Hra so svetlom: zistite, ako vylepšiť osvetlenie v každej miestnosti

Premýšľate, ako vylepšiť osvetlenie vo vašej domácnosti bez toho, aby bola nutná výrazná prerábka, ďalšia elektroinštalácia či pomoc odborníka - elektrikára? V článku sa dozviete niekoľko užitočných rád, ako vytvoriť pokojnejšiu a atraktívnejšiu svetelnú schému v ktorejkoľvek miestnosti.

1. Vymeňte žiarovky

Začnite jednoduchým krokom, ktorým je výmena žiaroviek. Ak máte v domácnosti lampy s  halogénovými žiarovkami, zamerajte sa na prechod na modernejšie a energeticky úspornejšie LED žiarovky. Pre každú objímku, od G6 až po E27, nájdete kompatibilnú LED alternatívu.

Pozri aj: 11 geniálnych tipov a trikov na čistenie kuchyne: Takto sa šetrí čas aj peniaze

žiarovky

Zdroj: Svetla.sk

Pri výmene zohľadnite svetelný tok meraný v lúmenoch. Hľadajte náhradu, ktorá poskytne ekvivalentný jas pri menšej spotrebe energie (príkon vo wattoch). Napríklad 15 wattová LED lampa bude generovať rovnaké množstvo lúmenov (cca 1520), ako 75 wattová halogénová žiarovka.

2. Efektívne rozptýľte svetlo

Pýtate sa, ako dokonale rozptýliť svetlo z lampy, aby pôsobilo mäkšie a teplejšie? Najlepšou možnosťou je papierové alebo látkové tienidlo. Pre okolité a pracovné osvetlenie vyberajte transparentné alebo biele tienidlá, ktoré rovnomerne osvetlila celú miestnosť. Dekoratívne lampy s farebnými alebo tmavými nepriehľadnými tienidlami vytvárajú síce dramatický efekt, rozptyl je však menší.

3. Stlmte akcentačné osvetlenie

Akcentačné osvetlenie plní dekoratívnu funkciu - je skôr ozdobou miestnosti ako funkčným prvkom. Môže ísť napríklad o dekoratívne stolové lampy. Pri ich výbere sa zamerajte na modely so stmievateľnou funkciou, ktorá zabezpečí zníženie intenzity svetla a spríjemnenie atmosféry.

Odporúčame: Víno - čo s ním, ak ho nedopiješ? Spoznaj ďalšie možnosti jeho využitia!

stojaca lampa

Zdroj: Svetla.sk

Pozor, nie všetky svetelné zdroje stmievače podporujú. Preto sa najskôr uistite, že vaše svietidlo je kompatibilné a výmena klasického vypínača za stmievač je možná. Túto informáciu bežne prezrádza piktogram (symboly) na obale produktu.

4. Navrstvite osvetlenie

Zamerajte sa minimálne na tri rôzne druhy svetelného zdroja, a to najmä v miestnostiach, kde je potreba veľa svetla na výkon rôznych činností, napr. obývačka alebo kuchyňa s jedálňou. Kým luster v kuchyni nad stolom zabezpečí rozptyl svetla v priestore, nástenné svietidlá alebo LED pásiky v oblasti pracovnej dosky poskytnú lepšie osvetlenie pri plnení úloh. Ak chcete, aby z vašej domácnosti vyžaroval pokoj a teplo, pridajte aj pár dekoratívnych čajových sviečok v sklenených nádobách.

5. Voľte medzi čírou a matnou žiarovkou

Vnútorné sklo matných žiaroviek je potiahnuté špeciálnym povlakom, ktorý zabezpečí dobrý rozptyl a jemnejší efekt svetelného zdroja. Vhodné je ich použitie v prípade svietidiel s tienidlomlustre do spálne, stojace lampy, nástenné svietidlá, lampy na stôl a iné. Číre žiarovky na druhej strane produkujú vyšší jas a prinášajú výrazný vizuálny efekt. Dobrou alternatívou sú v prípade moderných lámp s odkrytými žiarovkami (bez tienidla).

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE