredí. Doma si vieme pripraviť kvalitné jedlo za podstatne nižšiu cenu ako niekde v reštauráciách. Ideálnou voľbou je varenie na viac dní, aby sme šetrili nielen finančnými zdrojmi, ale aj časom.
Doma pripravené jedlo si môžeme vziať aj do práce. Zájsť si raz za čas do reštaurácie isto nie je na škodu, no každodenné stravovanie v takýchto zariadeniach navýši náklady na potraviny a jedlo v závratnej miere.
Článok aktualizovaný 5.12.2023