Voskové obrúsky - mikroténové vrecká už nebudeš chcieť používať

Aj vaša domácnosť je preplnená množstvom plastových mikroténových vreciek? Natrafíte na ne všade. Najčastejšie však v obchodoch, ktoré ich používajú na balenie pečiva, ovocia či zeleniny. Na nákupoch nám poslúžia zväčša 20 – 30 minút, potom sa už stávajú nechceným odpadom.

Vedeli ste, že...?

  • rozklad plastových vreciek a tašiek trvá vo voľnej prírode desiatky až stovky rokov? Ani vtedy sa však nerozložia úplne a zostávajú z nich mikroplasty, ktoré sa ďalej dostávajú do zeme a podzemných vôd.
  • patríme medzi krajiny s najvyššou spotrebou plastových tašiek a vreciek na osobu. Jeden Slovák môže ročne spotrebovať viac než 460 kusov.

Odporúčame: Ako sa starať o drevený kuchynský riad? Tieto chyby nikdy nerob!

plastové tašky

Zdroj: Shutterstock®

Voskové obrúsky – ekologická alternatíva skladovania potravín

Vedeli ste o tom, že potraviny, ovocie a zeleninu môžete uchovávať ekologickejšie a aj zdravšie?  Zabudnite na klasické mikroténové vrecká a vyraďte ich z vašej domácnosti raz a navždy.

Doma upečený chlebík, kúsok odrezaného jabĺčka či hrudka syra si vďaka voskovým obrúskom udržia lepšiu čerstvosť a lákavú vôňu.

Aké sú ich výhody?

  • Voskovými obrúskami šetríte životné prostredie a sú kompostovateľné.
  • Sú využiteľné na rôzne spôsoby uskladňovania potravín (balenie, prikrývanie,...). Obrúsok sa teplom ruky vyformuje do požadovaného tvaru.
  • Potraviny vydržia dlhšie čerstvé.
  • Vďaka obsiahnutému včeliemu vosku si zachovávajú antibakteriálne vlastnosti.
  • Sú vhodné na opakované použitie. Stačí ich umyť vlažnou vodou a nechať voľne vyschnúť.
  • Môžete ich spolu s potravinami skladovať pri izbovej teplote alebo aj v chladničke.

Keďže sú obrúsky napustené včelím voskom, nie je vhodné ich vystavovať zdrojom tepla (mikrovlnka, rúra, umývačka riadu,...). Nie sú vhodné na skladovanie nespracovaného mäsa, tekutín, rýb a práve dopečených koláčov či pečiva. Tie môžu vosk rozpustiť.

balenie potravín do obrúskov

Zdroj: Shutterstock®

Vyrobte si vlastný voskový obrúsok – rýchlo a jednoducho

Voskový obrúsok si viete vyrobiť aj doma. Na výrobu budete potrebovať:

  • Kus vopred opranej látky (100 % bavlna alebo plátno)
  • Čistý včelí vosk
  • Pár kvapiek jojobového oleja (obrúsok bude jemnejší a vosk sa bude pri častom používaní menej drobiť)

Postupov na výrobu je niekoľko. Obrúsky sa dajú vyrobiť namočením do roztopeného vosku (vosk roztápajte vo vodnom kúpeli) a následným prežehlením cez papier na pečenie. Vyrobíte ich aj nastrúhaním vosku priamo na látku a prežehlením cez papier na pečenie alebo aj rovnomerným nastrúhaním vosku na látku a zapečením v rúre (cca pri 80 – 100 °C). Pečieme, kým vosk nevsiakne do látky.

výroba voskového obrúska

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť, ak je v látke príliš veľa vosku?

Spoznáte to jednoducho tak, že vosk skrátka nevsiakne. Vtedy je vhodné priložiť k látke ďalší kus látky a prežehliť cez papier na pečenie. Prebytočný vosk tak vsiakne ľahko do druhej látky.

Pri dobrej starostlivosti vám môže takto vyrobený obrúsok vydržať aj rok. Dosluhujúcemu obrúsku však ľahko vrátite druhý dych. Stačí, ak ho opätovne prežehlíte pod papierom na pečenie. 

Odporúčame: Domáci roztok na umývanie ovocia a zeleniny: Už žiadne pesticídy!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.02.2021 06:39

Voskové obrúsky sú výbornou voľbou z viacero dôvodov.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.02.2021 22:57

Toto ma zaujalo.Veľmi rada vymením plastové sáčky za voskové obrúsky.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

17.03.2021 23:22

Voskové obrúsky používam a som s nimi veľmi spokojná. Používam ich na zabalenie čerstvého chleba, ktorý vydrží dlhšie čerstvý.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.