Poznáš korenie čubrica? Objav chuť a vôňu balkánskej kuchyne!

Používate vo svojej kuchyni niektoré známe zmesi korenia? Pravdepodobne k tým najznámejším dozaista patrí garam masala, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou indickej kuchyne, no rovnako je tradične využívaná naprieč Áziou a dnes už aj prakticky po celom svete. Na severe Afriky zase možno hľadať pôvod pikantnej zmesi zvanej harissa, ktorú pridávajú do jedál hlavne v severoafrickej, ale aj blízkovýchodnej kuchyni.

V dnešnom článku sa pozrieme na ďalšiu zmes korenia, ktorá je zase charakteristická pre Balkán. Poznáte takzvanú čubricu? Zistite, ako si túto zmes korenia namiešať i doma a ktoré pokrmy ňou obohatiť!

Čo obsahuje čubrica?

Čubrica predstavuje zmes korenia typickú pre balkánsku kuchyňu, špeciálne i pre bulharskú kuchyňu. Na Balkáne je táto zmes pridávaná takmer do každého pokrmu a je jednou z hlavných zložiek tunajších tradičných jedál. V Bulharsku je však pojmom čubrica označovaná i bylinka saturejka (latinsky Satureja), ktorá predstavuje hlavnú ingredienciu spomínanej zmesi.

V čubrici spravidla nachádza miesto i senovka grécka. Okrem týchto dvoch hlavných zložiek sa používa taktiež chilli, respektíve pálivé papričky a múka z opraženej kukurice. Zloženie však môže závisieť od daného regiónu. V čubrici tak môžeme nájsť i mnohé ďalšie koreniny aj soľ.

Pozri aj: Ako skladovať koreniny? Vďaka týmto tipom vydržia dlhú dobu!

saturejka

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť domácu čubricu?

Čubricu si mnohí nosia v podstate ako suvenír z dovolenky na Balkáne. Nájdeme ju i v niektorých našich obchodoch, prípadne je dobre dostupná na internete. Samozrejme, túto zmes korenia si môžete namiešať aj v pohodlí domova, napríklad podľa receptu nižšie. Na domácu čubricu budeme potrebovať:

  • 4 PL sušenej saturejky
  • 4 PL senovky gréckej (semeno)
  • 2 PL červenej mletej papriky
  • 3 PL kukuričnej múky
  • mleté chilli (podľa chuti)

Postup: Ako prvé si kukuričnú múku nakrátko opečieme na suchej panvici a necháme vychladnúť, prípadne je možné podľa tradičného receptu použiť pomleté zľahka opražené kukuričné zrná (alebo je možné tento krok úplne vynechať). Do menšej misky pridáme sušenú saturejku, mletú papriku, kukuričnú múku a semienka senovky gréckej.

Ak máme celé semená, vopred ich pomelieme. Ak chceme zmes pikantnejšiu, pridáme trochu mletého chilli. Všetko dôkladne premiešame a uskladníme vo vhodných nádobkách s dobrým uzáverom. Môžeme používať. 

Pozri aj: Recept na kurkumové latte (zlaté mlieko), ktoré je dopingom pre imunitu

zmes korenia

Zdroj: Shutterstock®

Kam zmes korenia pridávať?

Zmes korenia čubrica dokáže rozvoňať a ozvláštniť aj slovenskú kuchyňu. Tradične je pridávaná hlavne do pokrmov z mletého mäsa, napríklad do čevabčiči či pljeskavice, čo sú pochúťky typické pre balkánsku kuchyňu. Ak sa chystáte pripravovať mäso na grile, rozhodne skúste siahnuť po čubrici. Pridať ju môžete napríklad do marinád na mäso.

Hodí sa k jahňaciemu, divine, ale aj rybám. Ďalej nachádza čubrica uplatnenie v strukovinových jedlách. Saturejka je totiž skvelým pomocníkom pri problémoch s nadúvaním, ktoré strukoviny neraz spôsobujú. Pridaním čubrice do takéhoto jedla tak pomôžete tráveniu.

Taktiež môžete touto balkánskou zmesou korenia dochutiť hustejšie zeleninové aj mäsové polievky, zapekanú zeleninu aj jedlá zo zemiakov. Dobrú kombináciu vytvára so slanými tvarohovými nátierkami, jogurtovými dresingmi, rôznymi druhmi syrov, slaninou aj varenými vajíčkami. Pokojne ju však môžete zľahka nasypať na čerstvý chlieb s maslom, prípadne ňou okoreňte domáce sendviče.

Pozri aj: Vieš, čo je čertovo lajno? Zisti, ako posilní tvoje zdravie!

fašírky s čubricou

Zdroj: Shutterstock®

Recept na fašírky s čubricou

Ako sme spomenuli už vyššie, čubrica sa veľmi hodí do pokrmov z mletého mäsa, ktoré krásne prevonia a dodá im úžasnú chuť. Ak ju máte doma, napríklad z dovolenky v Bulharsku, alebo ste si ju sami namiešali, neváhajte si pripraviť tieto fašírky s voňavou balkánskou koreninovou zmesou.

Ingrediencie:

  • 600 g mletého mäsa
  • 2 rožky
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 1 ČL čubrice
  • 1 ČL mletej červenej papriky (podľa chuti štipľavej)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1/2 zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • podľa potreby strúhanku a olej

Postup: Ako prvé si očistíme cibuľu a nadrobno ju nakrájame. Petržlenovú vňať rovnako nadrobno nasekáme. Rožky nakrájame, namočíme a dobre vyžmýkame. Vo väčšej miske zmiešame mleté mäso a vajcia, pridáme rožky, cibuľu, pretlačené strúčiky cesnaku, všetky koreniny aj petržlenovú vňať.

Vypracujeme jednotnú zmes, podľa potreby ju trochu zahustíme strúhankou. Zmes necháme v chladničke postáť aspoň 2 hodiny. Potom zo zmesi vlhkými rukami postupne tvoríme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a z oboch strán opražíme na panvici s rozpáleným olejom. Podávame s prílohou podľa chuti, napríklad zemiakovou kašou. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Anna Kristova

Anna Kristova

17.06.2021 07:08

o tomto korení som ešte nepočula

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

17.06.2021 08:41

už som o ňom počula, ale ešte som ho neskúšala

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

17.06.2021 10:20

Zatiaľsom o tomto korení veľa nepočula. Balkánska kuchyňa mi ale veľmi chutí.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.06.2021 05:18

Domácu som ešte nepripravovala, vďaka za tip!

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

18.06.2021 21:17

Zaujímavé to korenie

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.06.2021 09:05

Ochutnala som na dovolenke na Balkáne.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

22.06.2021 07:29

o čubrici som počula ale doma ju nepoužívame

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.