Kto by to bol povedal, že ešte aj taká činnosť, ako je zbieranie jesennej úrody vo vlastnej záhradke, má svoje pravidlá? No dobre, nie je to žiadna univerzitná veda, ani záležitosť života a smrti, avšak je dobré inšpirovať sa tým, čo sa osvedčilo dlhoročným skúseným záhradkárom, no nie? Ak aj vás teda čaká zber jabĺk a hrušiek, ktoré vám dopriala príroda (a že je ich tento rok naozaj požehnane!), tak neprehliadnite nasledujúce riadky. Tipy pri zbere jabĺk a hrušiek, ktoré sme pre vás zozbierali, pomôžu nielen vám, ale aj samotnému ovociu zostať dlho čerstvé, plné vitamínov a nepoškodené. A toto sú oni!
Vhodný čas na zber
Traduje sa, že jablká by sa nemali zbierať príliš skoro. Ale ako odhadnúť ten najvhodnejší čas zberu? Keďže jablká a hrušky, na ktoré dnes zameriavame svoju pozornosť, sú určené na dlhodobejšie skladovanie, je dôležité, aby sa zbierali vyvinuté, nepoškodené, sfarbené, ale nie úplne dozreté. V zásade teda platí: jablká zbierame s menším odstupom času, aby ich čo najviac a čo najdlhšie prehrialo slnko, naopak, so zberom hrušiek príliš neotáľame a nenechávame ich na strome pridlho.
Ak by ste sa pri zbere, predovšetkým jabĺk, ale aj hrušiek, unáhlili, zbytočne by ste sa pripravili o vitamíny a živiny, ktoré toto ovocie nadobúda počas svojho „pobytu“ na strome, zvlášť v poslednej fáze zrenia. Jablkám neuškodia ani slabé mrazíky. Všetko však závisí od toho, či pestujete skoré alebo neskoré odrody. Ak predsa len neviete určiť, či už nastal vhodný čas na zber jabĺk a hrušiek, tak si z každej odrody odtrhnite jedného pokusného králika, prekrojte plod napoly a obzrite si jadierka. Ak sú dostatočne tmavé, ovocie je pripravené poputovať zo stromu do košíka. Prípadne sa pokúste odtrhnúť stopku ovocia od konárika – ak pôjde ľahko, je pripravené na zber, ak ťažko, ešte ho nechajte dozrieť.
Pozri aj: Porezanie na papieri: Vieš vlastne, prečo tak veľmi bolí?
Na druhej strane, ak budete so zberom otáľať, môže sa stať, že neskoro zozbierané ovocie sa vám začne rýchlo kaziť a šťavnatú chuť vystrieda múčna. Ak napríklad pestujete odrody jabĺk, ako Golden Delicious, Jonagold, Braeburn, Fuji, Melrose, Idared alebo Jonathan, najvhodnejší čas na zber je druhá polovica októbra. O čosi dlhší čas na zrenie potrebujú odrody jabĺk, ako Ontario či Topaz. Pokiaľ ide o hrušky, najprv sa zbierajú odrody, ako Lucasova, až napokon napríklad odroda Jana.
Ako správne zbierať?
Jablká zbierajte aj so stopkou! V žiadnom prípade nezbierajte na uskladnenie poškodené, otlačené či nahnité plody. Ľahko ich môžete obúchať aj pri samotnom zbere, preto si neuľahčujte prácu tým, že budete jablká a hrušky hádzať priamo zo stromu do košíka – body ako v basketbale za to rozhodne nezískate, práve naopak, zbytočne ovocie zničíte.
Do čoho a pri akom počasí zbierať?
Jablká a hrušky zbierajte do prútených košíkov alebo debničiek. Jablkovú a hruškovú brigádu si však radšej odpustite za horúceho a slnečného počasia alebo všeobecne vtedy, keď sú plody príliš prehriate. Rovnako nezbierajte jablká a hrušky ani počas daždivého dňa. Ako prehriate tak aj mokré ovocie sa zbytočne rýchlo kazí.
Ako ich správne skladovať?
Ovocie skladujte v tmavých a chladných miestnostiach – ideálna je garáž, podkrovie alebo pivnica, v ktorej sa drží teplota do 3 °C. V týchto miestnostiach by však nemalo mrznúť. Uložte ich do plastových, drevených alebo prútených debničiek, ideálne v jednej vrstve. Počas skladovania jabĺk a hrušiek si pomedzi ne robte pravidelné „pochôdzky“ a ak zbadáte poškodený alebo nahnitý kus, vyraďte ho, aby nespôsobil zničenie zvyšku úrody. Ideálne je, ak sú jablká uskladnené zvlášť a hrušky zvlášť (áno, naozaj si nepleťte jablká s hruškami!). Všeobecne platí, že ovocie má byť uskladnené oddelene od zeleniny a hrušky dokonca aj oddelene od jabĺk. Dobre uskladnené ovocie by vám malo vydržať približne pol roka.
Prečítaj si: Čas zberu je tu: Zisti, ako správne uskladniť zeleninu na zimu!